Pradědeček a R-U vyznamenání

Diskuse

Dobrý den.
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Jedná se mi především o záznam z 29.7.1918, kdy pradědeček získal r-u vyznamenání. Myslím, že to je bronzová medaile za chrabrost (Tapferkeitsmedaille). Bohužel mi nejde moc dešifrovat ten zbytek, kde je hodně datumů.
Na jaře 1916 by pradědeček poslán s pochodou rotou na frontu. Zde se později objevil v polní nemocnici, kde byl nejprve "přidělen" (eingetheil) a podruhé tam byl "hlášen" (gemeldet). Myslíte, že byl raněn (v seznamech raněných na krameriovi jsem ho nenašel a myslím, že by to bylo nějak podrobněji napsáno ve zbytku kmenového listu, jehož kopii mám) nebo tam sloužil (roky by na to měl, narozen 1877).
Moc děkuji za každou pomoc a radu.
URL : https://www.valka.cz/Pradedecek-a-R-U-vyznamenani-t192682#555339 Verze : 0
Zdravím.


Ohledně záznamu o vyznamenání se zcela jistě jedná o udělení bronzové medaile za statečnost. Čísla udávají číslo rozkazu, v kterém bylo byznamenání uděleno, kým (jakým útvarem - zde IV K.K. - čtvrté sborové velitelství), kdy (zde byl rozkaz vydán 29.7.1918) a jiná úřední čísla.


Ohledně nemocnice jsem spíše názoru, že byl raněn, jelikož obdržel právě medaili za statečnost, a pokud by v nemocnici sloužil, rozhodně by ji němel za co dostat. A zranění v kmenovém listu nutně zaznamenáno být nemusí, i když by mělo. Můj předek byl například raněn, což vyděli všichni blízcí příbuzní, neboť jim o zranění vyprávěl a někteří viděli i pozůstatky zranění. V kmenovém listu ani v seznamech ztrát však není o jeho zranění ani zmíňka.


Doufám, že jsem alespoň trochu pomohl.
URL : https://www.valka.cz/Pradedecek-a-R-U-vyznamenani-t192682#556657 Verze : 0
Dobrý den.
Moc Vám děkuji za rozluštění řádku ohledně vyznamenání. Pomohl jste mi hodně. Největším pokladem je pro mne to určení 4. sborového velitelství.
Bohužel důvod vyznamenání neznám, nikdo v rodině ani nevěděl, že byl vyznamenán. Myslím si, že první oznámení o nemocnici (Feldspital 4/8) je skutečně zmínka o zranění či nemoci. To druhé už by asi mělo být o jeho službě u Feldspital 804. Vede mne k tomu zmínka v Domobraneckém ohlašovacím listu (nedatovaný), kde v položce "Sloužil ve vojsku, ve válečném loďstvu, zeměbraně, včetně náhradních záloh - sbor" se píše "Kuk Feldspital 804". Mohl tedy být raněn tak, že už se pro frontu nehodil a tak ho dali k týlové jednotce.
Myslíte, že by to tak mohlo být? Jen to vyznamenání do toho nezapadá - že by to bylo za nějakou akci skoro 2 roky starou? Nebo provedl něco hrdinského u polní nemocnice?
Je možné, že zranění v listu není zmíněno, protože není zmíněn ani v seznamu zraněných (na kramerius.cz), ale tam jsou jen Ti, jehož příbuzným to nebylo možné nahlásit.
Moc Vám děkuji za pomoc a za čas, který jste tomu věnoval.
URL : https://www.valka.cz/Pradedecek-a-R-U-vyznamenani-t192682#557066 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více