15.03.2016 - Rusko začalo stahovat své letectvo ze Sýrie

Ministr obrany Ruské federace armádní generál Sergej Šojgu nařídil přesunout hlavní část leteckých sil nasazených v Sýrii zpět na ruské základny. Učinil tak poté, co se ruský prezident Putin v telefonickém rozhovoru se syrským prezidentem Bašárem Asadem dohodl na stažení většiny sil ruského letectva ze Sýrie, protože „ruská armáda splnila základní uložený úkol“. Rusko si ale v Sýrii ponechá letecké kontrolní středisko, které bude zapojeno do monitorování příměří mezi syrskými vládními silami a povstalci.
Rusové zahájili vojenské akce v Sýrii loni 30. září a nasadili do nich podle odhadů 4000 lidí a 80 letadel a vrtulníků.
Rusko stahuje letectvo ze Sýrie v době, kdy tam od konce února platí příměří a kdy byly v Ženevě obnoveny mírové rozhovory. Klid zbraní se netýká radikálních skupin, jako je Islámský stát a Fronta an-Nusrá.


www.lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
www.ceskenoviny.cz
eng.mil.ru
URL : https://www.valka.cz/15-03-2016-Rusko-zacalo-stahovat-sve-letectvo-ze-Syrie-t189271#548898 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více