Ladožská medaile

Lagoda Medal
Laatokan Mitali
Ladožská medaile


Lagoda Medal – Laatokan Mitali :


Jde o jednu z mála dekorací, která je tvořená nikoliv křížem, ale kruhovou medailí. Ražba je provedena v obecném kovu, který je patinován. Medaile má ve svém středu dělo či kanon pobřežníhoho dělostřelectva jako symbol dělostřelecké jednotky. Kolem je opis :


LAATOKAN MERIPUOUSTUS


v dolní části medaile : RT-3


Ladožská medaile byla určena vojákům a důstojníkům dělostřelectva pobřežní obrany, kteří bojovali a chránili západní pobřeží Ladožského jezera. Dekoraci obdrželi všichni příslušníci 3. dělostřeleckého pluku pobřežní obrany.
První typ medaile je zcela bez opisu, na medaili se ve středu nachází jen symbol obrany, pevnostní dělo. Známý však je druhý typ, kde je medaile ražena opět v obecném kovu, jde o pečlivou ražbu. Zde se v mezikruží nachází opis určující bojiště a na spodní části medaile, mezi zkříženými dělovými hlavněmi je opis : RT 3., tedy 3. pluk pobřežního dělostřelectva.


Stuha medaile je v základní barvě černá s postranními červenými pruhy.


Literatura:
Taras D. A.: Válečné vyznamenání spojenců Německa v 2. světové válce. Minsk 2003.
Linna Väinö: Neznámý voják.
Eloise Englová, Lauri Paananen: Zimní válka (Jota 1996).


Editace 16.10.2009 Hanyz
URL : https://www.valka.cz/Ladozska-medaile-t214085#321695 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více