22.07.2016 - Teroristický útok v Mnichově

Večer kolem 18:00 SELČ propukla střelba u nákupního střediska Olympia v Mnichově před restaurací McDonald's. Policie po střelbě uzavřela obchodní centrum a jeho okolí. Ve městě nejezdilo metro, evakuováno bylo hlavní nádraží. Podle policie stál za útokem jediný útočník, osmnáctiletý Němec íránského původu. Střílel z pistole.
Střelba si vyžádala nejméně devět obětí, zraněno bylo 21 lidí včetně dětí. Útočník spáchal sebevraždu.
Motiv činu je zatím nejasný.
www.lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
http://www.bbc.com/news/world-europe-36870874
URL : https://www.valka.cz/22-07-2016-Teroristicky-utok-v-Mnichove-t192971#556013 Verze : 0
Při vyšetřování policie vyloučila všechny hypotézy směřující možný motiv útočníka k terorismu, ať již islamistickému, či krajně pravicovému. Naopak bylo zjištěno, že 18 letý mladík, který čin spáchal, měl psychické problémy a bral antidepresiva a dále se výrazně zabýval jinými útoky mladistvých, dá se říci, že jimi byl přímo fascinován. Přitom policie prokázala, že svůj čin plánoval, když např. svolal mladé lidi, kteří taky byli jeho hlavním cílem (7 z 9 obětí nebylo starších 21 let), právě k restauraci McDonald´s, kde měla proběhnout akce se zdarma podávaným jídlem, kterou si pochopytelně zcela vymyslel. To provedl prostřednictvím falešného profilu na sociální síti. Vyzbrojen byl ilegálně drženou pistolí a vystřelil na 300 ran, poté co jej policie našla v obchodním domě a vyzvala aby se vzdal, spáchal sebevraždu. To je taky víceméně typický profil většiny samotných (nebo dělajících maximálně v menší skupině) šílených střelců, kteří většinou poté, co zabijí nějaké množství lidí (nebo se o to pokusí) a nejsou přitom sami zneškodněni, pak spáchají sebevraždu, převážně se nesnaží přitom klást odpor policii. Většina zabitých jsou cizinci, respektive nejsou to rodilí Němci. Jedná se o 3 Turky, 3 Kosovany a další mrtví jsou z Řecka a Maďarska.


Zdroje:
zpravy.idnes.cz
www.ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/22-07-2016-Teroristicky-utok-v-Mnichove-t192971#556087 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více