In Which We Serve (Moře, náš osud)

Diskuse

IMDB 7,7/10 (365 hlasů):
http://www.imdb.com/title/tt0034891/


režie: Noel Coward, David Lean
hrají: John Mills, Bernard Miles, Celia Johnson, Daniel Massey, Michael Wilding, Richard Attenborough, Frederick Piper, James Donald, Leslie Howard


roku 1944: nominace na Oskara za kameru a scénář


film líčí krátkou bojovou historii britského torpédoborce Torrin od založení kýlu (zajímavé záběry ze stavby lodi v loděnicích, takové jsem ještě v žádném filmu neviděl) přes krátké bojové nasazení až k potopení v nerovném boji s německými letadly. Během plavby na záchranných člunech vzpomínají trosečníci na minulost, své blízké.
Z filmu jasně čiší válečná propaganda, to je ovšem vzhledem k době jeho vzniku uprostřed války roku 1942 pochopitelné a omluvitelné.
URL : https://www.valka.cz/In-Which-We-Serve-More-nas-osud-t18540#68685 Verze : 0
Zany, nedávali to nedávno na ČT? Pokud ano, asi jsem zřejmě viděl závěr (trosečníky na a kolem člunu). Pak mne tedy mrzí, že jsem nezapl TV dřive.
URL : https://www.valka.cz/In-Which-We-Serve-More-nas-osud-t18540#68803 Verze : 0
nevím, jestli nedávno, já to mám nahrané už delší dobu...
URL : https://www.valka.cz/In-Which-We-Serve-More-nas-osud-t18540#68847 Verze : 0
K natáčení scén na palubě se váže zajimavá historka. Když točili scény "z paluby" na maketě části lodi v životní velikosti, statistům, které na tyto scény najali, se udělalo špatně, začali zvracet a vůbec byli nepoužitelní. Nakonec se proto ve filmu objevili v těchto rolích opravdoví námořníci.
Film samotný je natočen podle skutečných událostí, jimiž bylo potopení torpédoborce HMS Kelly pod velením L. Mountbattena
URL : https://www.valka.cz/In-Which-We-Serve-More-nas-osud-t18540#68852 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více