Četnické humoresky

Diskuse

Dvě řady (po 13ti dílech) jsou už natočeny, točí se 3 (a bohužel poslední). Podle mě poslední super seriál české produkce.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#75290 Verze : 0
Je to moc pěkný seriál.Můj stríc v nich hrál malou roli, hrál tam jenom v jednom díle na pozoun.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#75592 Verze : 0
První série Četnických humoresek byla moc pěkná, protože dle mého názoru moc pěkně ukazovala práci prvorepublikových četníků.
Druhá řada už se mně moc nelíbila, protože tam byla trochu potlačená ta práce četníků a víc se to soustředilo na soukromý život postav. Bylo to spíš o tom, jak se přez všechny peripetie podařilo Arazimovi oženit s Ludmilou. Bylo na tom znát, že scénář už nepsal autor první řady. Druhá řada už mně přišla spíš jako celkem tuctový český seriál typu Život na zámku nebo Nemocnice na kraji města po sto letech, akorát s dějem zasazeným do 30. let. Co bude v případné třetí řadě, to si nedovedu představit.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77088 Verze : 0
Je pravda že první řada byla skvělá, druhá už taková trochu "romantická" tedy něco ve stylu starých seriálů kde vše musí skončit dobře, pokud to bude takhle pokračovat tak to třetí bude telenovela Sad , no musíme doufat v nejlepší.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77105 Verze : 0
No taky si myslím že ta druhá řada byla trochu slabší - ale i přesto je to jeden z nejlepších českých seriálů - ne-li ten nej.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77172 Verze : 0
Podle mě bude zase třetí řada zase o něco lepší než ta druhá.Filmaři asi vyslyší naříkaní diváků a polepší se.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77269 Verze : 0
no já bych nebyl až takový snílek
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77312 Verze : 0
No přece s nich nebudu tak šťastný - budou totiž poslední - zatracený mnichov a hitler - a vůbec celá ta verbeš kolem toho.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77313 Verze : 0
Chtěl jsem založit tohle téma a ejhle, ono už existuje...
První řada seriálu byla dokonalá, máte pravdu že ve druhé se už děj víc točí kolem osobních problémů, ale to je asi přirozený vývoj. Ale pokud si dobře pamatuju, součástí druhé řady byl ten díl (tuším že předposlední) odehrávající se na Podkarpatské Rusi, no a ten byl teda zatraceně dobrej. Už se těším na třetí řadu a taky na to, že při té příležitosti ČT určitě zopakuje všechny předchozí díly Exclamation


Ještě přidám odkaz na stránky "fanklubu" tohoto seriálu, které jsem náhodou objevil: www.cetnickehumoresky.net
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77624 Verze : 0
Stránky jsou docela pěkné, bohužel tam píšou že uvedení nové řady je až v roce 2007 v březnu. navíc se tváří že to pokračuje v duchu seriálu, což může bohužel znamenat že se sice dobereme hlubokých vnitřních duševních hnutí postav (asi tak reálných jako venezuelská telenovela), ale příběh tím dostane zabrat. Ale já jsem spíš pesimista (takže překvapení jsou pro mne příjemná) takže se nedejte odradit Smile
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77634 Verze : 0
Doufám že si tam aj zastřílí - na sudeťáky od Freikorpsu Very Happy Very Happy Very Happy


Jinak ten díl s té zakarpatské ukrajiny byl fakt dobrý.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77637 Verze : 0
to Standa musím tebe i tvé krvelačné choutky zklamat. Seriál končí n roce 1937 a další řada už nebude, důvodem je právě to že se autoři chtějí vyhmout politickému vyznění seriálu. Jde o kriminální případy a politice se pokud možno vyhýbají (teoreticky by se mohli dostat před roky 1933 kdy seriál začíná, ale to by už bylo o něčem jiném)
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77638 Verze : 0
Ach jo - ten zatracený sprostý malíř pokojů může za to že je to řada poslední - ten H*jzl Evil or Very Mad Evil or Very Mad
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77642 Verze : 0
jestli myslíš Hitlera tak jsi opět špatně informován - živil se malováním obrázků a pohlednic ne malováním pokojů (to o něm tvrdila jen spojenecká propaganda).
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77644 Verze : 0
To je jedno jestli se živil "malováním obrázků" nebo pokojů. Je to H*jzl bo to bude poslední řada. A kvůli němu + ještě bandě dalších tupců a jiných expertů (Mnichov).
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77645 Verze : 0
No poslední řada to bude kvůli rozhodnutí autorů, AH a ostatní politici kolem mnichova s tím celkem nic společného nemají. Ostatně seriál je o Četnických pátracích stanicích tedy o Kriminální policii ne o politice, takže to považuji za rozumné.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77648 Verze : 0
bitaxe: Ty jako pesimista nezklameš, opravdu nikdy Smile


Já pokud jsem to správně pochopil myslel, že se autoři skutečně dostanou až do roku 1938... Ale možná jsem to správně nepochopil Wink Podle mě by to bylo lepší. Příběh by se určitě musel víc soustředit na pracovní záležitosti. A nemyslím si, že by se měl ukončovat jen proto, že je kriminální a tady by se nám začala plést politika. Ta politika se totiž tehdy četníkům do práce určitě pletla. Navíc pokud si pamatuju, už jednou tam byla - když nějakej ten Sudeťák plánoval na svém zámečku něco jako puč (na konci se pak po germánsku zastřelil).
Nemluvě o tom, že by bylo velice zajímavé pokusit se sérii protáhnout až do Protektorátu. Byl by to sice už vpodstatě jiný seriál, ale byla by výzva vymyslet osudy hlavních aktérů v nové situaci.


A proč se autoři nepustili před rok 1933 je myslím zřejmé - jde o technické vybavení, asi si neumí představit seriál bez sajdkár, automobilů, autobusů...
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77700 Verze : 0
to auta byly až tehda - já myslel že dřív Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77702 Verze : 0
před rok 1933 nejde jít proto, že je to rok založení četnických pátracích stanic Smile . pokud jste dávali pozor tak v prvním díle je to řečeno. Jinak je o tom docela dobrá výstava v policejním muzeu.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#77708 Verze : 0
Mam rad tento serial a som rad ze sa CT naozaj podaril o toto dielo.Zaujimave pripady humorne sceny,proste v tomto smere ste bratia cesi a hodny kus dalej.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#81946 Verze : 0
Druhá řada četnických humoresek nebyla zas tak špatná, ten díl ze Zakarpatský Ukrajiny byl super. Jinak těšil jsem se, že to 3. řada zasáhne do roku 1938 a politických událostí. Škoda.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#108359 Verze : 0
Jak už jsem psal autoři se obecně snaží vyhnout politickým tématům a zobrazit především běžný život na četnické pátrací stanici (tam se asi opravdu moc politických věcí neřešilo spíš to že se v okolí pytlačí a podobně) jde o život četníků a doba je spíše pozadím, ostatně to je asi i důvodem oblíbenosti seriálu.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#108366 Verze : 0
Myslim ze tak je to spravne.Politika do takychto filmov nepatry.Len by pokazila dojem z dobreho filmu.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#108704 Verze : 0
Právě tím že tam politika není je to tak pěkné, ostatně pokud chcete mít v detektivce politiku stačí se podívat na "kriminálky" z předlistopadového období, tam se to "agenty" jen hemží.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#108735 Verze : 0
Mě by zajímalo, čo vy si predstavujete pod takým pojmom "politika ve filmu". Vždyť v Četnických humoreskách byly i díly, kde podle mě politika částečně figurovala a nijak to neškodilo (německý pučista, podkarpatský "Jánošík"...). Naopak myslím že by bylo zajímavé ukázat to, jak "politika" ovlivňovala život běžného občana, v tomto případě hlavně jeho práci na četnické stanici. Samozřejmě ne z ní dělat hlavní téma seriálu!
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109042 Verze : 0
Pokud politikou bereš třeba to že Arazim je ve funkci i proto že je legionář pak je to i o politice Smile ale seriál (i podle tvůrců je o četnických pátracích stanicích a jejich účelem byla kriminalistická činnost mimo dosah státní policie (ta působila z nějakého důvodu jen ve městech) takže politické případy jsou opravdu mimo seriál a je to i důvod který uvádí tvůrci seriálu.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109060 Verze : 0
No ono možná ani nejde tak o politiku, že to byla těžká doba ... a i smutná a již v názvu jsou Humoresky což by v období kolem Mnichovského diktátu asi prostě nešlo.


Jinak takový offtopic - nikde na válce (snad až na pár fotek, ale možná jsem slepý) jsem nenarazil na nic o jednak našem četnictvu, policii apod. ani na zahraniční - přičemž tyto organizace se podíleli i na takových akcích jako byly různé razie proti záškodníkům, partyzánům, zadržení letců na padácích a vzhledem k výzbroji se podíleli i v menších bojích ... nemluvě třeba o ČLS či leteckých složek SNB. Myslím, že ještě nejsem natolik slepý abych to tu neviděl ... Wink
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109068 Verze : 0
2 bitaxe: zjednodušeně řečeno: Četnictvo (zelené uniformy) působilo na celém území vyjma statutárních měst, kde sídlily státní policejní úřady (černé uniformy). Aby to nebylo tak jednoduché, tak v oblasti působnosti četnictva mohlo v obcích dojít ke zřízení komunální policie (osobně zatím odhaduju, že šlo o větší nestatutární města; jaké měli uniformy netušim). Je to zjednodušené a zasloužilo by to lépe rozebrat. Už mám v knihovně vyhlídlou i literaturu, ale ten čas .... Sad
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109090 Verze : 0
Podle vyprávění mého dědy (92 let) byli četníci na vesnicích velmi vážení. Doslova, bez jakékoli ironie, řekl "Četníci, to byli machři, na vesnicích nad ně nebylo...".
Dodnes si jich natolik váží, že se na Humoresky zpočátku odmítal dívat, protože si myslel, že si tam z četníků dělají legraci! Ale poté, co jsme ho s babičkou přesvědčili, aby se podíval aspoň na jeden díl, tak se mu seriál velmi zalíbil. Mimochodem, velmi se líbil i mě.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109093 Verze : 0
to RoBoT já vím kde kdo sloužil Smile má poznámka se týkala toho že mi není jasné proč to bylo rozdělené, navíc četnictvo patřívá organizačně pod armádu, takže je to dost složité. K četnictvu byli bráni jen lidé po službě v armádě (pokud vím museli odsloužit několik let navíc po prezenční službě), byly i další podmínky a služba nebyla nijak lehká, byla ovšem vážená ("pod penzí") a okolím uznávaná.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109115 Verze : 0
To rozdělení výplývalo s historických souvislostí. Statutární města měla vlastní magistráty, které řešily záležitosti obce (nespadala tedy pod politické okresy), tedy i policejní službu (původně trochu širší věc).


Co se týče toho, pod co patřily - něco jsem vytáhl z výpisků na Dějiny státní správy:


- ve vojenských, hospodářských a administratrivních věcech + při kontrole služby pod MZO
- ve služebních otázkách pod MV
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109123 Verze : 0
Podle toho, že tady čtu o tom, že se bavíte o tak základních (nikoliv však nepodstatných) otázkách typu pod koho spadalo četnictvo apod. usuzuju, že mi oči ještě slouží, a že na fóru o četnictvu jakož i o ostatních pořádkových útvarech jiných zemí nic není. Nemohlo by se na toto téma založit samostatné faktografické (a pro případné diskuze - diskuzní) fórum?
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#109126 Verze : 0
Doufám že ta třetí řada nedopadne špatně a utnou to před válkou. Zdivočelá zem taky dopadla špatně Maděra šel sedět a už to nebylo ono.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#128470 Verze : 0
Tak již nějakou dobu se reprízuje první řada četnických humoresek (které zatím pravidelně sleduju Very Happy ), po které by měla určitě nasledovat řada druhá. No nevíte někdo jestli bude příští rok odvysílána řada třetí - premíérová?
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#128504 Verze : 0
no, je to obvyklý postup ČT při nasazování nové řay seriálu, že nejdřív zopakují ty předchozí, tak to ostatně fungovalo při premiéře 2. řady.
Čili, nasazení třetí řady je velmi pravděpodobné Smile
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#128505 Verze : 0
Tak v tom případě doufám, že tak budou postupovat i tentokrát Very Happy - i když je to stejně ještě několik měsíců minimálně.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#128506 Verze : 0
Letos se snad konečně dočkáme dalšího pokračování Humoresek. Těšte se - nasazení v pohraničí, souboje s henleinovci, kooperace s S.O.S. atd...
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#202325 Verze : 0
jo jo, 23. února, na Den Rudé armády (ale nehledejte v tom žádné souvislosti:-) začínají znova od prvního dílu. Píšou tam 1/39, takže nejspíš pojedou hezky za sebou staré dvě řady a po nich tu novou premiérovou. Ještě udělají jednu řadu a mají co pouštět jednou týdně celý rok Smile
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#206868 Verze : 0
Další díly už nebudou, režisér je mrtvý, kasárna zbouraná a Československo je obsazeno Německem Wink
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#206940 Verze : 0
njn je škoda hlavně že zemřel Moskalyk Sad ale stím nikdo nic neudělá jen doufám že ty díly které měl roztočené nebo možná ani nezačal natáčet jeho náhradnice zvládla alespoň stejně dobře jako on. Jinak konečně bude nějaký nový seriál (lépe řečeno jeho část) na který se bude dát dívat protože z těch českých můžu akorát tak Horákovi ostatní typu ordinace v teplé zahradě, Strasse a další vůbec nemusím ... Jen je škoda že si na tu novou řadu budem muset počkat tak dlouho bo já už se na ni těším asi tak rok Very Happy Jenže jak znám ČT něco ji do toho programu padne - nějaký svátek, zvláštní událost, sportovní aktivity (njn zase bude MS v ledním hokeji Very Happy ) případně hlasování o nedůvěře vládě a co já vím ještě tak se to asi natáhne na víc jak 39 týdnů...
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#206993 Verze : 0
Teď se třetí řada stříhá, uvedena bude 31.8.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#215108 Verze : 0
Tak termín uvedení dílu 27. a tím pádem třetí a závěrečné série se blíží já sám se osobně nemůžu dočkat ... a to je to ještě skoro měsíc ale ČH jsou ČH ... už aby to bylo, jsem zvědavý co se v těch dílech odehraje ...
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#228264 Verze : 0
Ja som tiež nažhavený. Myslím, že je to TOP český porevolučný seriál.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#228287 Verze : 0
Standa: Jojo, ČH je ČH, hlavně když je dobře vychlazená Laughing Jo ty myslíš Četnické humoresky... Wink


Jen doufám, že v nové řadě nebude díl, který nepochopím, jak se mi to stalo asi u dvou z těch co už byly vysílány (a to sem jeden viděl třikrát a druhej dvakrát a pořád mi to nehraje Laughing - mimochodem, ten druhý z nich je tuším poslední v 2. sérii, je to ten s tou špionážní zápletkou - tak schválně, pozorní diváci, až ho odvysílají, tak doufám, že mi to tady někdo vysvětlí Wink)
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#228599 Verze : 0
Tak nám to pánove včera skončilo... Crying or Very sad
Velké díky autorům a celému štábu za těch 39 večerů. V té záplavě zahrad, pojišťoven, ordinaci, letišť a ostatního šajzu byly humoresky to jediné na co se dalo opravdu příjemně dívat!
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236397 Verze : 0
No, tak nějak nevím - ten poslední díl se podle mne ne zcela povedl - zvláště ta reminiscence na odlet skupiny moravcových zpravodajců, naroubovaná na četnickou pátračku a okořeněná i odletem manželek a dětí spolu s Kyliánem Pádlem mi tam neseděla - zvláště tak brzo po záboru pohraničí...
Místo toho tam mohla být ještě jedna pěkná rozehra někde na pohraničním opevnění (a bylo by kde točit) nebo při vyšetřování napadení stanice finanční stráže a zavlečení finance. To letadlo to nějak napěnilo do úrovně "soap opera".
Na druhou stranu se autoři nebáli alespoň zmínit zábor i z polské strany - což se tak nějak teď "politicky korektně" nenosí, stejně jako problémy na tehdejší maďarské hranici...
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236407 Verze : 0
No u mne poslední díl zcela propadl, prostě je to stejný shit jako různé "ordinace" a podobné. Ono to v celé poslední řadě postupně gradovalo a zhoršovalo se to, poslední díl tomu jen dal korunu. Myslím že s odchodem Moskalyka skončila kvalita a nastoupil přechod k něčemu jinému, začala se objevovat čím dál více politika, vytrácely se kriminalistické motivy (asi dáma na techniku moc není) a zápletky se čím dál víc točily kolem "sond do nitra" hrdinů.
Osobně jen doufám že nějakého magora nenapadne točit "humoresky za okupace" případně "humoresky po válce". Asi s tím měli skončit po 26 dílu a mohl to být skvělý seriál. Takhle se to posledními díly dostalo do průměru, bohužel. Přiznám se že když se jdu dívat na "četníky" nezajímá mne jak se řeší to jestli bude mít Ludmila doma hospodyni nebo ne, nezajímá mne jestli zpěvačka bude ve Vídni nebo se vrátí a podobné (pro sledovatele telenovel asi nezbytné) zbytečnosti. Naopak bych chtěl vidět něco z činnosti četníků, ze života v kasárnách (mimochodem naplnění kasáren civilisty je jedním z nesmyslů posledního dílu) z vyšetřování a tehdejších metod činnosti četnictva. Kdybych chtěl poslouchat "hluboké" bláboly kde dámy řeší jak se k nim manželé chovají (v posledních dílech běžné) mohu si pustit nějakou telenovelu. Reálie posledního dílu byly opravdu na úrovni nějakého podobného jihoamerického dílka. Skvělé bylo i to jak se nejdřív ozbrojení četníci dají celkem snadno přemoci ordnery (ti měli mimochodem špatné zbraně, Freikorps dostal pušky Manlicher) a pak odzbrojeni se po výstřelu Karabely na ně vrhnou a prakticky holýma rukama je přemohou. Prostě vím jedno, až bude pod něčím napsáno že to režírovala Moskalyková vím že se na to dívat nebudu.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236440 Verze : 0
Mě poslední série moc nenadchla. Nějak se z toho, podle mě, vytrácela ta detektivní složka a naopak bobtnala ta mejdlová. I na počátku to bylo přítomno, ale v mezích a tvořilo to příjemný prvek. V té třetí řadě to tak nějak získalo navrch.


Přiznám se, že jsem často přepínal s nepříjemným pocitem trapnosti či nudy jinam, resp. televizi zcela vypínal. Ty zápletky a scénky mi občas přišly hodně trapné, naivní a nereálné; až to tahalo za vlasy. Ne že by to bylo všechno špatně, občas tam byly dobré sekvence, ale jako celek Sad .


První série se mi líbila moc, druhá v podstatě taky. U té třetí mě vlastně ani nějak moc netrápí, že jsem leccos vynechal. To, co jsem viděl, ve mě totiž zanechalo pocit spíše lítosti; docela jsem se těšil, ale výsledek mě, bohužel (velké bohužel), zklamal.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236468 Verze : 0
Bitaxe - A proč e protektorát? Byla by to celkem zajímavá věc. Půlka stanice by likvidovala anonymní udání za poslech zahraničního rozhlasu nebo za černou porážku prasete. A druhá část pátračky by mohla třeba zastřelit gen. Lužu nebo případně "hrdinsky" zneškodnit telegrafistu Potůčka. A poslední díl by se mohl odehrávat v květnu 45 kdy většina z nich urychleně vstupuje do KSČ. Pro jistotu... Smile To by panečku byly humoresky...
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236505 Verze : 0
No právě proto Smile už by to nebyly "humoresky" ale něco jako politická agitka (tu by Moskalyková jistě zvládla - dle posledních dílů) A já bych si radši pamatoval ty první díly, nebyly moc o politice a taky ne tak "mýdlové". Prostě pátrací stanice se zabývala kriminálními případy a ne tím jestli četník spí s jednou nebo dvěma a podobně.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236507 Verze : 0
Tak humoresky skončili - a musím říct, že se obávám, že další podobně dobrý seriál asi jen tak brzy neuvidíme (Přitom témat je dost - třeba i se součastnosti - ať by to bylo o policii (nějaká kriminálka) nebo o hasičích dejme tomu (sanita a doktoři už tu byly tak proč ne hasiči?) problém četníků myslím je ten že začali až někdy ve třicátých letech - kdyby tak začali vznikem republiky to by bylo dílů (ale to je už coby kdyby neboli what if). Musím říct, že se mi víc líbili první dvě řady, ale že by byla 3 řada vyloženě špatná to ne - a ono zase udělat s četníků lidi co jen plní duchaplně rozkazy řeší vraždy a další vážnou i nevážnou kriminálně trestní činnost jak na běžícím páse by asi taky nebylo to nej - jako možná to s těma ženuškama režisérka přehnala, ale zase - že by to bylo dohnáno do krajnosti blbonovel kdy se řeší snad každej prd deset dílů tak to ne. Jako nikdo se svým dílem nezavděčí, pravda já bych třeba některé díly viděl taky nějak jinak a kdybych byl detailista tak bych je určitě sprdnul za tu Andulu v posledním dílu třeba, ale beru to tak, že se nemohou zavděčit každému - no svých 26 prvních dílů mám doufám že přibydou i další na dvd a jinak mě ostatek tv už moc nerajcuje snad jen nějaká americká kriminálka a dr. House. Pak už jenom zprávy sem tam film a víc tv vidět nemusím - a odpadli mi tím pádem i televizní páteční večery, které byly asi ty nejlépe strávené chvíle u tv v poslední době.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236509 Verze : 0
to Standa, oni ale nemohli začít se vznikem republiky, "pátrací stanice" vznikly pokud vím později a měly podobný statut jako kriminální policie v rámci policie státní. Prostě se ukázalo že existují zločiny které místní četník nevyřeší a právě proto vznikli specialisté na pátrací stanici (v seriálu je to na začátku vidět docela dobře když jsou tam mnozí specializováni na otisky, focení psovod a podobně) To že místní četník vyřeší vraždu pantokem když se pachatel přizná je jasné, ale že třeba složitější případ nevyřeší bylo právě tím důvodem vzniku a pokud se pamatuji tak "pátračka" vznikla až někdy koncem dvacátých let. Takže to že začaly (humoresky) až po tom co vznikly a stabilizovaly se, je docela logické.
A pokud jde o ztvárnění, v prvních dvou řadách je běžný život četníků v docela přiměřené míře, takže dokresluje jejich povahy, a osudy. V poslední se mu naopak věnuje neúměrně mnoho prostoru (podobně jako v oněch telenovelách) a přes ujišťování tvůrců že nechtějí zabíhat do politiky se jí v poslední řadě věnují v podstatě v každém dílu. V prvních řadách se seriál drží reality, v poslední se tím režisérka už nikterak netrápí (asi si ani neuvědomuje že realita je jiná než její představa) a často nesmyslně vrší jednu nesmyslnost na druhou. Ono to nebylo jako v představě režisérky že četník se prostě rozhodl a oženil se, jako gážista to musel mít schváleno (hrozilo mu propuštění) takže romantické scénky s žádostí o ruku jsou blbost, podobně "výlety" autem za slečnami (v posledních dílech Jiroušek) jsou stejně nesmyslné, aut bylo tenkrát minimum a i kdyby nadřízený "přivřel oko" sotva by se to utajilo před velením a tedy před průšvihem. stejně nesmyslné je v posledním díle "aktivování" četníka Ryby, představa že se někde v chalupě domluví on si veme uniformu v balíku a jede do služby je možný ledy tak v představě režisérky. Další desítky podobných kravin (jinak to nazvat ani nejde) nemá cenu citovat. První díly se držely reálu a byly výborné, poslední se nedržely ničeho a stojí za prd. Osobně si je nepořídím, za nové shlédnutí mi nestojí, raději se podívám na IT crowd, nebo třeba na Alfa Smile než na podobný nesmysl. A pí Moskalyková se zřejmě mou oblíbenou režisérkou nestane.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236511 Verze : 0
Tak i já se musím přidat s konstatováním, že mě třetí série zklamala. Možná jsem měl přehnaná očekávání - i když jsem čekal jen to, že to bude stejně dobré jako předchozí dvě série (hlavně první). Ale bohužel nestalo se. Bylo tam jen pár dobrých dílů, paradoxně možná spíše ty, kde byli četníci jaksi dopočtu a odehrávaly se tam úplně jiné příběhy, což ale už nemělo nic společného se životem četníků... Mám pocit, že celkovou úroveň scén s četníky často zachraňoval svými hereckými výkony Ivan Trojan, což je Pan Herec (ale i ostatní herci byli dobří - špatná byla asi skutečně "jen" režisérka). Kdyby byly předchozí díly stejně dobré jako předcozí série, tak bych v tom posledním ledacos odpustil (je jasné že nakonec chtěli sehnat dohromady na pátračce celou starou partu atd.), ale takhle bohužel nezanechal dobrý dojem.
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236519 Verze : 0
Njn je pravda, že zvláště poslední díly byly přitažené tak trochu za hlavu - viz. výše zmíněné skutečnosti, ale zase na druhou stranu je to seriál a ten má apriori dvě zadání - jednak aby byl sledován a jednak aby těch kdo jej sledují bylo co nejvíce - nejedná se o dokument - takže asi tak - pravda za režie pana Moskalyka to bylo o něčem jiném, ale co se stím už dá dělat, ber te to tak že to mohlo dopadnout mnohem mnohem hůř. No a zase vemte si to tak mohl by ten seriál skončit uplnou tragédií (zlí by žili, zlo by nebylo potrestáno atd. je to seriál a ten i když měl konec s hořkou příchutí mnichova nemohl skončit apsolutní katastrofou pro pátračku a happy endem pro ty zatracené nácky). Jinak co se Ryby týče - jen tak mimochodem - jakto že nebyl mobilizován??? (to jen mě napadla další nesrovnanost - možná).
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236543 Verze : 0
No těch "nesrovnalostí" je tam tucty, třeba to že v družstvech SOS enbyli v seriálu financové, ti ale byli v podstatě ve většině z nich (byli přímo na hranici takže právě oni se účastnili jako první, špatné zbraně Freikorpsu, špatné pásky (měli pokud vím bílé ne červené s hákenhreuzem) a tak by se dalo pokračovat donekonečna. Režizérce ušla i nesmyslnost časová, četník ze slezka je na stanici dřív než je slezko odstoupeno (proč? ) a podobných blbin je tam prostě tolik že to nestojí za řešení. A co s tím dělat? Já si prostě tyhle shitové díly nekoupím. Prostě je nechci ani zadarmo. Stejně se chovém třeba ke šmejdu jménem major zeman, nebo třeba k limonádám typu "žena za pultem... Pokud si to bude někdo kupovat je to pro "tvůrce" důkaz že se to líbí, ode mne se ho prostě nedočká. Stačí že jsem ten šmejd platil v rámci poplatku za "veřejnoprávní TV".
URL : https://www.valka.cz/Cetnicke-humoresky-t20046#236546 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více