Nehrú, Džavaharlál

Ministerský předseda Džavaharlál Nehrú


(1889 - 1964)
URL : https://www.valka.cz/Nehru-Dzavaharlal-t21830#83100 Verze : 0
Nehrú, též známý jako Pandit (Učitel) se narodil 14. listopadu 1889 v Dillí. Ve dvacátých letech se zapojil do hnutí, usilující o nezávislost Indie, vedené M. Gándhím. V roce 1929 se stal předsedou Indického národního kongresu, když v této funkci Gándhího vystřídal.V třicátých a čtyřicátých letech pak byl často vězněn, když organizoval kampaň tzv. "občanské neposlušnosti".


Po propuštění z vězení v roce 1945 byl pozván k jednání o nezávislosti a rozdělení Britské Indie, spolu s místokrálem L. Mountbattenem a představitelem Muslimské ligy Alí Džinnáhem. Po vyhlášení nezávislé Indie v roce 1947 se stal jejím prvním ministerským předsedou.


Nehrú po svém nástupu do funkce vyvinul velké úsilí na urovnání konfliktu s Pakistánem, se kterým vedla Indie v letech 1947-49 první z řady válek, při které šlo o rozdělení Kašmíru. Na rozdíl od Gándhího, který za základ indické společnosti považoval soběstačný venkov, Nehrú viděl budoucnost Indie v budování industrializované společnosti socialistického typu. 1. dubna 1951 vyhlásil první pětiletý plán, jehož cílem bylo provést elektrifikaci země, dokončit výstavbu železniční sítě a postavit zavlažovací systém na venkově.


Na zasedání 1955 přijal INC Nehrúovu koncepci - cíl vybudovat v Indii "společnost podle vzoru socialismu", což vedlo k posílení státního sektoru a zesílení kontroly státu nad soukromým sektorem. V dubnu 1956 pak byl vyhlášen druhý pětiletý plán, který vymezil odvětví, která mají být monopolem státu, jako zbrojní a letecký průmysl, atomová energie, hutnictví a ocelářství, těžké strojírenství, těžba strategických surovin, letecká a železniční doprava. V témže roce byla provedena reforma státní správy, když země byla rozdělena podle etnického klíče a staré knížecí državy byly integrovány pod centrální vládu. Soukromý sektor přes masivní podporu státním podnikům vytvářel za vlády Nehrúa až 90 procent HDP.


V zahraniční politice se Nehrú držel důsledné neutrality své země a stal se jedním ze zakladatelů tzv. Hnutí nezúčastněných, spolu s Násirem, Sukarnem či Titem. V hospodářské oblasti pak spoléhal hlavně na pomoc SSSR a Číny, v jejíž prospěch se Indie vzdala 13. července 1951 nabídky stálého členství v RB OSN. Když však v roce 1962 došlo ke konfliktu s Čínou v oblasti Kašmíru, požádal Nehrú o pomoc západní země. Když o dva roky později, 27. května 1964 zemřel, nahradila ho ve funkci jeho dcera Indíra Gándhíová.
URL : https://www.valka.cz/Nehru-Dzavaharlal-t21830#86111 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více