Smíšek, Martin

Super Sabry nad Československem
     
Název knihy:
Name of the book:
Super Sabry nad Československem Super Sabres over Czechoslovakia
Autor:
Author:
Martin Smíšek
Místo vydaní:
Published in:
Bratislava
Nakladatelství:
Publisher:
Magnet Press Slovakia
Rok vydání:
Year of Publication:
2018
Počet stran :
Pages:
168
ISBN10:
ISBN10:
-
ISBN13 :
ISBN13:
978-80-89169-57-3
Fotografie obálky:
Cover:
Obsah:
Content:
1. Horká studená válka (4)
2. Na stráži míru a socialismu (11)
3. V Boha věříme, všechny ostatní fotografujeme a odposlouchávame (58)
4. Cvičení dělá mistry... ne vždycky (85)
5. Tornado v československém vzdušném prostoru (97)
6. Černé září československé PVOS (119)
7. Dozvuky


Barevná příloha (145)
Přílohy (153)
Prameny a literatura (159)
Poznámky (161)
-
Anotace:
Anotation:
Americká letecká špionáž nad územím komunistického bloku během studené války začala již na konci 40. let minulého století v oblasti Dálného východu. Fotografický průzkum se však neměl omezovat jen na asijskou část komunistického území, ale měl se odehrávat rovněž za železnou oponou ve střední a východní Evropě. Americké letectvo z tohoto důvodu přesunulo do západního Německa trojici zbrusu nových průzkumných letounů RF-100A Slick Chick, které vznikly rychlou konverzí z nadzvukových stíhacích strojů F-100A Super Sabre. Na sklonku léta 1955 tak američtí průzkumní piloti měli několikrát příležitost změřit své síly s československými stíhači ve vzdušném prostoru Československa.


Kniha Super Sabry nad Československem popisuje nejen akce letounů RF-100A v hloubi československého území, ale také operační historii amerického leteckého fotografického, radiotechnického a radiového průzkumu kolem železné opony od konce 2. světové války až do poloviny 50. let minulého století. V rámci stejného časového období kniha přibližuje i operační historii amerického protivníka na opačné straně ostnatého drátu - československého stíhacího letectva. Text doplňuje zhruba stovka dobových fotografií, 14 barevných bokorysů letounů a desítka originálních map.
-
Recenze:
Review:
- -

URL : https://www.valka.cz/Smisek-Martin-t213400#599999 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více