Kříž Pohraniční stráže

Frontier Guards Commemorative Cross
Rajajääkärijoukkojen Risti
Kříž příslušníků "Pohraniční stráže"


Jednotky pohraniční stráže byly malé, ale velmi výkonné. Ve válečném období 1939 – 1945 příslušníci těchto jednotek byli nepostradatelní především pro znalost terénu, který právě finští vojáci dokázali tak mistrně využívat.


Popis kříže:


Avers:
Kříž má velmi mírně se rozšiřující ramena, které jsou patinována do barvy ocele. Na středu kříže je hlava medvěda s mečem a jalovcovou větvičkou.


Revers:
Zadní strana je hladká s opisem, který je malým písmem vyražen na dolním rameni kříže: Sporrong (jméno výrobce?). Existuji však kříže bez loga výrobce s letopočtem 1939-1945.


Velikost kříže je 41 x 41 mm. Kříž je patinován do černé či ocelově černé barvy, hlava medvěda je vyrobena z lesklého bronzu.


Stuha kříže je splývavá s postranními červenými proužky.


Literatura:
Taras D. A.: Válečné vyznamenání spojenců Německa v 2. světové válce. Minsk 2003.
Linna Väinö: Neznámý voják.
Eloise Englová, Lauri Paananen: Zimní válka (Jota 1996).


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Kriz-Pohranicni-straze-t214096#372541 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více