22.09.2018 - Ahváz, Írán: teroristický útok na vojenské přehlídce, 29 mrtvých

V 9 hodin místního času zaútočili nejméně čtyři střelci na vojenskou přehlídku ve městě Ahváz, hlavním městě íránské provincie Chúzistán, která se konala u příležitosti začátku výročí íránsko - irácké války (1980-1988). Střelba trvala asi 10 minut, bylo zabito nejméně 29 osob - příslušníků Revolučních gard i civilistů. Dva útočníci byli zabiti a dva zadrženi. Ke střelbě se přihlásilo protivládní separatistické hnutí Ahvázský národní odpor, své tvrzení však dosud nepodpořilo žádnými důkazy. Vzápětí totéž učinil i Islámský stát.
Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf a mluvčí íránské armády uvedli, že útočníci nepatřili k extremistům z Islámského státu, měli ale vazby na Spojené státy a izraelskou tajnou službu Mossad.

www.lidovky.cz
zpravy.idnes.cz
www.aljazeera.com
www.bbc.com
URL : https://www.valka.cz/22-09-2018-Ahvaz-Iran-teroristicky-utok-na-vojenske-prehlidce-29-mrtvych-t216842#608667 Verze : 1
Nejvyšší vůdce Íránu ajatolláh Sajjid Alí Chameneí obvinil Spojené státy z odpovědnosti za teroristický útok v Ahvázu a ze snahy destabilizovat Írán. Ještě v noci byli na ministerstvo zahraničí předvoláni velvyslanci Nizozemska, Dánska a Velké Británie a vyslechli obvinění, že jejich země poskytují útočiště íránským opozičním skupinám.
Mluvčí arabského separatistického hnutí Ahvázský národní odpor Yacoub Hor al-Tostari se v prohlášení pro agenturu Associated Press opětovně přihlásil k odpovědnosti za útok, který je součástí boje za osamostatnění Chúzistánu. Převážnou část obyvatel této provincie (64 055 km², 4 274 979 obyvatel) s četnými ropnými poli tvoří šíitští Arabové, většina z nich se však považuje za Íránce a separatisty nepodporuje.
Al-Tostari dále odmítl prohlášení Islámského státu, který se též k útoku přihlásil a podle něhož byl hlavním cílem prezident Hasan Rúhání.
sputniknews.com
http://www.irna.ir/en/News/83040511
www.navytimes.com
www.blesk.cz
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/22-09-2018-Ahvaz-Iran-teroristicky-utok-na-vojenske-prehlidce-29-mrtvych-t216842#608687 Verze : 2

Diskuse

ajaj, ze by chlapci z Iranu zakusili svou vlastni medicinu?
URL : https://www.valka.cz/22-09-2018-Ahvaz-Iran-teroristicky-utok-na-vojenske-prehlidce-29-mrtvych-t216842#608681 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více