08.03.2018 - Gen. Petr Pavel obdržal vyznamenanie Legion of Merit

Nechci se zastávat novinářů, je to v povětšině opovrženíhodná pakáž. Ale v případě vyznamenání bychom po nich chtěli moc, aby se v tom vyznali. Hlavně v případě britských a francouzských vyznamenáních mě chytával amok, když jsem čítával, že se někdo stal rytířem nebo šlechticem. Dokonce jsem kamsi párkrát napsal, že jsem ochoten poradit. Ale už jsem rezignoval.
Spíše mi vadí, že naše oficiální místa, tj. parlament a armáda si nenechala poradit při tvorbě soustavy našich vyznamenání. A že jsme se s radami hlásili. Např. současný design Řádu bílého lva je skutečně na blití. Nebo když např. zmiňovaný gen. Pavel nosí na prvním místě stužku Ř čestné legie. Snad ve všech zemích, které znám, se zahraniční vyznamenání nosí (pokud je to vůbec dovoleno) až za všemi tuzemskými.
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594557 Verze : 1

Diskuse

bohuzel nektera nase pritroubena media to zkratkovite vydavaji za "nejvyssi vojenske vyznamenani USA", coz samozrejme neni pravda ... toto vyznamenani je v poradi az 14.
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594497 Verze : 1
Idnes a lidovky alespoň píší "nejvyšší pro cizince" a "jedno z nejvyšších". Nikde nepíší o stupni. Kromě nás samozřejmě.
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594501 Verze : 0

Citace - Aubi :

Idnes a lidovky alespoň píší "nejvyšší pro cizince" a "jedno z nejvyšších". Nikde nepíší o stupni. Kromě nás samozřejmě.



Mali sme to v prehľade vyznamenaní gen. Pavla a bolo to aj vo wiki. Ináč by som stupeň hľadal márne, ani na Twitteri to nebolo, okrem fotografie ...
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594523 Verze : 2
myslim ze bylo mysleno, ze v novinach nebyla poradne zminka o tom, co vlastne dostal a jaky stupen ( treba v tom clanku co jsem daval screenshot se krome ejakulace nad tim, ze nam slovutni mirotvurci z juesej dali metal a jak je Pavel kritik Ruska a Ciny, samozrejme hlavne Ciny, protoze Cina a Zeman, a o to tu jde soudruzi v prvni rade, predevsim!, vubec nedocte, JAKOU ze tu medaili to vlastne dostal. Ale je jasne, ze tu nejvyssi, pochopitelne, bo je to zaslouzily odpurce Ruska a Ciny a Zemana Very Happy ). Ale co by clovek cekal od pana Safra a "novinaru" Very Happy
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594539 Verze : 3
Jo, to sice máme, ale osobně se domnívám, že se špatným českým názvem. Stejně jako u "Řádu Lenina" nejde o "Leninův řád", tak se mi jeví, že v tomto případě je hlavní pojem ono slovo "Legie" a v tomto případě čeho, nikoli jaká. Takže "Legie zásluh". Anglicismus komandér už asi nikoho neodnaučím - označení původní rytířské hodnosti byl "komtur".
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594599 Verze : 0
S tím pořadím má seh1 samozřejmě pravdu. První stužkou by měla být Medaile Za hrdinství (ČR). Pak bych si ale nebyl tak jistý, zda resortní cingrlata považovat za důležitá. Takže bych jako druhou dal amíky, třetí čestné frantíky, čtvrtý fran tický křížTOE atd.
Mám ale pocit, že snad ještě dostal něco z ČSLA (na čb to vypadá na Medaili Za službu vlasti), což by tedy mělo být za medailí ČR na druhém místě.
URL : https://www.valka.cz/08-03-2018-Gen-Petr-Pavel-obdrzal-vyznamenanie-Legion-of-Merit-t210687#594602 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více