04.04.2016 - Norsko: Netradiční záchrana pacienta

Pacienta v nemocnici v norském Bodø zachránila netradiční přeprava potřebného speciálního přístroje.


Pacient, jehož stav se zhoršil, potřeboval pro své přežití přístroj ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation – ECMO, přístroj pro mimotělní membránovou oxygenaci). Jenže v samotné nemocnici, ani v blízkých zařízeních, nebyl k dispozici. Nejbližší dostupný byl v nemocnici Sv. Olava ve vzdáleném Trondheimu. Naštěstí lékaře napadlo požádat o pomoc 338. letku (338 Skvadron) sídlící na základně v Ørlandu. Zde byly připraveny zrovna dva stroje F-16 k cvičnému letu na letiště Rygge v Moss. Jeden z nich měl dokonce podvěšen kontejner pro přepravu nákladu, který měl dostatečnou kapacitu pro přepravu přístroje, což nebývá obvyklé. Zatímco se stroje připravovaly k odletu, byl vrtulník letecké ambulance s přístrojem na cestě z Trondheimu do Ørlandu. Krátce po jeho přistání vzlétla s naloženým přístrojem F-16 a po 25 minutách již přistávala v Bodø. Díky šťastné souhře okolností se tak přístroj dostal k pacientovi za 40 minut.


Je to poprvé, co byl stroj F-16 použit norským letectvem jako vzdušná ambulance. Normálně jsou používany větší stroje jako C-130 Hercules nebo Dassault DA-20 Falcon.


Zdroj:
www.vg.no
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/04-04-2016-Norsko-Netradicni-zachrana-pacienta-t190730#551320 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více