Kuše a moderná armáda.......

Diskuse

Nedávno som narazil na fotku vojaka specialnych jednotiek Srbskej armady, ktory je vyzbrojený kusov. Viete nieco o pouzití kuse ako zbrane v moderných armádach? Ak ano sem s tym.....
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#78834 Verze : 0
A co takhle že bys tu fotku, na kterou jsi narazil, hodil na válku, že abysme se taky jukli? Sem s tím!
Jestli je to kladková, skládací, nebo jestli ji držel synkovi, než se vyčůrá?
Že by Rambo?
Aby měla bojově využitelný výkon, musela by mít dostatečně výkonný luk a ten se zasejc blbě natahuje - dá to dřinu a není to nijak rychlé. Střílel jsem na střelnici Plzeň-Košutka historickou loveckou na 25 m, šipka dřevěná, cca 30 cm dlouhá, 1 cm silná, ocelový hrot. Napínalo se to pákou a dalo to opravdu zabrat! Do prkna se to zarylo cca 2-2,5 cm, vytáhnout šipku speciálními kleštěmi nebyla žádná sranda. Počítám, že by se s tím na 75 metrů nechalo ještě bojovat - tedy že by to mělo sílu vážně zranit.
Šoupni sem tu fotku!
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#79532 Verze : 0
to Fantan myslím že výkon kuše dost podceňuješ (asi to byl nějaký slabší exemplář Smile ). Ve středověku to byla zbraň docela obávaná a tak výkonná že dokázala prorazit brnění i toho chlapa vevnitř - některý z papežů dokonce zakázal její užití proti křesťanům. Jinak se to obvykle napínalo heverem, ty slabší pak pákou, nebo speciálním hákem na opasku (k tomu je ten třmen vepředu - šlápneš do něj, ohneš se zahákneš hák za tětivu a tím jak se postavíš natáhneš to, protože používáš celé tělo je to lepší než páka, akorát nesmíš mít housera Smile ). Použití je sice zajímavé, ale v moderním boji bych to viděl hodně omezené. I já se přimlouvám za tu fotku.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#79538 Verze : 0
No pokusim sa tu fotku najst a zoskenovat. Ta fotka bola uverejnena v nejakom casopise, co som si ho listoval. Takze najprv musim zohnat ten casopis, potom to zoskenovat. Chvilu to potrva, ale pokusim sa.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#79911 Verze : 0
Použití kuše v moderní armadě? Proč ne. Moderní kuše je skvělá tichá zbraň pro operace při nichž není třeba na sebe upozorňovat. Taková pistolová kuše je v rukou dobrého střelce smrtící zbraní.


Středověké kuše se mi zdají příliš těžké.Pro mě by byl problem z nich střílet a ještě se do něčeho trefit.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#79912 Verze : 0
Příklad moderní kuše: Kuše Excalibur Vixen
Hmotnost: 2,55 kg
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#80016 Verze : 0
Tady je na ukázku pistolová kuše Megaline 50LB
Váží jen 320g a dá se sehnat už za 940 Kč. Docela dobre.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#80021 Verze : 0
Když už se tu mluví o kuších tak kdyby se toho chytil nějakej konstrukter nebo kutil tak by se s tím daly dělat zajimavé věci .
Například duté šípy z lehkého kovu těžkým hrotem opatřeným zapalovačem ( při dnešní technologii by určitě nebyl problém ho zkonstruovat ) a celou dutinu šípu vyplnit nějakou brizantní trhavinou . Kdyby se ten šíp při explozi rozpadal na vhodné fragmenty tak by se dal použít místo granátu ( kolik takovích šípů se vejde do toulce nebo nečeho podobného a kolik poberete normálních granátů .
Nemám ale na mysli to čím střílel rambo ( ta hrozná bambule místo hrotu ) to by asi moc dobře nelítalo


Ale je to jenom uvaha tak mně nemlaťte
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#80981 Verze : 0
to pistolník obávám se že ten rambo je blíž realitě než tvůj nápad. do dutiny šípu moc té trhaviny nedáš (zkus si to spčítatjako objem), na střepiny ty lehké kovy taky nejsou moc vhodné (díky nízké váze rychle ztrácí energii), a tvar dlouhého válce taky nepatří k nejvhodnějším pro takový účel. Sad Navíc s tím zapalovačem by to asi bylo složité, musel bys ho před výstřelem odjistit (a co s ním když pak nevystřelíš) Pokud si tu blbost s Rambem pamatuju dobře, tak on na normální šíp našrouboval takový kuželovitý nesmysl (to měl asi být granát) což je z tohohle pohledu přece jen výhodnější tvar.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#80987 Verze : 0
S tim hrotem plnenym trhavinou by asi byl jeste dalsi, docela zavazny problem - vyvazeni sipu a jeho celkova hmotnost, coz by dohromady vyrazne snizovalo efektivni dostrel.
Co se tyka pouziti kusi v boji - problem kuse (dnes) je neskladnost a maly vykon v porovnani se zbrani s tlumicem, ktera neni o mnoho hlasitejsi a pritom nesrovnatelne praktictejsi.
Druhy problem (ale ne tak vyznamny) je v principu pusobeni - trefit nekoho s ni a zabit ho bez toho, aby se nejak ozval neni zadna legrace (protoze kusi, stejne jako lukem, zver (cloveka) casto neprostrelite skrz a v tom pripade sip/sipka ucpe ranu a zver nam ubehne jeste pekne daleko, nez se slozi, stejne jako clovek - kulka ranu tak neucpava).
Ve stredoveku se kuse se strelnymi zbranemi srovnavat nemusely a kuse byly sveho casu velmi oblibene, i pres malou rychlost strelby, ve ktere vyrazne zaostavaly za luky. Jenze vyhodou bylo, ze strelec kuse nemusel byt tak dobre cvicen jako lucistnik a hlavne kuse byly vykonnejsi (krome anglickych lucistniku, kteri strelce z kusi dokazali predcit), pricemz jejich pouziti nevyzadovalo tak fyzicky zdatneho strelce jako velky luk. Nicmenne dnes je pouziti kuse spis vhodne napriklad pro vystrelovani kotvy provazu na vrcholy zdi apod. nez pro boj, ve kterem proti strelnym zbranim (s tlumicem) neposkytuje v podstate zadne vyznamne vyhody.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#81047 Verze : 0
Možná kuši podceňuji, ale já z toho střílel. Svého času jsem se i zajímal o postavení závodní kuše a vyhrabal bych i plánek a potřebné výpočty. Ta historická lovecká, se kterou jsem střílel, se napínala pákou (to jsem napsal, ne?), bojové se napínaly heverem. Dalo to dost fachu i mně-tehdy, čili cca ve 42 letech.
Zběžně počítáno cca 40 cm dlouhý šíp s ocelovým hrotem mohl vážit asi 40 g. Na 25 m se zaryl do prkna 2,5 cm silného, že koukal na druhé straně, letěl ale dost strmým obloukem.
Obavy o přesnost bych rozhodně neměl, to střílení jsem vyhrál na 3x10 (terč zelená nekrytě ležící figura s kruhy). Nejpodstatnější pro přesnost je dokonalost a souměrnost šípu/šipky. Proto jsou tak drahé.
Ty hračky, co tady jsou vyfoceny, by tento výkon zcela jistě neměly. Aby ho mohly dosáhnout s tak tenkým lukem, musel by být použit kladkový a napínací zařízení. Mám ale pocit, že Kreml prosadil u těchto zbraní určitý stupeň regulace. Prosazoval ji už od napínací síly 20 kN. Na základě upozornění KY-HUNTERA opravuji tento údaj - popletl jsem si jednotky - měl jsem na mysli napínací sílu 20 kg, tedy 200 N.


Viděl jsem šipky pro bojové kuše, dokonce bourací šípy do katapultů s čtyřhranným korunkovým hrotem. Ty bojové šipky (krátké, celoželezné) bych typoval kolem 50 g, ty mamuti spíš oštěpy do katapultů (muzeum ve Zwingeru) zcela jistě přes 2 kg.


Shrnuto a podtrženo: Snake má pravdu, kuše proti zbrani s tlumičem neposkytuje žádnou výhodu, má podstatně menší kadenci a je neskladná.
Dokonce ani na to vystřelování kotev bych ji neviděl jako výhodnou - to odstředivá síla dokáže víc - zase hraje roli výmetná síla luku - ta energie na vynesení těžké kotvy s lankem do výše se někde musí vzít! Že to ukazují ve filmu pro mne není argument.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#81110 Verze : 0
Stavěl jsem si repliku gotické kuše..napínací síla skoro 30 kg (nic moc... měřeno mincířem) 10 výstřelů jsem natáhl i bez kozí nožky, či háku na opasku..ale dost jsme si pomáhal bříškem...dostřel (20 g šíp cca 20 cm s ocelovým hrotem) max 50m..ale na 10 m se šíp zaryl do země..že zmizel a do dřevěné desky (borové fošny) že sem ho tahal kleštěma...(perkusní revolver má zhruba stejnou průbojnost...)...přesnost nic moc...síla na spoušti asi 10 kg...a tichý to zrovna taky není ... je to teda větší dřina než střílet z křesadlovky, kdy se kule žene do metr dlouhého laufu palicí....


Kámoš střílí z historické kuše a druhý naopak ze sportovní a je to podle jejich vyprávění nebe a dudy...
Průbojnost šípů (z té historické, zvláště pak šípy s břity) je docela velká..srovnatelná s o něco výkonějšíma střelnýma zbraněma (s Pi Vz 52 se to ale srovnat nedá...)......přesnost u sportovních je vynikající, ale za cenu malé rychlosti a tím i nízké energie střely....u rychlých střel - šípů většinou dochází ke kmitům a tím dost nepřesné střelbě...


Můj názor na použití kuše v armádě je že to možná to pro Srby v balkánských válkách byla znouzecnost...když neměli speciální odstřelovací pušky s tichou municí.... i když pochybuji, že by se tam nedostaly speciální ruské zbraně a střelivo do nich....
Spíš to asi byla zbraň nějaké paramilitní jednotky.....třeba takzvaných bělehradských myslivců...tj. víkendových válečníků co si na víkend zajeli do bosny zastřílet na neozbrojené chorvaty nebo muslimy....
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#83105 Verze : 0
Já sem četl knížku Přežít! což je o technikách přežití, ale i o výzbroji vojáků speciálních jednotek a kuši tam pěkně vychvalovali, bylo tam i porovnání s ostřelovačkou - no to samozřejmě vyhrála ta puška - prostě zajímavý. Je lehčí než puška a na malou vzdálenost někdy i vhodnější. Přece jen i puška s tlumičem je do vzdálenosti 5 trochu slyšet.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#83236 Verze : 0
Takže pro ujasnění čísel...
pro srovnání 60 kN je tah motoru Eurofighteru Smile (20kN měl myslím Mig 17 Smile takže by to byl slušný katapult na letadla.....


zbrojní zákon stanoví hranici mezi zbraní a "hračkou" 150 N


a teď v SR1/2005 popisují loveckou kuši s motorovým napínáním silou 1225N..na jedny baterky až 40 napnutí, doba napnutí 8-10 s, to už by byla použitelná zbraň pro speciální oddíly...ale já odchovanec VKVŠ a přípravy na konvenční 3. světovou mám o její bojové hodnotě v armádě pochybnosti... i když už tenkrát nás učili, že americké výsadkové jednoty RANGERS takovéto zbarně zkouší.....též nás učili, že jednotky Ranges mají ve výzbroji jadernou minu..akorát nám neřekli zda protipěchotní nášlapnou nebo protitankovou.... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#84150 Verze : 0
Hele, příteli, už jsem se ti omluvil - já jsem prostě ze staré školy, napínací síle 10, 15, 20, 30 kg rozumím, ale nechoď na mne s ňůtonama. Prostě mi to nic neříká.
Že dnešní páni vědátoři musí mít všechno v MSI chápu - pak ale nechápu, proč nás s tím otravujou, když se v letectví funguje s feetama a Navy miles.
Ale kde jsi vzal ten tah Eurofighteru? O 60 kN se nikde nemluvilo! Jen jsem si spletl 20 kg s 20 kN a za to už jsem se omluvil! Vy technici jste někdy hrozně nesnesitelní!
Všimnul sis, že nás technických ignorantů je většina? (Možná právě proto jsme tam, kde jsme!)


Jinak ovšem ta moderní kuše je velice zajímavá a napínací síla přes metrák je taky sakra numero! Z čeho je luk té kušny? A jak se vyrovnají s kmitem tětivy a jejím vlivem na přesnost? Materiálem šípů?
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#84169 Verze : 0
O Eurofighteru nebyla řeč, ale v témže SR 1/2005 str. 36 ho popisují včetně tahu motoru EJ200 s tahem 60kN (EF má tyto motory dva). Uvádím to proto, aby si čtenář udělal představu o tom co je to síla 20kN. Jinak 17kN je tah motoru Albatrosa viz.:
https://www.valka.cz//topic/view/12302, ale připouštím že starověké katapulty měly tomuto číslu se blížící napínací sílu. Samozřejmě ším větší napínací síla kuše tím zpravidla horší přenost. Velká hmotnost lučiště se projevuje v relativně malé rychlosti šípu, velká síla působící na ratiště šípu způsobuje jeho veké kmitání atd....v tom je asi rozdíl mezi šípy za 10 a za 100 KČ a kušemi za 4000 a za 25 000.... Idea
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#84220 Verze : 0
Když už tu padla narážka na filmové vojenské či pseudovojenské užití kuše v Rambovi, pak si dovolím nabídnout i využití pistolové kuše v jednom z filmů série o Policejní akademii. ( tedy té americké, nikoli poněkud slaboduché české Evil or Very Mad ) Zde pistolnický nadšenec Teklbery (coby osoba pohrdající angličtinou píšu "po našom", tedy jak slyším Evil or Very Mad ) s výrazem mstitele ustřelí prudícímu pánovi od úst doutník. Na poměrně malou vzdálenost - několik metrů, ale s tak pozoruhodnou přesností, že to svádí k podezření z triku. Tomuto typu zbraní nerozumím, proto by mne docela zajímalo, nakolik je to umělecká licence, nebo použití opravdové techniky.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#100170 Verze : 0
Ve filmu je to určitě trick Smile ale kuše je opravdu velmi přesná a účinná zbraň, problém je spíš s její "neskladností" a proti palným zbraním samozřejmě menšímu účinku.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#100171 Verze : 0
Souhlasím s tím, že kuše je poněkud neskladný kus vybavení a také pomalý při použití, ale přesto. Věnuji se něčemu, co lze označit za pokus o living history, a několikrát jsem se setkal s lidmi, kteří s kuší pracovali. Tedy s replikami. Vyrobenými podle "původní receptury", tedy starými technologiemi a bez moderních materiálů. Vlastníma očima jsem se přesvědčil, že středověká kuše - obzvláště obranná, natahovaná vrátkem, má pozoruhodnou sílu a průraznost, kované šipky procházely fošnami i plátováním. Lidským tělem by v pohodě prošly. A přesnost byla solidní.


U toho filmového použití by mě zajímalo, jestli ona pistolová kuše byla reálně existující zbraní, nebo ji pro filmaře zhotovil nějaký ten výrobce triků podle vlastní fantazie. Věcička je to zajisté zajímavá, a pro použití při pouličním banditismu moc výhodná - výstřel není skoro slyšet, nablízko je přesnost dostatečná, a o průraznosti na krátkou vzdálenost také není třeba mít obavy. Konec konců, šipka nemusí projít tělem, stačí, že dojde dost hluboko Evil or Very Mad . Prodej takových věcí by rozhodně měl podléhat kontrole jako prodej jakýchkoli zbraní ( a myslím, že u nás tak tomu je).
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#100193 Verze : 0
pistolové kuše existovaly (v renesanci) na pouliční banditismus mi to moc vhodné nepřipadá, je to moc rozměrné a tedy se to nedá schovat, prostě vreckový nožík , nebo násada od krompáče jsou mnohem levnější, stejně účinné a dají se snáz schovat (co když ti z kuše vypadne šipka Smile a přepadený ti natrhne úsměv Smile )
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#100225 Verze : 0
Pištoľové kuše existujú aj dnes a myslím, že zbrojný pas na nich netreba (aspoň u nás). Čo sa týka vojenského využitia kuše, súhlasím, že je dosť obmedzené, nanajvýš tak na niektoré naozaj "delikátne" akcie.
Väčšina zbraní s tlmičom musí používať podzvukovú muníciu, inak je výstrel tak či tak dosť hlučný. Ak ide o "tiché" verzie štandardnej nadzvukovej munície, klesá aj dostrel aj presnosť, takže rozdiel v praktickom výkone oproti kuši nebude asi až tak veľký.
Hlavná výhoda mechanických zbraní ako je kuša je tá, že nemajú žiaden zášleh. A to sa hodí, ak musíte strieľať v noci alebo na kontrastnom pozadí na príliš krátku vzdialenosť (pod 50 m), aby stačili tlmiče zášlehu, ale príliš veľkú, aby sa to dalo vybaviť "ručne" napr. nožom, alebo špeciálnymi pištoľami ako je ruská MSP alebo S-4M. Na také niečo by sa hodila kladková kuša s ručným naťahovaním (postačí stúpačka pred lukom) a snapínacou silou 50-70 kg. Strelec musí byť veľmi dobrý a aj napriek malej vzdialenosti je potrebná optika.
Za istých okolností môže byť kuša nebezpečnou zbraňou aj v klasickejšom boji, ale oproti strelným zbraniam má veľa nevýhod, hlavne nízku kadenciu, krátky dostrel (do 70 m) apod.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#101542 Verze : 0
Pokud jde o pistolové kuše pak i hodně pistolové munice je už ve standardu podzvukové, u zbraní "dlouhých" by se pro speciální účel možná dalo uvažovat s jejím využitím, ale držet tak specializovanou zbraň je málo pravděpodobné (kolik asi bude operací kde by její užití přineslo tak velkou výhodu že by to převážilo její nevýhody). Prostě v dnešní době na to moc nevěřím, samozřejmě se může objevit nadšenec který si ji opatří a použije ji ale do standardu to asi nepřijde Smile
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#101559 Verze : 0
Laughing střílím kuší a je to zbran dost učinná. Barnet Grosbou RC 300 na 30 m asi jako 9 parabalum. Dovedl bych si představit partyzanskou válku s kuší. Výbušná střela s dopadovou rozbuškou by zvýšila ranivost ale vzhledem k možnosti použít pouze několik gramů výbušniny bez většího významu. Jinak použití tam kde nelze použít střelnou zbran ,na ochranu v letadle nebo muničním skladě.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#127057 Verze : 0
Já bych se to v letadle neodvážil použít. S pravěpodobností hraničící s jistotou by zásah skončil prostřelením trupu letadla a tím jeho sestřelením. Navíc k diskuzi o použití v armádě, jednou z mála vojenských jednotek, které kuše používají, jsou speciální jednoky Francouszké cizinecké legie. Tak to bylo alespoň několikarát prezentováno v tisku, ale nikdy jsem tam neviděl žádné konkrétní údaje ani fotografie. Pokud je používají tak určitě ne kuše s jednoduchými rameny, spíše kladkové
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#140853 Verze : 0
Podľa môjho názoru, by bola kuša skôr účinnejšia pri partizánskom vedení vojny. Alebo pištoľovú kušu by som si vedel predstaviť v rukách nejakého nájomného vraha. A v prípadoch že sa nejedná ani o potrebu tichého výstrelu ale o zasiahnutie cieľa, ktorý treba vyradiť a ja nemám inú zbraň tak by som použil nejaký dostupný j.d na špičku. A v tomto prípade by stačilo iba škrabnutie alebo aj malé poškodenie kože.. Ukrytie pištoľovej kuše v dave ľudí by som tu nerád prejednával..
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#256945 Verze : 0
Pistolová kuše, je náramně nepraktická věc(pro bojové využití). Odhlédnemeli od nízké účinnosti a malé kadence, tak je rozměrově (ve třech rovinách) absolutně nenositelná. Rraději bych si vzal daleko skladnější HK Mk.23 SOCOM s tlumičem a možností volby fce. poloautomatické/opakovací (nejvíc hluku nadělá závěr). .45ACP je podzvuková munice s dobrým zastavovacím účinkem a mark 23 jich má 12 v zásobníku. Na vzdálenosti srovnatelné s použitím kuše by byla lepší DeLisle Carbine (je obnovená výroba), opět .45ACP a na větší dálky pak ruský VSS Vintorez, nebo jeho novější modifikace.
Kuše Srbové používat mohli, ale bude se jednat o "znouze cnost" a použití "hit and run/hide"
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#258475 Verze : 0

Citace - Jimi38 :

Kuše Srbové používat mohli, ale bude se jednat o "znouze cnost" a použití "hit and run/hide"



Anebo prosté propagační foto co chce vytěžit z Ramboidních představ, ať už potenciálních nováčků nebo politiků co rozhodují o financích Wink
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#258516 Verze : 0
Jak už tu bylo několikrát řečeno, kuše je zbraň hodně neskladná (a kdyby měla náhodou sklápěcí ramena, nedá se nosit pohotově). Může však sloužit jako zbraň pro toho, který si pistoli pořídit nemůže(V jakejchsi starejch novinách sem našel zprávu, že v německu se dva kluci připravovali na zastřelení ředitelky své školy, a kromě plynovky, měli i dvě kuše...........)Z tohoto ohledu si myslím, že by zde měl zákon postupovat tvrději.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#259133 Verze : 0
Poněkud mi uniká logika prohlášení "v německu se dva kluci připravovali na zastřelení ředitelky své školy, a kromě plynovky, měli i dvě kuše...........)Z tohoto ohledu si myslím, že by zde měl zákon postupovat tvrději." Asi by nebyl problém najít případ kdy se podobní pubertální "smradi" chystali na nějaký delikt třeba s ponožkou plnou písku, nebo třeba s válečkem na nudle. Logicky by se tedy měla udělat kontrola fuseklí, pískoven (zvláště prodeje v malém) nebo třeba výroby válečků (třeba jejich registrace a pravidelné přezkušování majitelů). Ona je to v zásadě ukázka toho jak zkratovitě uvažují politici, novináři a (bohužel) i někteří lidé. U prvních dvou kategorií si o jejich intektu nedělám iluze, ale běžný člověk by si měl uvědomovat že to že nějaký fracek plánuje zabít ředitelku a navíc i vlastní kuši nemusí mít vůbec souvislost, dále že může jít o výmysl tupého novináře v "jakejchsi starejch novinách" , ale hlavně že pokud se někdo rozhodne zabít nemá žádný dementní zákon šanci mu v tom zabránit. To že se třeba stáhnou z prodeje kuše (což bude rozhodně účnější než nějaká registrace nebo "tvrdší postup" (jaký?)), daný jedinec prostě místo kuše použije luk, nebo třeba foukačku, případně tu ředitelku majzne dlažební kostkou. Je právě naprosto nesmyslné tohle řešit příkazym zákazy a podobnými demencemi. Ty totiž prokazatelně nikam nevedou. Podobně zkratovitě jadnali před časem britové, když v zásadě zakázali držení střelných zbraní (získat oprávnění k držení je velmi obtížné a staré zbraně bylo nutno odevzdat) následně se výrazně zvýšil výskyt přepadení a násilné činnosti se zbraní (logicky, ten hajzl s punčochou ví že normální občan nebude ozbrojen a jeho riziko je tedy mnohem menší). Takže bolševické volání po "přitvrzení" je poněkud nedomyšlené. Mimochodem kuši není problém udělat doma na koleni a zákon tedy obejít pokud ji budu chtít použít ke zločinu, pokud ji nebudu chtít použít k výše zmíněnému je nesmysl abych byl postihován.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#259865 Verze : 0
@Bitaxe a Británie, možná jsi o tom neslyšel, ale volá se tam i po zákazu nošení nožů (samozřejmě kvůli tomu že po zákazu střelných zbraní se sice moc ensnížila kriminalita s jejich použitím, ale kriminalita s využitím nožů narostla přímo raketově)...
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#259867 Verze : 0
v británii to volanie zosilnelo hlavne po vražde jednoho z hercov v poslednom diele Harryho Pottera...


Nerozumiem čo tým poliici v Británii sledovali - ak chcem spáchať zločin, tak málokedy použijem legálne držanú zbraň, myslím že nelegálnych strelných zbraní sa dá v Británii zohna dosť. Akurát obmedzli možnosť nutnej obrany bežných ľudí...
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#259881 Verze : 0
Co se tím sledovalo je asi jasné, politické body, jde o obvyklý (dementní) způsob uvažování duševně slabších jedinců jako jsou politici, novináři a podobné existence. Funguje to asi takhle, dojde k nějaké vraždě (loupeži, únosu..) s danou zbraní, toho se chytí novinář a bez byť minimální znalosti fakt (třeba kolik procent podobných činů bylo spácháno se zbraní a kolik jinak) to začne rozmazávat, to že obdobných činnů ale méně "zajímavých" bylo spácháno o řád či dva víc ho netrápí. Následně tím vytvoří "poptávku" po "nějakém řešení" u něčeho čemu se říká "veřejnost" což je obvykle menšina obyvatel. Následuje politik který aby se zviditelnil a prodal to že za peníze daňového poplatníka v podstatě nic nedělal "vymyslí" zpřísnění zákona, což je samozřejmě jednoduché a u "veřejnosti" se to setká s úspěchem, on je "slavný" a pokud se to povede načasovat nedlouho před volby je to šance na zvolení, celkem běžný a obvyklý vzorec. Proč vzbudilo pozornost zabití (pokud vím nešlo o vraždu ale náhodné zabití někde před hospodou) o kterém píše buko 1 ? Obdobných se i v GB stanou tucty (i u nás třeba občas někoho zabijí v pranici před hospodou), šlo prostě o někoho kdo je momentálně známý (za rok by si nejspíš nikdo ani nevzpoměl že někde hrál) a tedy může prodat "náklad" novin, do novin se jistě spíš dostane to že nějaký komediant hrající v béčkovém filmu (jako je HP) má třeba nemanželské dítě než to že někdo zabil malé dítě, bohužel:-( . Podobné zákazy jsou cestou do pekel, paradoxně je statisticky doloženo že po zavedení registrace zbraní v USA (má ho většina států) je nejnižší ozbrojená kriminalita v těch kde tato registrace není. Ale uvědomte si že "zákonodárce" neřeší věci rozumně, tedy tak aby odstranil nebo zmenšil příčinu, jeho motivace není věc zlepšit, motivací je být zvolen a tedy blbý ale známý zákon je z jeho pohledu lepší než nějaký kde by musel složitě vysvětlovat návaznosti, statistiky a podobně.
S legálně drženou zbraní je minimum zločinů, pokud bychom vynechali ty způsobené v afektu (tu tchyni byste asi zabili i jinak než legálně drženou flintou z WWI) vyjde vám číslo tak malé že je to směšné, nicméně touha "být zvolen" je u všech politiků silná a obecně bojovat proti "zbraním" je snadné a viditelné.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#259883 Verze : 0
Naprosto s tebou souhlasím. Tímto stylem by za časem byla na povolení i škrabka na brambory a to ještě v nešpočaté podobě.
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#261821 Verze : 0
I v nešpičaté podobě by na škrabce šel odchlípnout ten ostrý plíšek a někoho by s tím šlo podřezat - já bych je pro jistotu zakázal úplně Wink A hlavně bych zakázal DHMO (Dihydrogen monoxid) což je velice nebezpečná, korozivní a návyková látka která při vdechnutí může způsobit smrt a kterou hlavně běhěm 24 hodin před trastným činem požilo téměř 100% pachatelů Wink
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262011 Verze : 0
Obdivuhodné! Takhle popsat životu nebezpečnou vodu mě dosud nenapadlo - a to jsem původně chemik!
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262013 Verze : 0
Upřímně řečeno, není to nic originálního, na internetu se to používá už vcelku často. Ovšem před několika lety měl kdosi (víceméně ze žertu) udělat anketu, ve které právě nejprve upozornil na nebezpečné účinky dihodrogenu monoxidu a pak sbíral podpisy pro zákaz jeho používání. Podepsalo mnoho lidí...
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262014 Verze : 0
O tomhle (Dihydrogen monoxid) vyšel, co si pamatuju asi před rokem, celý článek(2 stránky)i v ABC Wink .
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262018 Verze : 0
to Aubi to je spíš vidět že spousta lidí podepíše v podstatě cokoli (třeba smlouvu na půjčku s takovým úrokem že se ti protočí panenky). Hlavně že to má vznešený název a "je to pro dobrou věc" Smile
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262049 Verze : 0
Bitaxe, však tak jsem to myslel...
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262053 Verze : 0
Mimochodem mnohem horší svinstvo je dioxid Smile (O2) ten si všichni pachatelé závažné trestné činnosti "šluknou" těsně před činem, asi bychom měli založit iniciativu za jeho zákaz a oslovit nějakou vysocepostavenou osobu (napadá mne ministrině pro pobavení Džamila Stehlíková) aby to prohnala parlamentem Smile , vládou EU a vůbec všehomírem Smile
URL : https://www.valka.cz/Kuse-a-moderna-armada-t20815#262056 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více