09.09.2015 - USA chtějí přejmenovat svou nejvyšší horu

Nejvyšší hora USA už nemá být známa jako Mount McKinley, ale jako Denali, dle názvu hory v jednom z domorodých jazyků na Aljašce. Tento krok prezidenta Baracka Obamy ovšem vyvolal bouřlivou odezvu kongresmanů za Ohio, kteří jej obviňují z překročení pravomocí daných ústavou a z toho, že o přejmenování hory, pojmenované po 25. prezidentu USA Williamu McKinleym neinformoval jeho potomky, kteří se celou událostí cítí pobouřeni.


Zároveň byla stanovena nová oficiální výška hory, a to na 20310 stop, tedy o 10 stop méně než udávaly předchozí měření z padesátých let.


https://en.wikipedia.org/wiki/Denali
www.usgs.gov
URL : https://www.valka.cz/09-09-2015-USA-chteji-prejmenovat-svou-nejvyssi-horu-t184747#539074 Verze : 0
„Mount McKinley“ tuhle horu pojmenovali v r. 1896, oficiálně nese tento název od roku 1917. V r. 1975 Aljašská komise pro geografické názvy (Alaska Board of Geographic Names) změnila jméno hory na lokální úrovni opět na "Denali" a zažádala o stejnou změnu i na federální úrovni. Obamova administrativa tak po čtyřiceti letech žádosti komise vyhověla a dojde ke změně názvu na federálních mapách.


https://en.wikipedia.org/wiki/Denali
URL : https://www.valka.cz/09-09-2015-USA-chteji-prejmenovat-svou-nejvyssi-horu-t184747#539075 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více