Kříž ženijních jednotek

Engineer Units Cross
Pioneerijoukkojen Risti
Engineer Units Cross
Pioneerijoukkojen Risti



Kříž byl zřízen ihned po ukončení Zimní války 1939-40. V takzvané „Pokračovací válce" 1941-44 byl obnoven a udílen všem, kteří na nošení kříže měli nárok. Byl udělován i ve válce proti bývalému spojenci Německu, ale v tomto případě se na stuhu kříže upevňovala kovová spona s letopočtem 1944-1945.


Kříž byl založen k ocenění ženijních a stavebních jednotek finské armády, ale bylo jej možno udělit všem, kteří se podíleli na budování obranné linie, okopů, zákopů a úkrytů či palebných postavení, tedy vojákům pravidelné finské armády i dobrovolníkům.


Popis kříže:
Jde opět o jednoduchý kříž, tvarově podobný řádovému kříži Finského lva. Kříž je ražen z obecného kovu, patinován do barvy starého železa či ocele. Nacházíme však kříže i soukromě zhotovené a upravené, pokryté černým smaltem. Na středu kříže je vloženo zlacené ženijní nářadí (lopata, krumpáč a sekera). Na tomto pracovním nářadí je však položen nahý meč hrotem nahoru, tedy symbol odporu i obrany.


Revers:
Na hladké zadní straně křáíže je letopočet 1941-1945. Na dolním rameni malé logo výrobce.


K dekoracím, které zde popisujeme se zhotovovaly i miniaturky, určené k nošení na občanském oděvu.


Literatura:
E. Engle, L. Paananen: The Winter War


Část 19


Editace 16.10.2009 Hanyz
Kříž ženijních jednotek - Mini kříže. Soukropmá sbírka Praha

Mini kříže. Soukropmá sbírka Praha
URL : https://www.valka.cz/Kriz-zenijnich-jednotek-t214094#323360 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více