Odkazování (Linkování) na jiná témata / Linkátor / Vlajkátor / Slovníkátor

Tool - How to link to other topics
Systém tohoto fora se snaží plně využívat základního stavebního kamene webu tak, jak jej známe, tedy zobrazování hypertextového dokumentu obsahujícího odkazy (hyperlinky) na jiné dokumenty. Náš systém z toho těží mnohem víc, než pouhý odkaz z jednoho dokumentu na druhý - pokud jsou odkazy v tabulkách a jsou správně (o čemž pojednává tento text), dokáže z toho systém "vytáhnout" vazbu mezi oběma dokumenty a uložit ji tak, aby ji pak sám dokázál zobrazit i jinde.

Například, pokud odkazujeme v tabulce jednotky, v položce Dislokace, na obec či kasárna, kde byl daný útvar dislokován, v nějaké době od-do, nemusíme již tuto duplicitní informaci ručně zanášet do tématu obce či kasárny, protože tam se tato informace o dislokované jednotce objeví automaticky sama, vždy s aktuálními daty od-do podle toho, jak byla tato data uvedena v původním tématu jednotky. To samé platí pro nadrízené a podřízené útvary, pro velitele, místa narození a úmrtí osobností, zbraně a jejich subsystémy, jednotky a jejich vybavení a mnoho a mnoho dalšího. Použití těchto vazeb můžete vidět v téměř každém tématu.

Abychom mohli naplno využít tento potenciál, jsou potřeba dvě věci, které jsem již zmínil. Tou první je platná tabulka, tedy data vyplněná v šabloně nastavené pro danou sekci. Jiné šablony mají divize a jiné prapory. Jiné šablony mají letadla, a jiné vrtulníky. Každá sekce fóra, pokud je to možné, má svou šablonu nastavenu. Jakákoliv odchylka, překlep, mezera navíc, nový řádek atd, to vše může způsobit to, že se šablona nerozpozná a nezpracuje. Vizuálně to stále vypadá jako tabulka, v tom rozdíl není, jen na pozadí systém "nerozpozná", kde si která data má vzít a nevezme si nic. Než se tedy rozhodnete vkládat do šablon data ručně a ne pomocí vytvořených formulářů, prosím zvažte, zdali jste s naším systémem dostatečně seznámeni. Moderátoři se samozřejmě snaží šablony opravovat a doplňovat, ale tato práce má své limity.

Druhým faktorem pro úspěšné propojení dvou témat je správný odkaz. Možná jste si všimli, že na téma se lze dostat pomocí řady odkazů. Některé odkazují na konkrétní příspěvek v tématu, jiné na celé téma jako takové, jindy jsou tam ještě další "parametry" například na sledování, odkud / jak čtenář link navštívíl, podoba odkazů se historicky měnila s tím, jak se měnil systém tohoto fóra. Jak tedy udělat správný odkaz?

NIKDY nekopírujte odkaz z horní lišty prohlížeče, protože může obsahovat jeden z formátů, který pro tyto účely prostě není správný.

JEDINOU správnou cestou je použít nástroj zvaný LINKÁTOR, který byl vytvořen právě proto, aby umožnil snadné linkování. Postup je jednoduchý, napíšeme libovolný text, a slovo, které chceme prolinkovat, prostě celé označíme myší, a stiskneme tlačítko PAUSE na klávesnici. Voila Smile Pokud jej z nějakého důvodu nemáte či nemůžete najít, stačí v tomto editoru, kam píšete text, vedle tlačítek NADPIS, PODNADPIS a ZDROJE kliknout na to další tlačítko s iconkou rozvětveného organizačního stromu.



Otevře se linkátor, který v ideálním případě najde i to Vámi hledané téma. Může jich tam být víc, zejména pokud se hledané slovo shoduje s řadou námi již založených témat (Linkátor hledá vždy v NADPISU a PODNADPISU každého tématu na fóru) - například takové slovo PRAHA vám nabídne řádově desítky až stovky výsledků.



Je pak třeba najít to správné, obvykle buď podle názvu, nebo podle sekce, ve které je nabízené téma zařazené, což zjistíte po najetí na takové témat (objeví se bublina s popisem cesty zařazení tématu).



Prostým kliknutím na název zvoleného tématu se na vámi dříve označený text přenese kód odkazu a linkátor je možno zavřít.



Pokud vám linkátor nic nenabídl, je to způsobené zhruba 3 důvody
- cílové téma skutečně na valka.cz zatím neexistuje
- ve slově máte překlep, i když třeba zažitý, ale náš název je přesný a není shoda, pak se tedy téma nevyhledá
- používáte jiný než první pád zvoleného slova, a náš slovník, který používáme pro dohledávání ostatních pádů toto slovo jinak než v prvním pádu nezná. To se stává zejména u měst (Řím, Říma, Paříž, Paříže apod) a u cizích slov. Rada zde je prostá, označte si jen první pád slova (nebo napište vedle, označte), stiskněte linkátor, a pokud to výsledek najde, linkátor NEZAVÍRAT, ale posunout stranou (tažením za horní lištu), v psaném textu si označit správné slovo v jiném pádu, a pak kliknutím v linkátoru toto slovo olinkovat. Podobně můžete linkátorem linkovat vícero stejných výrazů - stačí prostě jen označovat jednotlivá slova a klikat na linkátor, aniž byste si jej zavírali.

Linkátor dále nabízí ještě tři iconky - lupu, českou vlajku a anglickou vlajku.

Lupa otevře dané téma v novém okně / na nové záložce. Pokud si nejste jisti, zdali to téma, které chcete použít pro linkování, je opravdu to pravé, klikněte na lupu a otevřivší téma si prohlédněte Smile
Česká vlajka a anglická vlajka fungují stejně. Zatím jsme vždy použili linkátor tak, že jsme měli označené slovo, a to zůstalo nezměnené, jen se "obalilo" odkazem. Vlaječky toto ale MĚNÍ a to tak, že NAHRADÍ původně označené slovo bud NADPISEM (CZ vlajka) nebo PODNADPISEM (UK vlajka) zvoleného tématu. Původní slovo tedy zmizí, a dá se tam nadpis či podnadpis tématu. Proč bych něco takového měl potřebovat? Představte si, že píšete text z hlavy, a chcete zmínit německou 6. Panzer Division. Jaký je správný český překlad? Označíme, stiskneme PAUSE / Linkátor a ejhle, objeví se výsledek. Proč by to teď člověk měl nějak kopírovat a přepisovat, když stačí kliknout na českou vlaječku? Very Happy Ušetřený čas=víc času na další vkládání Very Happy


To bylo tedy tlačítko PAUSE, a když už jsem u toho, zmíním ještě jeho dve varianty.

První je dvojstisk SHIFT+PAUSE - to nabídne SLOVNÍKATOR, tedy v podstatě náš interní překladový slovník. Již řadu let zde pracujeme na normalizaci překladů a názvosloví řady armád světa, abychom jednak sjednotili překlady do češtiny, jednak umožnili překlady do angličtiny. Tento nástroj pak pro zvolené slovo (pokud již ve slovníku existuje) nabídne jeho správný český a anglický název.



Druhá varianta je dvojstisk ALT+PAUSE - to zobrazí VLAJKÁTOR, tedy nástroj na vkládání vlaječek.



URL : https://www.valka.cz/Odkazovani-Linkovani-na-jina-temata-Linkator-Vlajkator-Slovnikator-t208310#589502 Verze : 6
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více