27.10.2015 - Americký torpédoborec hlídkoval u Spratlyových ostrovů

Americký torpedoborec USS Lassen dnes ráno tamního času zamířila do blízkosti útesů Subi (GPS: 10°54'47.88"N 114°03'43.19"E) a Mischief (GPS: 9°55'00.00"N 115°32'00.00"E), které Čína loni uměle rozšířila a vybudovala na nich technické zázemí vhodné i pro vojenské využití.
Plavidlo proniklo do dvanáctimílové zóny kolem útesu Subi. Misi torpédoborce zajišťovaly monitorovací letouny.
Podle armádních zdrojů by dnešní mise by mohla být jen první z celé řady podobných akcí reagujících na čínské územní nároky kolem jedné z nejrušnějších námořních tras na světě.
Další námořní hlídky mají být vyslány v příštích měsících a budou prováděny také kolem ostrovů, které si v souostroví rozšířily Filipíny a Vietnam.
Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.
www.ceskenoviny.cz
www.stripes.com
URL : https://www.valka.cz/27-10-2015-Americky-torpedoborec-hlidkoval-u-Spratlyovych-ostrovu-t185418#541314 Verze : 4
Americký velitel námořních operací admirál John M. Richardson a jeho čínský protějšek Wu Šeng-li spolu ve čtvrtek hodinu jednali prostřednictvím videokonference o úterní plavbě amerického torpédoborce u Spratlyových ostrovů nárokovaných Čínou. Podle Pentagonu se dohodli, že v kontaktech budou pokračovat. Peking údajně varoval USA před provokacemi. Mluvčí amerického námořnictva v této souvislosti zopakoval americké stanovisko, že jedním z cílů volného pohybu amerických lodí je "chránit právo na užívání moře a vzdušného prostoru pro všechny národy na základě mezinárodního práva".


Čínská admiralita vydala komuniké, v němž odkazuje na příkré formulace v prohlášeních velitele čínského námořnictva během videokonference. Pokud budou Spojené státy pokračovat ve svých "nebezpečných a provokativních činech" v Jihočínském moři, vznikne nebezpečí, že tyto skutky povedou k "malému incidentu, který zažehne válku," řekl údajně Wu Šeng-li Richardsonovi.
www.ceskenoviny.cz
www.reuters.com
www.msn.com
URL : https://www.valka.cz/27-10-2015-Americky-torpedoborec-hlidkoval-u-Spratlyovych-ostrovu-t185418#541424 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více