Kříž tankové divize

Armoured Division Cross
Panssari Divisioonan Risti
Armoured Division Cross –Panssari Divisioonan Risti.


Tento kříž byl určen pro příslušníky tankové divize (l. tanková divize). Kříž je ražen z obecného kovu, bronzu, ramena jsou orámované stříbrně, střed kříže je černě patinován. Na středu kříže v zeleném štítku se nacházejí tři ocelové střely, které symbolizuji útočné hroty tankové jednotky. Samotný kříž je ve tvaru tak zvaného železného kříže. Křiž byl udělován za období „pokračovací války“ 1941 – 1944.


Na přiložených obrázcích vidíme techniku, finské armády. Jde převážně o kořistní ruské tanky, které nesou již finskou svastiku. Finské jednotky používaly jednak tanky T-34, KV-l, ale i další, dodané spojenci (Německo).


Obrázky jsou převzaté z oficiálních finských stránek věnovaných problematice války z let 1939-1944.



Literatura:
Taras D. A.: Válečné vyznamenání spojenců Německa v 2. světové válce. Minsk 2003.
Linna Väinö: Neznámý voják.
Eloise Englová, Lauri Paananen: Zimní válka (Jota 1996)..




Editace 04.07.2016 Siegfried
URL : https://www.valka.cz/Kriz-tankove-divize-t192585#323035 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více