27.04.2018 - Summit Korejské republiky a KLDR

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in jednají na historického summitu, který se koná ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně na společné hranici.
Oba lídři se shodli, že budou naléhat na tří nebo čtyřstranná jednání o uzavření míru mezi oběma zeměmi, jichž by se účastnily dále Spojené státy a případně Čína. Mírová smlouva by měla podepsána ještě letos.
Obě strany se zavázaly, že skončí s veškerými nepřátelskými aktivitami ve vzduchu, na zemi i na moři a přestanou s propagandistickým vysíláním na hranicích a sníží velikost svých ozbrojených sil.
Ve společné deklaraci je uvedeno, že obě Koreje souhlasí s úplnou denuklearizací Korejského poloostrova. Na rozdíl od mírové smlouvy ale nebyl uveden žádný termín.
www.novinky.cz
www.theguardian.com
www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/27-04-2018-Summit-Korejske-republiky-a-KLDR-t212719#598215 Verze : 1

Diskuse

rozhovory se nekonají v žádné vesnici, ta přestala (pravděpodobně) existovat už v průběhu aktivní války (1950-1953), místo se nazývá Joint Security Area a slouží výhradně k rozhovorům mezi Severní a Jižní Koreou, nikdo to tam trvale neobývá, Pchanmundžom je tak významově jen označení daného místa a to historicky
jediné dvě vesnice, které v DMZ existují jsou Daeseong-dong (na jižní straně) a Kijŏng-dong (na straně severní), přičemž reálně existující-fungující je ta první (spadající pod OSN, ne pod jurisdikci Jižní Koreji), ta severokorejská byla vystavěná jako propagandistická a reálně tam nikdo nežil (např. na mnoha budovách byla okna a dveře jen nakreslena)
URL : https://www.valka.cz/27-04-2018-Summit-Korejske-republiky-a-KLDR-t212719#598218 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více