Rožnov

zřícenina hradu
     
Název:
Name:
Rožnov Roznov
Další názvy:
Other Names:
Hradisko
Rosenow
Roznaw (latinsky)
castrum Roznow (latinsky)
Typ:
Style:
hrad castle
Stav:
Condition:
zřícenina ruin
Přístupnost:
Accessibility:
volně přístupno open free
Obec:
Municipality:
Rožnov pod Radhoštěm Roznov pod Radhostem
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°27'12.27"N 18°07'15.34"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1310
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
SOBOTKA, R. (et al) 1997: Hrad Rožnov : minulost i současnost. V Rožnově pod Radhoštěm.
http://www.hrady.cz/index.php?OID=272
URL : https://www.valka.cz/Roznov-t196546#565419 Verze : 2
Hrad Rožnov


Hrad Rožnov, zvaný též Hradisko (ale uvádí se i jen jako Hrad, Zámek, Hradisko či Zámčisko) se nachází na stejnojmenném kopci jihozápadně od centra města. Do dnešních dnů se z hradu – spíše hradní zříceniny mnoho nedochovalo. Začalo to jeho cílenou destrukcí následně provázenou rozebíráním hradních staveb na stavební materiál. Na povrchu nejzachovaleji se jeví zbytky brány, poté to jsou jen pozůstatky valů, jednotlivé zdi, či náznaky bastionů. Bohužel hrad trpěl i pod nájezdy novodobých hledačů pokladů, někdy si své navíc na něm vybrali i vandalové. Nebyly to však jen negativa, které tento hrad potkaly. Stal se zájmem archeologů, mezi jinými to byl dnes již nežijící Jiří Kohoutek.
Přesné datum vzniku hradu nevíme, nicméně je známo, že roku 1310 již stál. Jako jeho zakladatel se uvádí biskup Bruno, avšak byl dán v období let 1310 – 1348 v léno pánům z Krásna. Nicméně v letech 1348 – 1368 se po Rožnově (tedy nejen hradu) psal Jan z Kravař, pán na Jičíně a na Rožnově. Další majitelé se pak spíše střídali, byl jim například i Vok ze Sovince, který zde roku 1442 vydal listinu. Pro poddané z okolí bylo jednou z podmínek i sloužit na hradě jako hlásky. V 17. století (1676) pak máme doloženo, že z gruntu odváděli na místo toho 2 groše ročně. Posledním majitelem hradu, který na něm pravidelně sídlil i se o něj jistým způsobem staral byl Jaroslav ze Šellenberka, který jej spolu s panstvím roku 1534 prodal Janovi z Perštejna. Ten však o hrad zájem příliš nejevil a tak pustl. Dokonce neměl stálou posádku. I proto jej jako své sídlo „převzali“ zemští škůdci, kteří odsud vyráželi na své loupeživé výpravy do okolí. Po sjednání práva, pořádku a bezpečnosti bylo na základě rozhodnutí krále Ferdinanda I. roku 1539 pobořen z větší části. Přitom byly pobořeny zvláště jeho hradby. To vše při nákladu 130 zlatých. Zdá se, že demolice byly směřovány spíše na nejvýznamnější fortifikační útvary a nepostihly obytné a hospodářské budovy, nebo alespoň ne výrazně.
K hradu přiléhal i panský dvůr, který jej hospodářsky zajišťoval, poprvé je zmíněn v 16. století. Jednalo se o blízkou náhorní rovinu. Ta byla v renesanci k hradu přihrazena palisádami. V 17. století byl tento prostor znovu opevněn a to modernějšími barokními valy „cavalierem“ a 3 bastiony. Důvodem těchto opevňovacích prací byla probíhající třicetiletá válka, jako tomu bylo u mnoha jiných hradů. Po skončení války však již zcela ztratil svou vojenskou roli a nejspíš od té doby definitivně pustl. První bastion se zvedal přímo nad dvorem a do dnešní doby se nám nezachoval, jelikož byl zcela zplanýrován.
Definitivním „knock outem“ pro hrad však zřejmě ani tolik nebyl zub času, jako rozhodnutí rožnovského obecního úřadu z roku 1862 kdy dal obyvatelům „blaženú a příjemnú vědomost, že památka starého zámku rozebrána býti může.“ Zdá se však, že k jistému rozebírání docházelo již dříve.


Zdroje:
SOBOTKA, R. (et al) 1997: Hrad Rožnov : minulost i současnost. V Rožnově pod Radhoštěm.
http://www.hrady.cz/index.php?OID=272
Rožnov - Zřícenina hradu se nachází na kopci v pozadí; Foto vlastní

Zřícenina hradu se nachází na kopci v pozadí; Foto vlastní
URL : https://www.valka.cz/Roznov-t196546#589363 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více