Válka v Dolomitech 1915-1917

Diskuse

Monte Piano - Tichá hora.


Dnes tato hora působí poklidně, ale krátery po granátech dokazují, že tomu tak v minulosti nebylo. Monte Piano je stolová hora se dvěma vrcholy spojené úzkou šíjí. Oba vrcholy dosahují výšky cca 2300 m n. m. na naše poměry by to byl velikán, ale mezi třítisícovkami vypadá jen jako horská planina. Z “italské” strany se k nižšímu jižnímu vrcholu, dá-li se ta planina nazvat vrcholem, táhne pozvolné úbočí, zatímco z “rakouské” strany se k severnímu vrcholu zvedají mnohasetmetrové kolmé skalní stěny.

Stručný průběh bojů


Monte Piano tvořilo důležitý bod v obraně Jižních Tyrol. Na začátku války, která zde vypukla až v roce 1915, se Rakušané stáhli z okraje severního vrcholu do údolí do obranné linie pevností. Zničili zde své ubykace a hora se ocitla v předpolí. Krátce na to obsadili Italové jižní vrchol.
Po změně rakouského velení se Rakušané rozhodli vrchol znovu obsadit a vyslali dvě úderné skupiny. Jedna skupina narazila na oddíl Alpínů (Italské elitní horské jednotky) a po přestřelce přešla do útoku za podpory dělostřelectva umístěného na okolních vrcholech. Po té co první skupina překonala italské zátarasy se skupiny spojily. Italové nastoupili do protiútoku a teprve když ztratili velitele, Alpíni ustoupili a jižní vrchol byl obsazen Rakušany.
Během odpoledne zahájilo italské dělostřelectvo palbu na Rakušany a ti se stáhli na severní vrchol. Důvodem asi bylo, že jediná zásobovací cesta vedla západním úbočím a byla pod italskou palbou. Ze severního vrcholu není vidět na přístupové cesty k jižnímu vrcholu a tak posádka musela čelit překvapivým útokům Alpínů.
Vzplály tuhé boje o severní vrchol. Dělostřeleckou palbou narušovali Italové rakouské zásobovací trasy a předsunutá postavení.
Při italském dělostřelecky podporovaném útoku se Rakušané museli stáhnou z předních pozic. Po nastoupení útoku italské elitní jednotky důstojníků aspirantů a po proražení zátarasů italská přehradná palba zabránila rakouským zákopníkům a rezervám dosáhnout své pozice a tak zasáhnout do boje.
Po té co Alpíni již skoro dosáhli severního vrcholu, kde byla již většina obránců zabita nebo zaživa zasypána ve zřícených zákopech, zasahují do boje rakouská děla na levém i pravém křídle a postup Alpínů je zastaven.
Rakušané zastaví italský přísun posil přehradnou palbou.Krátkého zaváhání Alpínů využijí zbytky Rakušanů a vyrážejí k útoku na nože. Po půl hodině je vrchol opět v rakouských rukou.
Rakouské velení si vážnost situace uvědomilo. Pracovní oddíly zde vybudovaly chráněné přístupové cesty. Vzniklo zde městečko s elektrickou přípojkou z údolí, vlastní záložní elektrárnou a zásobovací lanovkou.
Svou daň si vybraly i sněhové bouře a laviny. Je zajímavé, že po pádu laviny, která smetla 150 mužů i s feldkurátem při polní mši, Italové během záchranných prací nezahájili palbu, ač byl celý prostor záchraných prací v jejich palebném dosahu. Ve 40 stupňových mrazech zimy roku 1917 pomrzlo mnoho mužů přímo na hlídkách.
Krátce před ofenzivou na podzim roku 1917 na řece Isonzo byl na jižní vrchol proveden velký útok k odvrácení pozornosti italského velení. Dva dezertéři rakouské plány vyzradili.
Včasný italský dělostřelecký útok způsobil rakouským jednotkám na seřadištích velké ztráty a slabší rakouské dělostřelectvo nebylo schopno účině zasáhnout. Sníh a italská palba útok zastavily a navíc rakouské dělostřelectvo nezničilo italské zátarasy. Letečtí pozorovatelé hlásili připravovaný nástup Italů do protiútoku a Rakušané se po dosažení okraje italských pozic nepozorovaně v noci stáhli. V listopadu Italové Monte Piano opustili. V té době se rozhořely boje na řece Isonzo
.
Průběh bitev je detailně popsán v knize Milana Čepelky.


Cesta na Monte Piano


Monte Piano se nachází mezi Toblachem a Cortinou ď Ampezzo respektive Toblachem a Misurinou. Od Misurinského jezera, kde je i velké parkoviště, vede na vrchol pohodlná lesní cesta, která asi v půli ústí na asfaltovou cestu. Cesta končí u horské chaty a kaple, kde je památník padlým s vystaveným škodováckým kanonem. Náboje 75 mm si sebou nenoste, nezastřílíte si, protože závěr je znehodnocen.
Od kapličky pokračují na jižní vrchol dvě cesty, jedna pohodlná vozová a druhá místy dost exponovaná a proto jištěná ocelovými lany se škrábe západním úbočím. Je to bývalá zásobovací cesta. Tuto trasu doporučuji jen těm, co netrpí závratí, jinak není moc náročná (teda bez několika 75 mm granátů v torně a manlicherkou na krku). Celou dobu máme z této cesty výhed na Monte Cristallo, kde byly ve výšce přes 3000 m n.m. italské dělostřelecké pozice.
Touto cestou přijdeme k části zrekonstruovaného zákopového systému včetně několika kavern vytesaných do skály. Přejdeme-li italské pozice, rozeznatelné spíše podle ještě dnes viditelných kráterů, ocitneme se na úzké spojovací šíji Forcela dei Castrati mezi jižním a severním vrcholem.
Nad touto šíjí se tyčí skalní výšvih. Zde naleznete zrekonstruované rakouské kasematy. Kupodivu jsou přístupné. Na konci severního vrcholu najdeme pozůstatky rakouského vojenského městečka.
Za kavernami v kolmých stěnách jsou již jen strmé rakouské zásobovací cesty. Na jejich zdolání doporučuji vysokohorské vybavení, úvaz a přilbu.
Traverzem po jižním úbočí, který není sice náročný, ale je místy dost exponovaný, se dostanete k ústí italské minové štoly, která vede skoro až pod severní vrchol.
Po vystoupání zpět na náhorní planinu se můžete zase zpátky pohodlně vrátit přes jižní vrchol. Výlet si naplánujte jako celodenní. Nahoře není nikde voda, tak si ji sebou vezměte dostatek.
Hora má charakter pietního místa, památníku a muzea v přírodě, proto se tak zde chovejte. Na naše poměry je zajímavé, že u pomníčků jsou stále čerstvé luční květy. Zdejší lidé na své padlé nezapomínají.


Pohled z dáli
Představu o odvaze a utrpení rakouských horských jednotek, které se snažily udržet na severním vrcholu, ze všech stran ostřelovaném italskými děli a zásobovaném jen lanovkou, si definitivně uděláte až při návštěvě okolních kopců. Dodnes jsou zde viditelné pozůstatky palebných postavení italských baterií.
Z vrcholu Monte Cristallo ve výšce přes 3000 m n.m., kde byly umístěny italské dělostřelecké baterie máte o 800m nišší Monte Piano jako na dlani.




doufám že dojde i na další díly...
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Pohled na Mt.Piano z Mt.Cristallo z místa kde stála italská baterie, v pozadí  Tre Cime

Pohled na Mt.Piano z Mt.Cristallo z místa kde stála italská baterie, v pozadí Tre Cime
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Monte Piano - Tichá Hora, vždy tomu tak nebylo

Monte Piano - Tichá Hora, vždy tomu tak nebylo
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Kaple, památník se škodovácký kanonem, pamětníkem bojů a pietní místo se státní vlajkou, v pozadí je hora Tre Cime, kde byla italská baterie.

Kaple, památník se škodovácký kanonem, pamětníkem bojů a pietní místo se státní vlajkou, v pozadí je hora Tre Cime, kde byla italská baterie.
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Kasematy na záppadní straně, součást italského zákopového systému

Kasematy na záppadní straně, součást italského zákopového systému
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Pohled na Mt.Cristalo, kde byly na celém hřebeni italské palebné pozice

Pohled na Mt.Cristalo, kde byly na celém hřebeni italské palebné pozice
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Tre Cime...světlomet a další palpost Italů

Tre Cime...světlomet a další palpost Italů
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Rakouské pozice nad Forcela dei Castrati...zrekonstruoavné kasematy

Rakouské pozice nad Forcela dei Castrati...zrekonstruoavné kasematy
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Italský zákopový systém - rekonstrukce....dnes zde vede zákopem turistická stezka.

Italský zákopový systém - rekonstrukce....dnes zde vede zákopem turistická stezka.
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Dolomitech-1915-1917-t20817#78838 Verze : 0
Dobrý článek.
Také jsem tento rok Monte Piano navštívil, ale tak pěkné fotky jsem pro špatné počasí, které zrovna bylo, neudělal.
Jen bych snad ještě doplnil pro potenciální návštěvíky těchto míst, kteří touží navštívit muzeum na vrcholu, že ne vždy je toto muzeum otevřeno. Když jsem tam byl koncem května tohoto roku, bylo bohužel zavřené. Nikde živé duše. Navíc venkovní zákopy byly zaváté sněhem. Před muzeem také najdete horské dělo - hádejte odkud pochází? Smile
Vzhledem k chatrnosti horské silnice, vedoucí k vrcholu, doporučuji také zamyslet se nad respektováním zákazu vjezdu automobilem, ušetříte si spoustu nervů svých i osádky Smile
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Dolomitech-1915-1917-t20817#80773 Verze : 0

Citace - Pavel J. Kuthan :

Dobrý článek.
Navíc venkovní zákopy byly zaváté sněhem. Před muzeem také najdete horské dělo - hádejte odkud pochází? Smile

Bohužel nepodařilo se mi zjistit, zda se jedná o dělo zanechané Rakušany na památku a nebo pocházející z italského arsenálu.
Válka v Dolomitech 1915-1917 - Pohled na závěr, i když je nápis nečitelný,  napoví.....

Pohled na závěr, i když je nápis nečitelný, napoví.....
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Dolomitech-1915-1917-t20817#80962 Verze : 0
2 K-H: Krásné povídání a nádherné fotky. Díky!


Kanon: Hezká fotka! Všiml sis ale, že největší ostrost, která by měla být asi na tom nápisu, je posunutá do půlky pneumatiky a ten nápis je rozostřený a proto obtížně luštitelný?
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Dolomitech-1915-1917-t20817#80971 Verze : 0
viete niekto aké rakúsko-uhorské jednotky tam bojovali?
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Dolomitech-1915-1917-t20817#89976 Verze : 0
Podle cedule na vrcholu tam měli bojovat Lienzští císařští horší myslivci (město Lienz a ne Linz).
URL : https://www.valka.cz/Valka-v-Dolomitech-1915-1917-t20817#91526 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více