PHL - Cabanatuan

Cabanatuan - Filipíny


Japonský zajatecký tábor na Filipínách v oblasti Luzonu, severně od Manily.
Sloužil jako sběrný tábor pro zajatce z řad US Army kteří přežili bataanský Pochod smrti v roce 1942 po vítězství Japonska na Bataanu a Corregidoru. Odhadem v něm mohlo být uvězněno více než 7000 POW. Většina z nich byla během následujících dvou let rozmístěna v dalších koncentračních táborech. Nebyl to klasický vyhlazovací tábor a tudíž většinu ztrát na životech neměli na svědomí přímo Japonci, ale exotické nemoce a jejich mutace, na které neexistovaly ani základní léky a nedostatek vitamínů a jídla obecně.
V lednu 1945 tábor čítal již jen 531 POW, převážně vážně nemocných nebo nepohyblivých, které Japonci nemohli použít v pracovních táborech.
29. ledna 1945 121 speciálně vybraných vojáků z elitního 6. praporu rangerů americké armády osvobodilo zbylé POW. Japonci v té době měli v táboře pouze slabou posádku, protože jejich porážka v této oblasti byla nevyhnutelná a tábor sloužil už jen jako přestupní stanice při přesunech vojenské techniky.
PHL - Cabanatuan - Mapa oblasti, vyznačena je trasa po které přišli v lednu 1945 rangers zachránit zbylé zajatce

Mapa oblasti, vyznačena je trasa po které přišli v lednu 1945 rangers zachránit zbylé zajatce
PHL - Cabanatuan - mapa tábora, naznačen je postup osvoboditelů

mapa tábora, naznačen je postup osvoboditelů
URL : https://www.valka.cz/PHL-Cabanatuan-t21817#83076 Verze : 0
K tomu skvělá knížka - Armáda duchů : zapomenutý příběh jedné z nejdramatičtějších misí 2. světové války / autor Hampton Sides ; [přeložil David Petrů]. Praha : Knižní klub, 2003.
ISBN 80-242-0987-X (váz.)

Pro mě osobně bylo zajímavějším než samotný útok rangerů především popis japonské mentality -
výtečný příklad z té knihy: Japonci byli přesvědčeni, že jejich invaze na Filipíny bude i obyvateli vnímána jako osvobození od cizí (americké) nadvlády. To se nedělo, navíc se střetly naprosto jiné kulturní očekávání a "systémy slušného chování" - Japonci se s oblibou fackovali, tedy ve smyslu, že nadřízený může a často tak činí, výchovně fackovat podřízeného. Když však takto vystupovali proti Filipíncům, dopustili se na nich, z hlediska filipínské kultury, nesmazatelné hanebnosti, za kterou je Filipínci navždy nenáviděli.
URL : https://www.valka.cz/PHL-Cabanatuan-t21817#222015 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více