Jefferson, Thomas

     
Příjmení:
Surname:
Jefferson Jefferson
Jméno:
Given Name:
Thomas Thomas
Jméno v originále:
Original Name:
Thomas Jefferson
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
? ?
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
13.04.1743 Shadwell, Colony of Virginia /
13.04.1743 Shadwell, Colony of Virginia /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
04.07.1826 Charlottesville
04.07.1826 Charlottesville
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
3. prezident USA
2. viceprezident USA
1. ministr zahraničí USA
3rd President of the United States
2nd Vice President of the United States
1st United States Secretary of State
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Jefferson
URL : https://www.valka.cz/Jefferson-Thomas-t22499#580391 Verze : 0
Thomas Jefferson, politik, diplomat a státník - 3. prezident USA


(1743-1826)




Jefferson se narodil 13. dubna 1743 v Shadwellu ve Virginii v rodině plantážníků. Jeho otec pěstoval tabák a byl zeměměřičem, matka pocházela z vážené virginské rodiny. Mladý Jefferson studoval klasické jazyky a filosofii na univerzitě, poté se věnoval studiu práv a v roce 1767 si otevřel advokátní kancelář. V té době se také stal členem virginského parlamentu. V roce 1772 se oženil s vdovou.


V roce 1774 poprvé vystoupil politicky proti právu Jiřího III., anglického krále, vybírat v amerických koloniích daně. Prohlašoval, že v každé zemi má svrchovanou autoritu pouze lid a jeho zvolení zástupci. Jako delegát Druhého kontinentálního kongresu roku 1776 zformuloval Prohlášení nezávislosti.


V letech 1779-81 zastával úřad guvernéra ve Virginii, kterou však v nedokázal ubránit před britskou okupací, což mu bylo často vytýkáno. Nicméně po vyhlášení nezávislosti se stal vyslancem mladé republiky ve Francii, kde působil v letech před vypuknutím revoluce -1785-89. Od roku 1790 byl ministrem zahraničí v kabinetu George Washingtona a později za prezidentství Johna Adamse se stal viceprezidentem.


Jefferson v roce 1791 zformoval politické hnutí, které bylo v opozici k federalistům George Washingtona. Toto hnutí se později vyprofilovalo v Demokratickou stranu. Jeho popularita ho ve volbách ho v roce 1801 přivedla až do Bílého domu a stal se 3. prezidentem Spojených států. Jeho první volební období je charakterizováno hospodářským rozmachem, provázeným státní podporou zemědělství a obchodu, omezením výdajů na armádu a demilitarizací státních institucí.


V zahraničně-ploitické oblasti bylo nejvýznamějším počinem jeho vlády odkoupení Louisiany od Napoleona v roce 1803. Jefferson měl původně zájem získat pouze přístav New Orleans a nabídl za něj Francii sedm a půl milionu dolarů, případně dest milionů i s Floridou, ale francouzský ministr zahraničí ho zaskočil, když mu za jedenáct a čtvrt milionu nabídl celou Louisianu - území od Skalistých hor až k řece Mississippi. Napoleon potřeboval nutně peníze na svá evropská tažení a tak došlo k dohodě. Na nově získaném území vzniklo 13 nových států a USA se z dvojnásobnou rozlohou zařadily mezi přední světové mocnosti. Jefferson poté zorganizoval výpravu Lewise a Clarka k pobřeží Pacifiku, čímž se započala kolonizace Západu.


Do evropské války se Jefferson snažil nezasahovat, přesto ale jako první americký prezident vedl válku momo území Spojených států. V květnu 1801 vyhlásil válku Spojeným státům paša z Tripolisu, aby je donutil platit tribut z obchodu ve Středomoří. Jefferson bez souhlasu Kongresu vyslal americkou válečnou flotilu k břehů severní Afriky, kde vedl několik let válku s berberskými piráty. V roce 1805 se zavázal zaplatit pašovi jednorázový tribut 600 tisíc dolarů a válku tak ukončit.


V roce 1807 pak vyhlásil nepopulární embargo na vstup evropských lodí do amerických přístavů, aby zabránil narušování neutrality své země. To vyvolalo veliké pobouření a Jefferson musel embargo odvolat. Byl to jeden z důvodů, proč se rozhodl, že nebude potřetí kandidovat a podpořil v roce 1808 kandidaturu svého přítele republikána Jamese Madisona.


Madison se vrátil do Virginie, kde roku 1819 založil univerzitu v Charlottesville. O pět let později, 4. července 1826 ve věku 83 let zemřel na svém sídle v Monticellu.
URL : https://www.valka.cz/Jefferson-Thomas-t22499#85108 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více