Kádár, János

János Kádár, rodné jméno János Csermanek - nejvyšší komunistický státní a stranický činitel

*26.5.1912 - Fiuma, Chorvatsko
+6.7.1989 - Budapešť - Maďarsko



Narodil se 26. května 1912 ve městě Fiuma (nyní Rijeka). Po svém vyučení pracoval jako technik kancelářských strojů. Roku 1932 vstoupil do komunistické strany Maďarska, tehdy ještě ilegální a za své názory byl několikrát tehdejším režimem vězněn. Stejně tomu bylo i v období 2. světové války, kdy je vězněn i gestapem. Ve válečném období je členem protifašistického hnutí a také se stává členem ÚV KS Maďarska (1942).

Po válce se aktivně podílí na převzetí moci v zemi komunisty, v roce 1948 již je náměstkem generálního tajemníka KS a v roce 1949 minitrem vnitra Maďarska, kde získává ostruhy coby budoucí vládce země a zasluhuje se o budování tajné policie. V té době je však u moci prostalinistický diktátor Matyas Rákosi, jehož čistkám se nevyhne ani Kádár, který je obviněn ze sympatizování k Titovu režimu v sousední Jugoslávii a v letech 1951 - 1954 uvězněn.

Po pádu Rákosiho diktatury se ocitá v čele Maďarské socialistické dělnické strany a společně s Imre Nagym vytvářejí koaliční vládu snažící se uklidnit bouřlivou protikomunistickou situaci v zemi, která je zmítána spoustou dělnických, studentských a vojenských demonstrací. Poté co Imre Nagy přistupuje na mnohé požadavky demostrantů, jako např. vystoupení Maďarska z Varšavské smlouvy, nebo zlegalizování nekomunistických stran, Kádár začne jednat s představiteli SSSR o vojenské pomoci (4.11.1956 se v Užhorodu setkává s Nikitou Chruščovem). S podporou sovětských tanků přebírá násilně moc v zemi. Během invaze sovětských sil do Maďarska umírá v bojích přes 20.000 lidí.

János Kádár nastoluje poté tvrdý režim, ovládaný Moskvou, probíhá zatýkání, věznění a popravy protikomunistických aktivistů (popraveno je okolo 2.000 lidí, Imre Nagy je popraven roku 1958). Po uklidnění situace v zemi se Kádár pouští do střídavě úspěšných reforem a u moci se drží až do roku 1988. Roku 1968 souhlasí s vysláním vojenských sil do Československa. Pod tlakem veřejnosti je roku 1988 odvolán a 6. července 1989 v Budapešti umírá. Záhy nato umírá i komunistická moc v Maďarsku.

cs.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Kadar-Janos-t21150#80385 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více