Pompadour, Jeanne-Antoinette de

Jeanne-Antoinette Marquise de Pompadour - Madame de Pompadour


roz.: Jeanne-Antoinette Poisson
* 1721
† 1764


- metresa Ludvíka XV.
URL : https://www.valka.cz/Pompadour-Jeanne-Antoinette-de-t22194#84089 Verze : 0
Narodila se 29. prosince 1721 ve středostavovské rodině nedaleko Paříže a jako mladá dívka se dostala ke dvoru Ludvíka XV. ve Versailles. Svou osobností krále natolik uchvátila, že z ní v roce 1745 učinil svoji oficiální favoritku.
Markýza rozhodujícím způsobem ovlivňovala chod státních úřadů do kterých dosazovala své oblíbence a příbuzné. Rovněž se plně ujala řízení francouzské zahraniční politiky. Výsledkem její korespondence s královnou-císařovnou Marií Terezií byla změna tradiční protihabsburské orientace Francie.


V domácí politice se stavěla proti působení jezuitů ve Francii a z jejího popudu byl řád z Francie vypovězen. Madam Pompadour podporovala vědce, filosofy a umělce. Přátelila se s Voltairem a založila porcelánku v Sévres. Stála rovněž u zrodu vojenské akademie. Zemřela ve Versailles 15. dubna 1764.
URL : https://www.valka.cz/Pompadour-Jeanne-Antoinette-de-t22194#87708 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více