Odstřelovači ve Vietnamu - Michael Lee Lanning

Diskuse

autor M.L.Panniny, nakladatelství DEUS, vydání 1. 2003, dnes již obtížně dostupná kniha popisující spíše než akce sniperů - historii této "zbraně" a zejména taktiku a obsah výcviku, popis použitých zbraní - v tom je velice aktuální pro současnost - kdy je společnost ohrožována vlnou terorismu a jednou z možných odpovědí na ni - je výcvik akčních a nekompromisních odstřelovačů na všech úrovních (armádní i policejní). S únosci, teroristy se nevyjednává ... a každé "vyjednávání" by mělo mít jen jediný cíl - přivést hlavu teroristy před miřidla ukrytého odstřelovače - nic víc ale ani nic míň!
Kniha se snaží vyčerpávající formou zmapovat vznik a vývoj "jednotek" odstřelovačů v období vietnamské války a překvapení je mnoho od vývoje výzbroje a předpisů až po kvalifikované zmínky o "druhé straně" a její výzbroji, včetně vyjímečných až heroických činů na obou stranách /jen ve zkratkách/.
Balastem jsou naprosto bezobsažné "citáty k tématu" (asi už senilních) penzionovaných generálů.
Je zde zřetelný i obrovský posun v technologii - vývoji zbraní - na konci války supermoderní ruský Dragunov SVD (zahlédl jsem ho loni v obchodě bývalé "Lověny" za 23 000.- Kč) ovoce ruské taktiky - odstřelovač v každé četě a jiné tehdy nejmodernější (sportovní a lovecké) zbraně umožňující přesné zásahy na dálky max. 800 vyjímečně až 1000 metrů a dnešní sofistikované snajperky (v cenách převyšujících 100 000.- Kč kde se řeší palba na více než dvojnásobnou vzdálenost ovšem s laborovanou a kalibrovanou municí...
URL : https://www.valka.cz/Odstrelovaci-ve-Vietnamu-Michael-Lee-Lanning-t18559#68882 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více