Jiří III. Vilém Fridrich

Král Jiří III. Vilém Fridrich



- vládl v letech 1760 - 1820, od roku 1815 hannoverský král
URL : https://www.valka.cz/Jiri-III-Vilem-Fridrich-t21073#79958 Verze : 0
Narodil se 4. června 1738 v Londýně. Byl od dětství postižen porfyrií - dědičnou nemocí, která způsobuje duševní poruchy. Nemoc u něho krátce propukla pět let po nástupu na trůn a poté v letech 1788-89, kdy se dokonce uvažovalo o ustavení regentské rady. Začátek jeho vlády byl úspěšný. Pařížským mírem na konci sedmileté války získala Británie Kanadu a další rozlehlá území v Louisianě na Francii a Floridu na Španělsku.

Jiří III. na rozdíl od svých předchůdců se cítil být Britem a od počátku své vlády také aktivně zasahoval do politiky. Pokoušel se posílit postavení monarchie v absolutisticko-centralistickém duchu. Byl nadšeným mecenášem umění a podporoval hospodářské reformy, zejména v zemědělství, čímž si vysloužil přezdívku Sedlák Jiří.

Král se stavěl striktně proti požadavkům amerických osadníků a vyslal k jejich potlačení pravidelnou armádu i žoldnéře ze svého hannoverského kurfirství. Po své porážce ve válce za nezávislost a ztrátě 13 kolonií v Severní Americe získal titul "poslední americký král". Ani získání nově objevené Austrálie nedokázalo tuto citelnou ztrátu pro Británii nahradit.


Po roce 1783 jeho vliv na britskou politiku zeslábl a stále více se přesouval na vládu a parlament. Ve stále větší míře král spoléhal zejména na předsedu vlády Williama Pitta mladšího. V roce 1810 u něho naplno propukla duševní choroba a král byl zbaven vlády zcela. Od roku 1811 za něho převzal regentství princ z Walesu - budoucí král Jiří IV. Jiří zemřel po šedesáti letech na britském trůnu 29. ledna 1820 na zámku Windsor.
URL : https://www.valka.cz/Jiri-III-Vilem-Fridrich-t21073#89150 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více