Německá jednotka v Beaumontu (Belgie) - kdo fotil zničený CHAR B1 "Bearn II" ?

Diskuse

Dobrý den,
fotky zničeného francouzského tanku B1 BIS číslo 401, přezdívaného Bearn II, v belgickém městečku Beaumont jsou relativně známé, dohledatelné na internetu např. zde: www.chars-francais.net nebo zde batailles-1939-1940.historyboard.net Poté, co byla francouzská posádka 16. kvěna 1940 donucena k ústupu, tank zničila, aby nepadl do rukou německých jednotek. Němci se následně u tanku fotili.
Moje otázka zní: která německá jednotka mohla tyto snímky pořídit? Našla jsem v pozůstalosti fotografii stejné scény, jen z jiného úhlu. Je na ní vidět Bearn II, za ním automobil ležící na střeše a kolona stojících vozidel s označením WH (wehrmacht). Stejná scéna jako na této fotografii: www.chars-francais.net Snažím se dopátrat, kde autor té fotografie sloužil.
Díky za případné odpovědi,
PH
URL : https://www.valka.cz/Nemecka-jednotka-v-Beaumontu-Belgie-kdo-fotil-zniceny-CHAR-B1-Bearn-II-t195264#562219 Verze : 0
Vážená kolegyně,
francouzský tank B1bis, n°401, Bearn II (ex Vaux) byl zničen osádkou, když došlo palivo v belgickém městě Beaumont v provincii Henegouwen. Tank patřil k náhradním strojům 37e bataillon de chars de combat (37e BCC, 37. prapor tanků). Bližší info naleznete na vámi uvedené stránce Chars Français.


Vámi hledaná fotografie je uložena v Public Domain U.S. War Department a pravděpodobně byla součástí německé série propagačních fotografií a filmů z května-června 1940 (některé prameny mluví o 16.05.1940). Bližší informace by mohli poskytnout v U.S. War Department, nebo Bundesarchiv.
commons.wikimedia.org


Foto zveřejněné ve wikimedii bylo převzato z filmu: Why We Fight #3 - Divide and Conquer
https://archive.org/details/Dividean1943_3 - viz 14:57
https://www.youtube.com/watch?v=P2jIuAIJjlY - viz 42:33


Určitě totožný záběr naleznete v některém z německých válečných týdeníků popisujících události z května-června 1940.
http://www.wochenschau-archiv.de/
URL : https://www.valka.cz/Nemecka-jednotka-v-Beaumontu-Belgie-kdo-fotil-zniceny-CHAR-B1-Bearn-II-t195264#562221 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více