Palinuro (školní plachetnice)

Třístěžňová školní loď "Palinuro" byla postavena v roce 1934 v Nantes ve Francii, v loděnici Chantiers Dubigeon. Původně pro rybářskou společnost ze St. Malo, její původní francouzské jméno bylo "Commandant Louis Richard", později „ Jean Marc Aline“, vybavena byla pro lov tresek u Newfoundlandu. Po WWII ji v roce 1951 koupilo italské námořnictvo, a přestavělo tento trojstěžník na školní loď. Přestavba proběhla v námořním arsenálu v La Spezia. Z prostorů pro uložení ryb se staly prostory pro ubytování kadetů a její do té doby nezdobená příď byla obohacena o figurínu Palinura (Palinuro byl v římském bájesloví kormidelník lodi jež odvezla Aenea z Tróje). Po přestavbě vstoupila loď do služby 16.7.1955 a od té doby slouží k výcviku žáků námořní školy. Oficiální název školy jíž loď patří je : „Scuole Sottufficiali della Marina Militare Italiana“. Jejím domovským přístavem je La Maddalena na Sardinii
Loď má ocelový trup, tři stěžně, na předním s ráhnovými plachtami, na dvou dalších jsou vratiplachty a košové plachty. V italském názvosloví jde o oplachtění lodi typu goletta, v anglickém (a českém) jde o barketinu.
Rozměry
Délka : 68,95m
Délka na vodorysce :
Šířka : 10,09 m
Ponor : 4,84 m
Výtlak : 1341 tun
Plocha plachet 1000 m2
Výška stěžňů
Přední stěžeň : 35 m
Střední stěžeň : 34,5 m
Zadní stěžeň : 30 m
Pomocný motor : diesel GMT B230.6 N, řadový šestiválec 600ks
Pro výrobu elektřiny jsou na lodi tři dieselem poháněné alternátory VM 1310 THI o 150KW každý
Posádka : 5 důstojníků, 25 poddůstojníků a 31 námořníků. Se žáky může počet členů posádky dosáhnout až 125 mužů.
URL : https://www.valka.cz/Palinuro-skolni-plachetnice-t21600#82525 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více