Kříž Pitkäranta

Pitkäranta Cross
Pitkärannan risti
Pitkäranta Cross
Pitkärannan Risti



Kříž byl založen v roce 1940 a udělován za zásluhy v Zimní válce 1939-40. Byl určen vojákům IV. armádního sboru, kteří bojovali a bránili sektor Pitkärenta Janisjrva a Yotaa.


Jde o kříž maltézského typu. Mezi rameny kříže jsou vloženy dva zkřížené nahé římské meče hroty vzhůru. Na středu kříže se nachází červeně smaltovaný emblém se zlatým písmenem "P". Vertikálně se na kříži nachází položený černý kůl a vodorovně červené břevno.


První typy kříže jsou raženy v obecném kovu, který je patinován, plocha hladká. Celkem kříž působí dobře svoji masivnosti a pevnosti. Další kříž je již jemnější ražby, plocha je bíle lakovaná, případně i smaltovaná. Okraje jsou celozlaté. Ke kříži byly zhotoveny i miniatury k nošení na občanském oděvu. Kříž byl udělován všem statečným vojákům bez rozdílu hodnosti.


Stuha:
Stuha je v základní červené barvě se čtyřmi černými pruhy.


Literatura:
Taras D. A.: Válečné vyznamenání spojenců Německa v 2. světové válce. Minsk 2003.
Linna Väinö: Neznámý voják.
Eloise Englová, Lauri Paananen: Zimní válka (Jota 1996).



Editace 16.10.2009 Hanyz
URL : https://www.valka.cz/Kriz-Pitkaeranta-t215959#324406 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více