18.09.2016 - USA: pumový útok v New Yorku, 29 zraněných, podezřelý zadržen

Policie po předcházející přestřelce zatkla podezřelého z pumového útoku v parku Seaside a ve čtvrtí Chelsea na Manhattanu v New Yorku, stát New York. Jedná se o 28 letého naturalizovaného Američana Afghánského původu Ahmada Khana Rahamiho. Ten byl zatím obžalován ve věci pětinásobného pokusu vraždy policistů. Při zatýkání totiž kladl odpor, kdy postřelil 2 policisty, ti jsou mimo ohrožení života. Sám Rahamí byl také zraněn, a proto je nyní v nemocnici. Co se týče pumového útoku z předchozího dne, kdy bylo zraněno 29 lidí, v této věci zatím obviněn nebyl. V městě Elisabeth, kde útočník žil a pracoval se svou rodinou, bylo nalezeno dalších 5 výbušných zařízení, z nichž jedno při deaktivaci robotem explodovalo, nebyly způsobeny žádná zranění. Na jedné z bomb měly být nalezy otisky podezřelého. Byť policie chvíli operovala s možností, že útočník mohl být napojen na nějakou teroristickou síť a nevylučovala ani ty domácí, tak se spíš již kloní k variantě, že pracoval sám a nebyl členem žádné teroristické organizace, to prohlašuje i guvernér Andrew Cuomo, který útok označil za teroristický čin bez vazeb na teroristické islamistické organizace. Je možné, že došlo k radikalizaci Rahamího během jeho pobytu v Afghanistánu roku 2014. Příbuzní a známí se zmínili, že byl posléze více nábožensky založený a vyrazněji změnil svůj šatník (ve prospěch tradičních Afghánských oděvů). K činu se zatím nepřihlásila ani žádná teroristická organizace (Taliban, al-Kajda, IS ...). Motiv útočníka zatím není znám.


Zdroje:
www.ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/18-09-2016-USA-pumovy-utok-v-New-Yorku-29-zranenych-podezrely-zadrzen-t194270#559305 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více