03.12.2018 - BIS zveřejnila výroční zprávu za rok 2017

Bezpečnostní informační služba (BIS) zveřenila část své výroční zprávy za rok 2017. Proti tomu se odhradil prezident, který část zprávy zpochybnil. BIS si za svou zprávou stojí a byla podpořena většinou politických stran.
zpráva dostupná ZDE.


Pozn.: upravil jsem nadpis + pořadí
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613772 Verze : 2
07.12.2018

Prezident Miloš Zeman ve "svém" pořadu na tv Barandov označil BIS za "čučkaře," kteří ve své zprávě zveřejněné tento týden "plácají." BIS označila jako hrozbu špionážní aktivity Ruské federace a Číny. Prezident sdělil, že neviděl za dobu 6 let důkaz o tom, že by byl nějaký špion odhalen. Vůči prezidentově vyjádření se ohradila vyjma KSČM (která jej naopak podpořila) většina parlamentních politických stran, někteří jejich členové se ohradili i velmi výrazně vůči prezidentovu vyjádření, a obecně podpořili BIS i ji pochválili, resp. vyzdvihli její práci. Byť to není obvykle ohradila se i BIS, byť víceméně velmi opatrně, s tím že výsledky má (poukázala např. na vyhoštění 3 diplomatů z Ruské ambasády v rámci kauzy Skripal, dále měli rozbít jednu ruskou zpravodajskou buňku, s tím že se má pro Rusy jednat o citlivou ránu. A také upozornili na to, že dlouhodobě jsou od vlády, ale i dalších lidí a institucí majících přístup k jejich zprávám, hodnoceni kladně. K věci se vyjádřil i bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor s tím, že kritika BIS (nebo které koliv jiné tajné služby) je velice špatná a ve výsledku může zemi uškodit.

Zdroj:
zpravy.aktualne.cz
zpravy.idnes.cz
ct24.ceskatelevize.cz
video.aktualne.cz
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613720 Verze : 2
08.12.2018

Citace - Mladá fronta DNES, 08.12.2018 :

"Za posledních pět let jsme zamezili desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporučením udělení akreditace, nebo jejich odchodem tzv. tichou cestou. Naše zákonné adresáty (mezi které Zeman patří - pozn. red.) jsme například počátkem letošního roku informovali, že se nám podařili rozbít síť jedné z ruských zpravodajských služeb působících na našem území a zcela tak ochromit její činnost na našem území," uvedl ředitel BIS Michal Koudelka ve včerejším prohlášení.


Ruská činnost se kontinuálně orientovala zejména na vlivové operace a vědomé i nevědomé vytěžování českých zdrojů. Čínské aktivity v dotčeném roce vykazovaly oproti předchozímu roku méně ovlivňování a více zpravodajského pronikání.BIS nezaznamenala žádné, z hlediska působnosti, relevantní aktivity zpravodajských služeb dalších států. Pokračoval ruský extenzivní přístup k využívání nedeklarovaných zpravodajských důstojníků využívajících diplomatického krytí. Ruský diplomatický sbor zůstává pro české občany nejvýznamnějším zdrojem rizika nevědomého kontaktu se zpravodajským důstojníkem cizí moci a nátlakovou pákou na Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, resp. na disproporčně menší českou misi v Rusku. Velikost ruské diplomatické mise a její vysoká „promořenost“ osobami s afiliací na ruské zpravodajské služby dlouhodobě způsobuje nárůst rizik spojených s lehkovážným přístupem českých občanů, zejména politiků a státních zaměstnanců, k neutajovaným, ale interním, neveřejným informacím. Je vhodné akceptovat skutečnost, že pokud protistrana získá dostatek neutajovaných interních informací od většího počtu zdrojů, již akutně nepotřebuje krást informace utajované, a to, že si o někom myslíme, že je pouze diplomat, neznamená, že nepředstavuje riziko či problém.

Česká republika byla cílem ruských aktivit, které tvořily součást obecné ruské hybridní strategie zacílené proti NATO a EU.

V roce 2017 BIS nezaznamenala posilování čínských zpravodajských kapacit v rámci diplomatické mise v ČR. Výrazně však vzrostla intenzita zpravodajské činnosti čínských zpravodajců působících v ČR pod diplomatickým krytím a zpravodajská činnost proti českým cílům vedená z Číny (včetně důstojníků působících v ad hoc delegacích přijíždějících do ČR). S ohledem na vysokou intenzitu čínské zpravodajské činnosti v ČR pokládá BIS riziko vystavení českých občanů čínskému špionážnímu zájmu v Číně za extrémně vysoké. Na území ČR či proti českým zájmům nepůsobily nepřátelsky jen čínské zpravodajské služby. K nátlakovému prosazování čínských zájmů se uchylovali i kariérní čínští diplomaté. V tomto kontextu je nutné konstatovat, že čínský přístup je de facto stejně hybridní jako ruský, hrozbu může představovat zpravodajský důstojník stejně jako kariérní diplomat či byznysmen. Čínské vlivové a špionážní aktivity vedené proti českým cílům a zájmům lze obecně rozdělit do tří segmentů: narušení jednotné politiky EU prostřednictvím českých entit; zpravodajská činnost zacílená na české silové resorty a ekonomická a vědecko-technická špionáž.

Čínská diplomatická mise také realizovala opatření, která zvýšila schopnost čínské státní moci kontrolovat a ovládat čínskou krajanskou komunitu v ČR. BIS zaznamenala znepokojující vývoj na poli čínských aktivit (politických, špionážních, legislativních a ekonomických), které jako komplex představují hrozbu pro ČR v oblasti ekonomické a vědecko-technické rozvědky. Čína disponuje téměř neomezeným kapitálem, který je schopna nabízet zahraničním firmám výměnou za přístup k duševnímu vlastnictví, anebo vstup na zahraniční trhy. Čínský zájem se soustřeďuje zejména na strategické sektory hospodářství, jako jsou energetika, telekomunikace, finance, logistika, zdravotnictví a špičkové technologie. Investice do těchto odvětví podporuje čínská vláda, jejímž politickým cílem, shrnutým do desetiletého plánu „Made in China 2025″ (MC2025), je nezávislá a soběstačná produkce Čínské lidové republiky (ČLR). Do roku 2025 se má ČLR stát globálním lídrem ve vývoji a výrobě moderních technologií. Informace a signály o několika případech čínských aktivit vůči českým právnickým osobám považuje BIS za součást čínského úsilí o naplnění MC2025 a nesou znaky ekonomické a vědecko-technické špionáže.

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2017
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613738 Verze : 3
09.12.2018

Na školách se učí sovětský výklad moderních dějin, varuje zpráva BIS
Bezpečnostní informační služba se pustila do kritiky českého vzdělávání. Nelíbí se jí, že se děti učí moderní dějiny stejně jako jejich prarodiče před padesáti lety. Nebezpečí podle nich spočívá v tom, že jsou lidé náchylní věřit tomu, co se jim ve škole předkládalo jako správné.
Silný vliv Ruska a Číny je patrný i ve školních osnovách, tvrdí Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě (její celé znění si můžete přečíst zde). "Nejenže byla Česká republika cílem kombinovaných ruských strategií z různých stran a zdrojů, které směřovaly proti Evropské unii a NATO, ale stále můžeme pozorovat východní vliv ve třídách a lavicích," uvedli analytici.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613773 Verze : 1
Zajímavý rozhovor na dané téma s gen. Andorem Šándorem, bývalým ředitelem Vojenské zpravodajské služby.
neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613800 Verze : 0

Diskuse

No zrovna vyhostenie tých diplomatov po kauze Skripal by som za úspech BIS nepovažoval. Myslím že išlo hlavne o politické gesto na podporu Británie - bez tej kauzy by v Prahe tí diplomati kľudne pôsobili naďalej.
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613721 Verze : 1

Citace - buko1 :

No zrovna vyhostenie týcch diplomatov po kauze Skripal by som za úspech BIS nepovažoval. Myslím že išlo hlavne o politické gesto na podporu Británie - bez tej kauzy by v Prahe tí diplomati kľudne pôsobili naďalej.


Myslím, že v tom případu došlo k výběru, že tam nevyhostili první nebo poslední 3 na seznamu. Nicméně to jednání se mi tak jak tak velice nelíbí.
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613723 Verze : 0
a to je taky vse, co s tim Stando muzes delat, ze se ti to nelibi Very Happy protoze vsichni, bez urazky, o tom vime prd. Prd o tom dokonce vi i vetsina politiku, ale to se v tom hlasitem hykani k cemukoliv, co rekne nebo nerekne Zeman pomerne dobre ztrati. Zajimavy text predlozil treba Erik Best v textu Spioni, kteri lzou www.fsfinalword.cz - nad tim je dobre se zamyslet, treba v souvislosti s onou reakci BIS, ktera de facto primo podporuje onu tezi, ze se mluvi jen o jednech spionech, ale u tech druhych nikoliv, ackoliv jsou primo v tom textu zmineni. O tom, jak jsou treba prave americti spioni "pratelsti" se presvedcila pred nedavnem treba diky bohu koncici nemecka premierka frau Mekeke, spolu s radou dalsich "spojencu", ktere USA zcela bezostysne spehovaly, jen to tak nejak krasne bylo zahrano do outu a zapomenuto. A vydavat vyhosteni tri "diplomatu" za uspech BIS a rozbiti jakesi spionazni site, no nevim, opet, podbizi se otazka, jak dopadlo treba vysetrovani hackerskeho utoku na ministerstvo zahranici a sledovani jeho veskere emailove komunikace, jeste za pana Zaoralka ... jak dopadlo to, hm? Chapu, ze se lidem nelibi, CO, ale hlavne JAK rika Zeman, ale je dobre se nad to povznest a zamyslet se nad tim, PROC to rika ...
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613724 Verze : 0
Jako nedělám si iluze, že se státy nešpehují, nebo respektive nedělají si z těch či oněch důvodů seznam informací a ověřování situací, přeci jen spoláhat se jen a pouze na místní informace, že to se stát nemůže a pak se to stane asi není to správné. Nedělám si iluze, že se nesledují i jiné - třeba hospodářské záležitosti. Nebo že se nehledájí páky na politiky. Je však otázka - zaměřují se naše služby jen a pouze na Rusko, Čínu, případně Írán a země blízkého východu případně ja vím jaké ještě nebo sledují i třeba Německo? Francii? Británii? USA? No rozhodně se tím asi chlubit nebudou.

Jenže pak si vem kradou ti (bezohledně) USA či VB know-how nebo jiné bohatství (technologie, produkty ...)? Čína ano. Tím neříkám že Trumpovo "America first" mě nějak extra tankuje, ale provádí rozeštvávání a bůhví co ještě u nás a v Evropě USA či Rusko? Ono povznést se dá nad spoustu věcí, jenže ... vím jací někteří lidé jsou a bohužel i někteří mi blízcí známí/příbuzní - to nejsou hloupí lidé ... ale pan prezident se nekritizuje a má 100% pravdu. A to mě štve tihle lidé - to už není ani tak o názoru, ale o tom kam to vše může vést a když se podívám na "politiku" pana prezidenta, tak krom toho že se mi tak trochu chce zvracet, tak i se obávám co bude dál, je to rozvrácení společnosti, znevažování státních institucí pakliže se mu nehodí. A můžeš říct neřeš to maximálně tady bude do konce svého volebního období a pak to zase bude leda tak prudící důchodce z Vysočiny, ale kdo taky může být po něm? Okamura? Soukup? Nebo jiný výkvět společnosti? A kam se pak dostaneme?

Jinak si myslím, že je celkem dost rozdíl pakliže prezident mluví sprostě jak dlaždič a ať už vědomě nebo nevědomě někoho uráží, jako není to pěkné ale co už ... Ale když znevažuje i takové instituce jako je BIS ... tak kde pak skončíme?
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613726 Verze : 2

Citace - Standa :

Jako nedělám si iluze, že se státy nešpehují, nebo respektive nedělají si z těch či oněch důvodů seznam informací a ověřování situací, přeci jen spoláhat se jen a pouze na místní informace, že to se stát nemůže a pak se to stane asi není to správné. Nedělám si iluze, že se nesledují i jiné - třeba hospodářské záležitosti. Nebo že se nehledájí páky na politiky. Je však otázka - zaměřují se naše služby jen a pouze na Rusko, Čínu, případně Írán a země blízkého východu případně ja vím jaké ještě nebo sledují i třeba Německo? Francii? Británii? USA? No rozhodně se tím asi chlubit nebudou.

Jenže pak si vem kradou ti (bezohledně) USA či VB know-how nebo jiné bohatství (technologie, produkty ...)? Čína ano. Tím neříkám že Trumpovo "America first" mě nějak extra tankuje, ale provádí rozeštvávání a bůhví co ještě u nás a v Evropě USA či Rusko? Ono povznést se dá nad spoustu věcí, jenže ... vím jací někteří lidé jsou a bohužel i někteří mi blízcí známí/příbuzní - to nejsou hloupí lidé ... ale pan prezident se nekritizuje a má 100% pravdu. A to mě štve tihle lidé - to už není ani tak o názoru, ale o tom kam to vše může vést a když se podívám na "politiku" pana prezidenta, tak krom toho že se mi tak trochu chce zvracet, tak i se obávám co bude dál, je to rozvrácení společnosti, znevažování státních institucí pakliže se mu nehodí. A můžeš říct neřeš to maximálně tady bude do konce svého volebního období a pak to zase bude leda tak prudící důchodce z Vysočiny, ale kdo taky může být po něm? Okamura? Soukup? Nebo jiný výkvět společnosti? A kam se pak dostaneme?

Jinak si myslím, že je celkem dost rozdíl pakliže prezident mluví sprostě jak dlaždič a ať už vědomě nebo nevědomě někoho uráží, jako není to pěkné ale co už ... Ale když znevažuje i takové instituce jako je BIS ... tak kde pak skončíme?


Navrhuji tento příspěvek smazat. Porušuje Základní pravidla pro diskuzi na tomto fóru. Navíc je typickou ukázkou toho, kdo a jak rozděluje společnost.
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613732 Verze : 0
dosud jsem měl za to, že se na válce.cz více pracuje s fakty a méně s emocemi - ty doporučuji ventilovat třeba na novinkách.cz
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613739 Verze : 0
tak posledni slovo k tomu, BIS se snad NESMI kritizovat? to je preci soucasti VSECH politickych her. Jedni se snazi vykazovat, jak jsou uzitecni, aby dostali dalsi love na svuj provoz. No a ti druzi se jim v tom z ruznych motivu, obvykle tech, aby mohli "jejich" love shrabnout pro sebe, snazi zabranit a dokazovat, ze jsou k nicemu (bez ohledu na to, kde je realita, protoze na teto urovni je "realita" mnohdy jen politicke zadani). Kritika samozrejme pripustna JE a MELA BY BYT, a jak rikam, nikdo z nas nema dostatek informaci na to, aby posoudil, zdali mluvi pravdu BIS, nebo prezident. Oni si neco hraji mezi sebou, a tezko posoudit, kdo ma pravdu. Zbytek blaboleni o tom, jestli prezident mluvi sproste nebo ne sem do tohoto tematu opravdu nepatri.
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613743 Verze : 0

Citace - FiBe :

09.12.2018

Na školách se učí sovětský výklad moderních dějin, varuje zpráva BIS
Bezpečnostní informační služba se pustila do kritiky českého vzdělávání. Nelíbí se jí, že se děti učí moderní dějiny stejně jako jejich prarodiče před padesáti lety. Nebezpečí podle nich spočívá v tom, že jsou lidé náchylní věřit tomu, co se jim ve škole předkládalo jako správné.
Silný vliv Ruska a Číny je patrný i ve školních osnovách, tvrdí Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě (její celé znění si můžete přečíst zde). "Nejenže byla Česká republika cílem kombinovaných ruských strategií z různých stran a zdrojů, které směřovaly proti Evropské unii a NATO, ale stále můžeme pozorovat východní vliv ve třídách a lavicích," uvedli analytici.


Zdroj: zpravy.idnes.cz


By mě zajímalo, kde tenhle blábol vzali...
Osnovy dokonce už nějakých deset let neexistují. Doufám že je to jen přeblábolení jinak smysluplné informace nějakým novinářem.
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613776 Verze : 0

Citace - Aubi :




By mě zajímalo, kde tenhle blábol vzali...
Osnovy dokonce už nějakých deset let neexistují. Doufám že je to jen přeblábolení jinak smysluplné informace nějakým novinářem.

vytrženo z kontextu - citovaná věta je na str. 7 Výroční zprávy Bezpečnostní informační služby za rok 2017 v poznámce pod čarou: Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuální vliv nenarušil. Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození). Trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu a tedy i hybridní strategie. a je jedním z mnoha příkladů možné aplikace hybridní strategie a - upřímně řečeno - o kvalitě výuky (nejen) dějepisu si iluze nedělám (syn loni maturoval na gymnáziu...)
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613780 Verze : 1
Mě to říkej - já to sedm let učím...
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613781 Verze : 0

Citace - Aubi :

Mě to říkej - já to sedm let učím...


a ucis tu spravnou, sovetskou verzi? Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613801 Verze : 0

Citace - Admin :

Citace - Aubi :

Mě to říkej - já to sedm let učím...


a ucis tu spravnou, sovetskou verzi? Very Happy Very Happy Very Happy


Dej si bacha, BIS tě sleduje .
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613834 Verze : 0
Tak já byl odjakživa silně prozápadní, a na Západě frčí tendlenten maoismus, takže ne.
URL : https://www.valka.cz/03-12-2018-BIS-zverejnila-vyrocni-zpravu-za-rok-2017-t219332#613851 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více