08.02.2017 - Český občan, který údajně chtěl odjet bojovat do Sýrie za IS stanul u soudu

Dnes byl zahájen soud s 21letým Čechem Janem Silovským, který chtěl odjet bojovat do Sýrie v řadách IS. Dle svých slov nechtěl odjet do Sýrie aby zabíjel, ale aby byl zabit. Údajně se měl v minulosti minimálně jednou pokusit o sebevraždu. Na islám přestoupil asi před 4 lety, přičemž to o něm nikdo neměl vědět. Údajně si měl přečíst Bibli i Korán a zajmout ho měla více druhá kniha. Rovněž se neměl stýkat s nikým z islámské komunity. Nemá žádnou bojovou přípravu, ani zkušenostmi ze zbraněmi. K IS se chtěl přidat jelikož souhlasí se sjednocením muslimů a vizí jednoho chalífátu, avšak prý nesouhlasí s až příliš násilnými metodami organizace. Je obviněn ze zločinu přípravy teroristického činu, za což mu hrozí 12 až 20 let odnětí svobody nebo až trest vyjímečný.


Zdroj:
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/08-02-2017-Cesky-obcan-ktery-udajne-chtel-odjet-bojovat-do-Syrie-za-IS-stanul-u-soudu-t197518#567426 Verze : 0
24.02.2017
Čech, který chtěl k IS, aby ho zabili, dostal tři roky vězení a musí se léčit


Zdroj:
zpravy.tiscali.cz
URL : https://www.valka.cz/08-02-2017-Cesky-obcan-ktery-udajne-chtel-odjet-bojovat-do-Syrie-za-IS-stanul-u-soudu-t197518#568445 Verze : 0

Diskuse

Trochu si dovolím se zamyslet nad nebezpečím terorismu v Evropě a radikalizaci některých muslimů.


V zásadě vidím jako hlavní problém ten, že zvláště Evropa bere terorismus jako svého druhu specifický kriminální čin (tak jako se odlišuje vražda od znásilnění nebo krádeže auta). Nicméně terorismus má daleko i k formám války (byť by se dal k ní do jisté míry zařadit) - jedno jestli občanské či mezi státy.


Dozajista by se měl do jisté míry rozlišovat terorismus dle jeho formy (ostatně i útoky A. Breivika byly teroristickými činy). Nicméně ten radikálně islamistický je jiný, než ten který prováděla svého času třeba ETA. Na druhou stranu mělo by se dávat pozor na zneužívání pojmu terorismus (terorista ...). Stačí jmenovat antiteroristickou operaci na Ukrajině.


Horší je to s islamistickým terorismem. Rozhodně nelze klást do jedné roviny všechen terorismus prováděný osobami vyznávající Islám. Např. viděl bych zásadní rozdíl mezi tím, co provádí Hizballáh či ostatní Palestinci v Izraeli a mezi tím, co provádí IS. Dozajista lze najít rozdíly i mezi Talibánem, al-Kajdou a IS, byť to jsou spíše drobnosti.
Zásadní je, si dle mého názoru uvědomit rozdíl mezi tím, co nám prezentují média a vůbec různé antimuslimské spolky. A nutno si uvědomit rozdíly v Islámu jako víře, všechny lokální proměné atd. Rozhodně nelze dát do hromady teroristu sunitského a šíitského (nemluvě o dalších možných odnožích a variacích). To jak celou věc podávají různé arciantiislamisté nelze prakticky brát vůbec v potaz, jelikož tito lidé jsou mnohdy více hnání vlastním strachem, nenávistí, zaslepeností a neznalostí, než racionálními podklady. Z hlediska těchto je každý muslim vrah, násilník a znásilňovač (což při celkovém počtu lidí vyznávajících tuto víru (generálně) by znamenalo, že jsou jejich výsledky více než chabé. Nicméně když by člověk přihlížel na jejich závěry, návrhy řešení situací apod. dostal by se nakonec do schizofrení situace, kdy by pronásledoval řadu neviných (a spíš omylem i nějaké ty vinné), ale na reálný boj s terorismem by už se nedostávalo prostředků, ani času a ani lidí. Navíc by spíš došlo k navýšení nebezpečí, a ani by ti (noví) teroristé nemuseli "vstoupit" do IS, jen by se bránili jak to zvíře zahnané do kouta.


Eliminace terorismu je víc než li komplikovaná, větší šance je, pakliže se tito lidi odhalí, nasednou třeba do tanku a stanou se tak poměrně jasnými cíly. O něco horší je asi situace kdy se takový člověk ne zcela projevuje (ale vždy tam mohou být nějaké možnosti odhalení). Problém nastává, pakliže dojde k situaci která je obdobná té zmíněné v příspěvku výše - člověk nevybočující jinak ze společnosti, konvertující tajně, dokonce možná i bez prvotního přičlenění se ke komunitě. A je otázka kolik lidí je až v takové situaci jako "náš český Dáešák", který by se prakticky nejspíš naplno projevil teprve někde v Turecku nebo v Sýrii.


Nicméně jedna věc je eliminovat jednotlivce nebo skupinu, ať už definitivně nebo tím, že budou někde bezpečně zavření a druhá věc je eliminovat myšlenku. Zničit či zabít myšlenku, je když ne nemožné tak prakticky velmi těžko realizovatelné. A nidky nelze 100% říct, že i v takovém případě se v takové či onaké podobě nevrátí.
URL : https://www.valka.cz/08-02-2017-Cesky-obcan-ktery-udajne-chtel-odjet-bojovat-do-Syrie-za-IS-stanul-u-soudu-t197518#568380 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více