15.11.2017 - Atlantik: Argentinské námořnictvo přišlo v důsledku havárie o ponorku

Argentinské námořnictvo utrpělo tragickou ztrátu poté co přišlo o svou dieselovou ponorku San Juan se 44 námořníky (v tom jedna námořnice). Ponorka je pohřešována od 15. listopadu kdy o sobě dala znát naposledy. Dle poslední zprávy došlo v ponorce k tomu, že se ventilací dostala voda k bateriím č. 3, čímž došlo ke zkratu, požáru a následně k jejich poškození. Do pátrací akce se zapojilo nakonec až 10 zemí, bylo zaznamenáno několik falešných signálů, nakonec však bylo záchrané pátrání ukončeno a přešlo plně v pátrání po vraku. Pakliže by ponorka nebyla zničena hned, ale nemohla by se např. vynořit, došlo by již k vydýchání veškerého kyslíku. Nicméně ještě asi dříve by byla hodnota CO2 a kyslíku k životu nemožná.
Ponorka německé výroby třídy TR-1700 byla vyrobena v roce 1983, ve službě v Argentinském námořnictvu byla od roku 1985 a v letech 2007 až 2014 byla renovována. Její poslední úkol byla kontrola nelegálního rybolovu.


Zdroje:
zpravy.idnes.cz
www.lidovky.cz
www.ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/15-11-2017-Atlantik-Argentinske-namornictvo-prislo-v-dusledku-havarie-o-ponorku-t207603#588064 Verze : 4
Bývalý akustický expert amerického válečného námořnictva Bruce Rule je toho názoru, že posádka zahynula během okamžiku - konkrétně v řádu ne více jak 40 milisekund. Požár baterií měl způsobit následnou implozi, tedy opak exploze. Objekt se prakticky zhroutil do sebe.


Zdroj:
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/15-11-2017-Atlantik-Argentinske-namornictvo-prislo-v-dusledku-havarie-o-ponorku-t207603#589283 Verze : 4
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více