Napoleonské války a markytánky

Diskuse

Při práci na rodopisu jsem narazila na prapra....dědečka Joannes Hurka z Praskoles, který byl vojínem 2.kyrysnického pluku Františka d´Este a v matrice narozených v Sarvaru dne 26.12.1818 je zapsán jako otec syna Joannes Hurka. Už jsem díky těmto stránkám zjistila, že od roku 1817 do roku 1818 byl pluk ve Vídní a od roku 1818 do roku 1821 v Kőszegu, což je od Sárváru, kde se můj prapředek narodil cca 20 km.


Jak to v té době chodilo se ženami vojínů? Táhly s vojskem jako markytánky? Ten pojem znám jen z Babičky od Boženy Němcové a nic o něm nevím. Chci zjistit, jestli prapra....babička Terezie Kheppl byla místní dívka z Uher či Vídně, nebo přišla s vojskem z Čech, její příjmení vypadá dost německy. Žila pak nějakou dobu s Janem Hůrkou v Praskolesích, ale nezemřela tam, nevím jestli se vrátila do Uher nebo šla jinam a kam nasměrovat pátrání.
URL : https://www.valka.cz/Napoleonske-valky-a-markytanky-t218301#611724 Verze : 0
Tak si asi odpovím sama - Našel se totiž zápis o narození dalšího dítěte, tentokrát v matrice narozených v Pezinku ze dne 19.10.1816, kdy se stejnému páru jako je uvedeno shora narodila dcera Anna. V té době měl být pluk ležením ve Svätém Juru, což je kousek od Pezinku. Zdá se tedy, že i když pra....dědeček byl prostý vojín, bral sebou do války ženu...? V prvním případě byli za kmotry Adalbertus Hakkel a manželka Josepha, v roce 1818 pak Johann Georg Baur a Catharina Karoly.
URL : https://www.valka.cz/Napoleonske-valky-a-markytanky-t218301#614351 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více