Opušťák - Urlaubschein - Szabadságigazolvány

Diskuse

Dobrý den, prosím poraďte, kde bych se mohl dozvědět více o jednotce, která je napsaná na přiloženém opušťáku. Děkuji.
URL : https://www.valka.cz/Opustak-Urlaubschein-Szabadsagigazolvany-t207870#588610 Verze : 1
Domnievam sa že ide o veliteľstvo https://www.valka.cz/topic/view/24385.


A jednotka Feldartillerie Regiment Nr. 27 (FAR 27) bola v okt. 1918 súčasťou / pod jednotným velením spolu s "Feldkanonenregiment Nr. 16" (FKR 16) - ťuknite na odkaz "Pluk polních kanónů č. 16" Lučenec. Takže treba pátrať v dejinách tohoto útvaru.


Je to Váš predok? Narodený 1891? Zaujímalo by ma, prečo mal opušťák práve do Zvolena...
URL : https://www.valka.cz/Opustak-Urlaubschein-Szabadsagigazolvany-t207870#588816 Verze : 2
Ďakujem Vám za odpoveď. Je to môj dedo. Deti z druhého manželstva mal pomerne neskoro. Čo viem, tak do Zvolena dostal opušťák kvôli škole. Študoval v Banskej Štiavnici na lesníckej akadémii. Od otca viem, že bojoval aj na talianskom fronte, vraj ich prevážali nákladnou lanovkou, kam sa po ležiačky vošiel sotva jeden človek, na nejaky kopec. Keď sa zastavila, tak v nej celý deň mrzli. Na vojne dostal týfus, liečil sa u nejakej rodiny v južnom Tyrolsku. Neviem či v roku 1918 patril pod 27. regiment, lebo ten bol český a dedo bol Slovák aj žil na Slovensku. Skor si myslím, že v roku 1918 patril pod 16. regiment a ten opušťák mu asi podpísali na 27. regimente, keďže mali spoločné velenie. Kto vie, ako to presne bolo. Podľa záznamov úradov mu bol opušťák dodatočně predĺžený do 2.11. Potom sa mal vrátiť k regimentu, ale údajne z jeho jednotky veľa neostalo a tých pár dní strávil u inej jednotky. Samozrejme toto všetko nemám overené a rád by som zistil, ako to s dedom bolo, kde všade bojoval, aké straty mali regimenty 16. a 27. Niečo málo o ňom je na sk.wikipedia.org.
URL : https://www.valka.cz/Opustak-Urlaubschein-Szabadsagigazolvany-t207870#589249 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více