27.10.2015 - Zemřel účastník II. a III. odboje Leopold Färber

Dnes v úterý 27. října zemřel ve věku nedožitých 88 let válečný veterán (partyzán) a posléze politický vězeň Leopold Färber.


Jako mladý člen hnutí skaut a československý vlastenec působil v době druhé světové války jako spojka mezi odbojovými skupina na území tehdejšího protektorátu.


Po převzetí moci komunisty protestoval proti zincenovanému procesu s M. Horákovou, společné s bratry Markovými založil protikomunistickou buňku, ve které naplánovali útok na policejní školu v Jeseníku pomocí ukradených výbušnin (patrně díky neopatrné manipulaci s nimi však došlo k výbuchu, který jej připravil o levé oko). Posléze inspiroval k vytvoření ilegálního skautského odílu, který vyrobil, ale již nestihl šířit protikomunistické letáky ("Smrt komunistům"), protože došlo k jeho zatčení. Byl odsouzen na 16 let do vězení (a prošel věznicemi v Plzni na Borech, v Jáchymově nebo v Leopoldově), přičemž po polovině trestu byl propuštěn na svobodu.


L. Färber byl nositel mnoha skautských vyznamenání a prostřednictvím prezidneta v. Klause mu bylo propůjčeno i jedne z nejvyšších státních řádů - Řád Tomáše Garrigue Masaryka III. třídy.



www.denik.cz
URL : https://www.valka.cz/27-10-2015-Zemrel-ucastnik-II-a-III-odboje-Leopold-Faerber-t188654#547898 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více