Kříž západní Karelské šíje

Western Karelian Isthmus Cross
Länsi-kannas risti
Zajímavá spona vojáka finské armády, kde je umístěn (zleva):


Řád kříže svobody IV. stupně
Pamětní medaile Zimní války se štítkem Karjalan Kannas
Kříž Lansi Kansas 1939-1940


Kříž Lansi Kansas 1939-40 byl udělován za akce spojené s prvním obdobím války 1939-40, kterou známe pod názvem Zimní válka a nepochybně to byla válka agresivní imperialistická, jejímž původcem byl Svaz sovětských socialistických republik, který se pyšnil přídomky: dělnický, socialistický, či spravedlivý. Kříž byl udělován vojákům 4. divize, kteří bojovali statečně až do 07.02. roku 1940.


Popis dekorace:
Kříž elegantního tvaru "německého kříže" na středovém medailonu, který je ve tvaru obranného štítu je vložen symbol dvou ozbrojených paží, kde ruka s evropským mečem odráží uder vedený rukou s mečem asiatského typu. Vše převýšeno korunkou.


Na zadní straně se nachází letopočet 1939- 1940. Na vodorovných ramenech kříže nápis Lansi Kannas. Ve středu kříže je označení jednotky.


Literatura:
Taras D. A.: Válečné vyznamenání spojenců Německa v 2. světové válce. Minsk 2003.
Linna Väinö: Neznámý voják.
Eloise Englová, Lauri Paananen: Zimní válka (Jota 1996).

URL : https://www.valka.cz/Kriz-zapadni-Karelske-sije-t215953#320126 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více