31.12.2017 - Írán: protivládní demonstrace

V Íránu již třetí den probíhají demonstrace, které začaly jako projev nespokojenosti s ekonomickou situací v zemi. Přerostly však do obecnější kritiky vlády současného prezidenta Hasana Rúháního. Ministerstvo vnitra v neděli varovalo demonstranty, že zakročí proti šíření strachu, násilí a teroru. V západoíránském městě Dorúd při zásahu bezpečnostních složek zahynuli dva protestující, praděpodobně podlehli střelným zraněním. Zprávy z Íránu je nyní obtížné ověřovat, neboť oficiální státní média poskytují nevyvážené zpravodajství, na internetu se navíc šíří různé fámy. Několik íránských agentur navíc varovalo, že vláda brzy odpojí v zemi populární sociální síť Telegram, kterou demonstranti využívají. Hlášeno je také blokování přístupu k mobilnímu internetu. Ministerstvo komunikací obvinilo oblíbený zpravodajský kanál Amadnews, že svými články vyzývá k ozbrojenému povstání.
V Německu žijící Íránci uspořádali v Berlíně před íránským velvyslanectvím shromáždění na podporu jejich demonstrujících krajanů. Podobné akce se konaly v Kolíně a v Hamburku.
www.lidovky.cz
www.lidovky.cz
www.nytimes.com
www.abc.net.au
URL : https://www.valka.cz/31-12-2017-Iran-protivladni-demonstrace-t208281#589457 Verze : 1
Demonstrace v Íránu pokračují navzdory výzvám prezidenta Hasana Rúháního ke klidu. V nedělním projevu prohlásil, že občané dostanou větší prostor ke kritice, ale íránský národ odpoví na akce "všech provokatérů a lidí, kteří nedodržují zákon".
Íránská státní televize uvedla, že při v noci na pondělí přišlo o život dalších deset lidí. Podle ní policie zasáhla proti "ozbrojeným demonstrantům", kteří se pokusili obsadit policejní stanice a vojenské základny. Podle úřadů jeden demonstrant v pondělí také zastřelil policistu a tři další zranil.
Na snímcích zveřejňovaných na sociálních sítích bylo vidět útoky demonstrantů na veřejné budovy, náboženské stavby, banky i na velitelství islámských milicí. Zapáleny byly některé domy i policejní auta. Íránské úřady omezily přístup k sociálním sítím jako telegram a instagram, kterých účastníci protestních akcí využívají.


Jde o nejrozsáhlejší protesty od roku 2009, kdy Íránci vyšli do ulic kvůli znovuzvolení prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.


Demonstrující na twitteru podpořil americký prezident Donald Trump.
Izraelský ministr tajných služeb Jisrael Kac popřál íránskému národu úspěch v boji za svobodu a demokracii jenom úspěch. Někteří íránští představitelé protesty považují za akci podněcovanou ze zahraničí, avšak Kac vyloučil izraelský vliv na Íránce.
Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel vyzval íránskou vládu, aby respektovala právo demonstrantů shromažďovat se a pokojně vyjádřit svůj názor" a apeloval na "všechny strany, aby se zdržely násilných akcí".
zahranicni.ihned.cz
www.nytimes.com
www.rte.ie
URL : https://www.valka.cz/31-12-2017-Iran-protivladni-demonstrace-t208281#589525 Verze : 0
Podle středečního (3.1.2018) vyjádření velitele Íránských Revolučních gard generálmajora Muhammada Alího Džafarího pro agenturu Fars protivládní demonstrace po šesti dnech skončily.
Podle západních agentur ale zatím není zcela jasné, zda demonstrace skutečně ustaly, nebo zda se stále konají, ale fotografie z nich se nedostávají na internet.
Během středy se naopak v Teheránu konaly provládní demonstrace. Jejich účastníci vyjadřovali podporu duchovnímu vůdci země ajatolláhovi Alímu Chameneímu a provolávali smrt Americe a Izraeli a také členům opoziční skupiny Lidoví modžáhedové, jíž Teherán připisuje podněcování k násilí.
Podle generálního prokurátora Íránu Mohammada Džaafara Montazeriho stál nejmenovaný příslušník CIA v čele operace, jejímž cílem bylo zvednout v Íránu vlnu protestů, které měly do února přerůst v ozbrojené povstání. Na operaci se měly podílet také Izrael, Saúdská Arábie a exilové íránské organizace.


Náměstek ministra zahraničí Ruské federace Sergej Rjabkov naznačil, že USA chtějí využít nepokoje k podkopání mezinárodní dohody o íránském jaderném programu (JCPOA). "Varujeme USA před pokusy zasahovat do vnitřních záležitostí Íránské islámské republiky," řekl ve čtvrtek Rjabkov státní tiskové agentuře Tass.
www.cbsnews.com
www.newsweek.com
edition.cnn.com
www.tyden.cz
globe24.cz
URL : https://www.valka.cz/31-12-2017-Iran-protivladni-demonstrace-t208281#589675 Verze : 0

Diskuse

dost mozna se jedna o akce lidi podporovanych Saudskou Arabii a dost mozna i USA ...
URL : https://www.valka.cz/31-12-2017-Iran-protivladni-demonstrace-t208281#589612 Verze : 0
Arabské jaro jsme tu už měli; chraň Bůh a Alláh Íránce a celý svět od Perského jara
URL : https://www.valka.cz/31-12-2017-Iran-protivladni-demonstrace-t208281#589613 Verze : 0

Citace - Admin :

dost mozna se jedna o akce lidi podporovanych Saudskou Arabii a dost mozna i USA ...



Či Američania z toho neboli tiež prekvapení ako v roku 1979 ...
URL : https://www.valka.cz/31-12-2017-Iran-protivladni-demonstrace-t208281#589616 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více