Figner, Alexandr Samojlovič

Figner, Aleksandr Samoylovich
Александр Самойлович Фигнер
Plukovník Alexandr Figner - partyzánský velitel, rozvědčík


(1787 - 1813)



Hrdina Vlastenecké války 1812


Narodil se v Dessau (dnešním Německu). V roce 1805 ukončil vojenské učiliště. Zúčastnil se ruské námořní expedice v Severním moři v letech 1805 - 06. Od roku 1810 pak bojoval v rusko-turecké válce, kde se vyznamenal.


Na počátku Vlastenecké války velel dělostřelecké rotě 11. dělostřelecké brigády. Po dobytí Moskvy Francouzi byl pověřen řízením rozvědky v okupovaném městě. Zorganizoval nevelký oddíl složený z vojáků a rolníků a s nimi pak provedl několik diverzních akcí proti okupantům. Na konci září již partyzáni pod jeho velením úspěšně působili v týlu nepřítele a dodávali ruskému vrchnímu velení cenné informace.


Počátkem roku 1813 pronikl v převlečení za italského obchodníka do štábu francouzského velitele v Gdaňsku, a ten ho pověřil doručením depeše pro Napoleona. Figner ji samozřejmě předal ruskému velení. Následně zorganizoval partyzánský oddíl z Němců, Italů a kozáků na území Saska a pokračoval v diverzních akcích v týlu francouzských vojsk. Fignerovi muži však byli dopadeni a obklíčeni francouzskou přesilou. 1. října 1813 Figner zahynul při pokusu uniknout přes řeku Labe.


Posmrtně byl plukovník A. Figner vyznamenán Medailí Vlastenecké války 1812.



zdroj:
dic.academic.ru
URL : https://www.valka.cz/Figner-Alexandr-Samojlovic-t22050#83800 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více