Čečněva, Marina Pavlovna

Chechneva, Marina Pavlovna
Марина Павловна Чечнева
Gv. major Čečněva, Marina Pavlovna - velitelka 4. eskadrilji 46. GvNBAP


(1922 - 1984)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 15. srpna 1922 ve vsi Protasovo u Maloarchangelska v Orlovské oblasti. Vystudovala střední školu v Moskvě a před válkou působila jako aktivní instruktorka létání v Centrálním moskevském aeroklubu.


Do armády nastoupila v únoru 1942 a v květnu téhož roku ukončila kurz pilotů. Gvardii kapitan Čečněva byla velitelkou 4. eskadrilji 46.GvNBAP a uskutečnila 810 bojových letů. V hodnosti gv. major přešla v roce 1945 do zálohy. 15. května 1946 byla vyznamenána Zlatou hvězdou hrdiny SSSR.

Vystudovala vysokou školu, stala se kandidátkou historických věd. Byla členkou předsednictva ÚV DOSAAF, členkou předsednictva Sovětského výboru veteránů a členkou vedení Výboru sovětsko-bulharského přátelství. Věnovala se psaní knih s tematikou letecké války, její nejznámější díla jsou Небо остается нашим, Ласточки над фронтом a Боевые подруги мои. Zemřela 12. ledna 1984 v Moskvě.


zdroje:
maloarhangelsk.ru
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Cecneva-Marina-Pavlovna-t21427#81910 Verze : 0
Fotografie veteránky Velké vlastenecké války, hrdinky SSSR M. P. Čečněvy
z poválečných let....
URL : https://www.valka.cz/Cecneva-Marina-Pavlovna-t21427#91523 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více