Jak nejlépe nabarvit 1/72 kryt kabiny?

Diskuse

Největším problémem při stavbě modelu je u mě nabarvení tenonkých linek na kabině - to může celkovou práci úplně zhatit... Ptal jsem se na mezinár. foru, ale tam se to jen hemží radama, které mě moc užitečné nejsou, jelikož tady takové věci vůbec nejsou k dostani - viz. http://www.swannysmodels.com/Canopies.html.


Může mi tady někdo prosím poradit, jak v *NAŠICH* poměrech můžu odvést solidní práci, aniž bych k tomu navíc musel kupovat výbavu za $500? Rolling Eyes


Díky,
Pišíš
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84238 Verze : 0
No ja tedy pouzivam nekolik technik pri modelarine, zavisi spise ale podle typu meritka a druhu letounu.


A] Nastrihani pruhu z folie ci nejakeho jineho podobneho materialu - ja pouzivam od vina (takova ta seda nemackava a tenounka) to obarvis a prilepis na kabinu takze dostanes celkem realisticky obraz. Pro me vice realistictejsi nez kdyz jenom nabarvis kabinu. Nicmene chce to hodne citu a presnosti ...


B] Pokud pouzivas strikaci pistoli, tak muzes koupit tzv. masky (koupis v kazdem modelarstvi), ktere prilepis na kabinu prestrikas a hotovo. Misto mask muzes pouzit i specialni roztoky, ktere natres tam, kde nechces barvu po vytvrdnuti, nastrikas a pak jenom tuhle folii strhnes ...


C] ja pouzivam u malych meritek - obtahnu si pomoci spendliku veskere cary, tvary na kabine a pak to cele pomoci jemneho spicateho stetce natru. Barva vetsinou stece primo do vyrytych spar, takze vytvori nadhernou rovnou caru. Variaci tohoto postupu je jeste, ze natru barvou (bez ryti spendlikem) a pak jenom jemnym paratkem prebytecnou barvu odstranim bez zanechani nejakych odrenin. Takze opet vznikne jemna cara ...


Ale jak rikam vzhledem k tomu, ze mi nejrealistictejsi pripada znazorneni pomoci prouzku (ktere ma i dalsi vyhody jako moznost lepsiho weatheringu,atd.) pouzivam za A].


Nicmene rad si take vyslechnu dalsi rady ostatnich modelaru a zejmena zdejsich odborniku ...
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84262 Verze : 0
Jednak ty věci co tam dopoŕučujou jsou tady k dostání docela normálně, To v té lahvi je obyčejný saponát na odmaštění (aby barva líp chytla) a to ostatví je běžné modelářské nářadí a zakrývací páska )třeba Tamiya, ale já používám mnohem levnější z OBI) navíc ten návod je na složité kabiny (třeba Ju188 dost problémový) Jdou použít jak píše vF proužky něčeho, já používal proužek z obtisku (jde docela i naformovat do oblouku) které jsem stříkl barvou, druhou podle mne lepší verzí je použít přípravek běžně nazývaný "Maskol" je to taková hustší kapalina v lahvičce a dělá to kde kdo (Humbrol, Plus Model ...) pokud jsi opravdu spořivý jde použít i lepidlo Herkules, no a tuhle kapalinu namatláš na ta místa kde chceš mít průhledná skla, je dobré to dělat párátkem nebo něčím podobným a dávat pozor aby se ti to nedostalo na místa nastříkaná matnou barvou. Takže po natření tím maskolem ho necháš pár hodin (tak 1-2) zaschnout a můžeš stříkat. nezapomeň že je dobré jako první vrstvu stříknout barvu interieru (bude totiž vidět odspodu) , když máš hotovo vezmě něco ostrého (já používám bambusové párátko) a v rohu skla rýpneš do toho maskolu, a ten se dá potom sloupnout z celé plochy toho jednotlivého skla, no a tak pokračuješ po celé kabině, doporučuju vyzkoušez na něčem levném(budeš se divit jak je třeba být přesný v nátěru maskolu aby to bylo hezky rovné).
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84265 Verze : 0
Pokud používáš stříkací pistoli, pak je postup zmíněný v odkaze (a jeho "podvarianty") opravdu ten nejlepší možný.
Pokud používáš štětec potom jsou dobré předem nařezané a nabarvené proužky samolepící hliníkové fólie nebo postup, který popsal Bitaxe (štětec a ostré párátko).
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84273 Verze : 0
Jen doplním - stříkat řídkou barvou, a to co nejslabší vrstvu(y), aby se netvořily schody. Nechat pořádně proschnout (ale ne měsíc, pokud používáte maskol) a před sundáním masek doporučuji něčím ostrým masky obtáhnout, jinak je velká šance, že budete mít zubaté okraje (obvzlášť pokud používáte Vallejo).
Jen oprava: v té lahvi v článku není saponát na odmaštění (ne že by nebyl potřeba) ale americká specialita - akrylový lesklý lak Future, do kterého se kabinka jen ponoří. Já před barvením kabinek nastříkám sloabounkou vrstvu lesklého (nebo pololesklého, pokud dělám opotřebenější stroj) laku.
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84279 Verze : 0
OK, díky za rady. Smile


Používám jak AG, tak i štětec - jak co na co.


Citace :

B] Pokud pouzivas strikaci pistoli, tak muzes koupit tzv. masky (koupis v kazdem modelarstvi), ktere prilepis na kabinu prestrikas a hotovo. Misto mask muzes pouzit i specialni roztoky, ktere natres tam, kde nechces barvu po vytvrdnuti, nastrikas a pak jenom tuhle folii strhnes ...

Kolik asi tak ta folie stojí?


Citace :

C] ja pouzivam u malych meritek - obtahnu si pomoci spendliku veskere cary, tvary na kabine a pak to cele pomoci jemneho spicateho stetce natru. Barva vetsinou stece primo do vyrytych spar, takze vytvori nadhernou rovnou caru.

Nechápu... Co obtahneš špendlíkem??? Shocked


Citace :

Nastrihani pruhu z folie ci nejakeho jineho podobneho materialu - ja pouzivam od vina (takova ta seda nemackava a tenounka)

Od vína??? Z které části? Shocked


Citace :

...třeba Tamiya, ale já používám mnohem levnější z OBI

Myslíš normální izolačku? Stojí 30 Kč v OBI, používám ji spíš na masking kamufláže. Bojím se, aby nezadělala sklo od lepidla...



Díky za rady,
-----Pišíš-----
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84283 Verze : 0
ad 1) Je to Maskol - od různých firem (GSI, Revell, Humbroll) 100-200, malá lahvička, v ní je smradlavá tekutina (vypadá to jak rozteklá umělá hmota). po nanesení na povrch do několika minut ztuhne na pružnou gumovou blánu - a to je ta folie.


ad 2) obtáhneš vystupující rámování kabiny - prostě to, co cheš barvit.


Ještě doplněk - u Eduarda prodávají Masky - koupíš si na daný typ letadla už dopředu nařezané masky ze slabé lepicí folie, většinou jsou tam masky na kabinku, kola, někdy i kamufláž či masky pro nastříkání kódů a znaků.
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84289 Verze : 0
OK, díky! Smile


ad cena těchto masking tapes?
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84302 Verze : 0
Problém těch eduardích masek je že ji musíš sehnat na daný typ a výrobce, ny spoustu modelů se prostě nedělají. Některé maskoly smrdí po čpavku, některé podobně jako disperzní lepidlo, podobně je to i s herkulesem (je dobré do něj přidat nějakou barvu, jinak máš někdy problém jakpoznat cos už zamaskoval a co ne.
Ta páska v OBI není izolepa, ale papírová páska pro malíře pokojů , je toho asi 50m a stojí kolem 50,- Kč v papírnictví to prodávali jako pásku na lepení pauzáku (v dobách kdy se ještě výkresy kreslili tuší), to co myslíš ty je asi izolace pro elektrikáře. S touhle papírovou jde dějat krom kabin i maskování polí, funguje bez problémů i na matné barvě, pokud máš problém se střiháním je dobré ji přilepit na takový ten hladký papír od samolepek (z něj jde bez ztráty lepivosti sundat). Ono vůbec dost věcí co se pro modeláře dováží je v papírnictví v prodeji za výrazně nižší ceny (od stejného výrobce), třeba fixy Tamiya jsem si koupil (takové ty tenoučké) za víc jak stovku a pak v papírnictví asi za tři pětky a s mnohem víc barvami, rozdíl byl jen ve štítku Tamiya, jinak výrobce byl stejný.
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84304 Verze : 0
Eduard Mask - okolo stovky (80-120) velký výběr


Masky - novinka, měly by být lepší (lépe držet), zdá se, že i levnější, ale zatím malý výběr


www.artur-m-c.cz
www.eduard.cz
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84305 Verze : 0
Mimochodem ta folie ze které se ty masky řežou je celkem běžně k dostání ve firmách co dělají reklamu, je to na asi metrové roli a když jsem kupoval půl metru tak na mne koukali jak na exota (oni toho zřejmě používají spousty metrů) no a jde to samozřejmě stříhat, řezat a podobně (třeba na šablony pro kamufláž. Pro kabiny bys ovšem musel přesně vědět správné rovinné tvary Smile
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84316 Verze : 0
OK, díky za odpovědi.


Zkusím to s tím štětcem & špendlíkem na MB.152 od Směru... Smile


A taky to vypadá, že půjdu do OBI... Wink
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84319 Verze : 0
Co to bylo za fixy koupene v tom papírnictví odpovídající Tamyiám? dík za tip
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84342 Verze : 0
... a taky do papírnictví, na to jsem zapomnel, Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Jak-nejlepe-nabarvit-1-72-kryt-kabiny-t22231#84390 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více