Kříž Koivisto

Koivisto Cross
Koiviston risti
Kříž Kojvisto (Koivisto)


Pamětní a čestný kříž tohoto jména byl určen pro statečné obránce vlasti, kteří bojovali v oblasti finského území s názvem: Kojvisto. Jde o těžké obranné boje v roce 1939-40, ve válce, kterou nazýváme Zimní válka a kde se statečné Finsko bránilo proti vpádu armád SSSR.


Popis dekorace:
Na čtverci, který je postavený na hrot je položený kříž (leopoldovského typu) s mírně se rozšiřujícími konci ramen. Střední medailon má ve své horní části královskou korunku a pod tímto symbolem jsou dva obrněné paže. Finsko je znázorněno rukou v brnění, která odráží výpad a kryje úder protivníka. V prvním případě vidíme meč evropského typu a v druhém případě jde o meč správněji šavli útočníka (SSSR). Na vodorovných ramenech kříže jsou viditelné dělové hlavně. Kříž je převýšen štítkem s nápisem: Koivisto.


U prvního typu je plocha mezi rameny pouze hladká, další typ, zhotovený v padesátých letech na těchto ploškách nese nápisy bojiště.


Stuha – viz obrázek


Literatura:
Taras D. A.: Válečné vyznamenání spojenců Německa v 2. světové válce. Minsk 2003.
Linna Väinö: Neznámý voják.
Eloise Englová, Lauri Paananen: Zimní válka (Jota 1996).



Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Kriz-Koivisto-t215961#372774 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více