Motocykly ve Velké válce 1914-1918 - Miloslav Straka

Autor: Miloslav Straka
Vidal: Moto Public, 30.09.2015
Stran: 173
Foto:
hardback 170 × 245 × 15 mm
Cena: cca 260,-
ISBN: 9788090422193
EAN: 9788090422193


Popis (z internetu)


Další z řady knížek tohoto autora se opět zabývá motocyklovou historií, tentokrát na pozadí 1. světové války. Vychází v době, kdy uplynulo sto let od jejího průběhu, a jejíž následky fatálně ovlivnily další vývoj v Evropě. Kniha není historickou studií o válce, má jen skromnou ambici přiblížit úlohu motocyklů a vojáků, kteří s nimi ve válce sloužili. Motocykly ve Velké válce plnily řadu specifických úkolů. Vedle velmi důležité kurýrní služby také ve službě sanitní a průzkumné. Armády motocykly používaly téměř na všech bojištích, ale největší počet se nacházel na západní frontě na straně Spojenců. Kniha přibližuje čtenáři jednotlivé varianty armádních strojů, technické detaily, podrobný popis nejpoužívanějších modelů a historii zastoupených značek.
Publikace přináší mnoho zajímavého nejen našim kmenovým zájemcům o motocyklovou historii, ale měla by nově oslovit i příznivce vojenské historie a militárií vůbec.


Vlastní recenze:
Nerad píši recenze na knihy. V tomto případě jsem si knihu koupil rád s tím, že jde o kombinaci vojenství a motorismu v mnou velmi obdivovaném období pionýrských let rozmachu techniky. S přihlédnutím na to, že se mi motocykly z uvedeného období strašně moc líbí. Už v knihkupectví mě zarazilo to, že jsou některé fotografie publikované/vytištěné v menším rozměru, než je originál! Přesto jsem knihu koupil a ihned se do ní začetl. Následovalo velké zklamání. Pravděpodobně jsem už velmi deformován moderními (drahými) tituly, kde je rozebíráno vše do nejmenšího detailu. Ať už je to průběh nějaké vojenské akce, nasazení jednotek, detailních tabulek, rozborů a podobně... (narážím na publikace jako je například Duel in the Mist o bitvě v Ardenách, práci kolegů z http://www.kvhbeskydy.sk/, srovnání s perfektními knihami z oboru motocyklismu pana Marčíka http://www.libormarcik.cz/knihy.html a snad i vlastní výzkum a hledání historických souvislostí při vzniku našich publikací AFV a podobně.)
Po několik kapitolách jsem měl pocit, že kniha snad původně vznikla jako nějaká encyklopedická nebo prvotní ucelená přehledová publikace o první světové válce, do které posléze někdo doplnil minimum o motocyklech. Motocykly jsou v mnohých kapitolách zmíněny jen na jejich konci v takové podobě" ...i na tomto bojišti se nacházely motocykly...". Což je silně nedostatečné. Což o to, čte se to velice dobře. A já jako neznalec první světové války jsem si doplnil informace o jejím průběhu. Nicméně toto jsem od knihy primárně nečekal, a zajímalo mě "něco víc" právě a jen o motocyklech! Tedy o motocyklech v návaznosti na válku, ne o válce, kde bude sem tam zmíněn motocykl. V archivech se jistě nachází mnoho, doposud nepublikovaných informací, tabulek, hlášení a podobných archiválií, které se jakkoliv týkají jednotek vybavených motocykly. Zde nic takového nenajdete, případně v minimálním množství. Spíše jde o wikipedické informace. Poslední část knihy je věnována základním informacím k několika hlavním značkám motocyklů nejmasivněji rozšířených v řadách jednotlivých armád. Toto hodnotím pozitivně, nicméně jde opět o historii konkrétní továrny s tím, že není nějak nic více uvedeno o vojenských motocyklech. Myšleno tedy jakoby jak se konkrétně promítala válka jako taková do výroby, jestli se vyvíjelo něco ve spolupráci nebo na naléhání armády a podobně.
Očekával jsem i více informací o malovýrobcích, tedy producentech malých sérií motorek používaných armádou. Tyto nejsou ani na snímcích v knize.


Fotografická příloha:
Mám rád fotografie, historické fotografie. Čím více tím lépe. V této knize je pro mne kompozice fotek v ne zcela pochopitelném rozložení. Mnohé zajímavé snímky jsou otištěny v tak titěrném formátu, že mimo základního tvaru motocyklu (dvě kola, motor, řídítka) a námětu fotky (voják u motorky...) nelze nic rozeznat. Na druhou stranu je zde mnoho snímků (např. v kapitole o legiích), které v knize tohoto zaměření nemají co dělat, zabírají místo a jsou na celou stranu A5!? Jedná se o fotografie s motivy vlaků, pomníku a podobně. Pokud se mi zdálo, že některé snímky znám, bylo to správně. Mnoho je jich zde: www.ridingvintage.com, včetně informací.


Komu knihu doporučit? Zájemcům o motocykly, snad jen tak jako základní publikaci pro studium tématu. Zájemcům o 1. světovou válku? Nevím. O té samotné se asi nic nového nedozvíte.
URL : https://www.valka.cz/Motocykly-ve-Velke-valce-1914-1918-Miloslav-Straka-t186659#544077 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více