16.03.2018 - Německo: výměna velitelů letectva

Staronová německá ministryně obrany Ursula von der Leyen oznámila, že velitel letectva generálporučík Karl Müllner bude na konci května vystřídán generálmajorem Ingo Gerhartzem, který v současné době zastává funkci náměstka vedoucího oddělení pro strategii a operace na ministerstvu obrany. Oficiálně se to zdůvodňuje odchodem do penze, ale podle odborníků na vojenské letectvo jde o následek vyhrocených sporů o náhradu letounů Panavia Tornado. Generálporučík Müllner byl zastáncem akvizice amerického Lockheed Martin F-35 Lightning II, tím se však dostal do ostrého sporu s politickým vedením, jež preferuje Eurofighter Typhoon.
www.n-tv.de
www.aerobuzz.de
URL : https://www.valka.cz/16-03-2018-Nemecko-vymena-velitelu-letectva-t211864#596548 Verze : 1
Zajímavý na téhle kauze je spor o náhradu Tornada - a ten podle všeho souvisí také se sporem o umístění amerických taktických jaderných zbraní na německé půdě. Jedním z důvodů, proč velení Luftwaffe preferuje F-35, je jeho schopnost nést atomovou pumu B-61. Po vyřazení Tornada z výzbroje a nahrazení Typhoonem by Německo nedisponovalo nosičem jaderných pum.
www.cicero.de
www.nti.org
URL : https://www.valka.cz/16-03-2018-Nemecko-vymena-velitelu-letectva-t211864#596632 Verze : 0

Diskuse

ona Ursula fon Lejnen je tam ted fakt hodne oblibena ... a zda se, ze bude jeste vic Very Happy
URL : https://www.valka.cz/16-03-2018-Nemecko-vymena-velitelu-letectva-t211864#596616 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více