Džunkovskaja, Galina Ivanovna

Dzhunkovskaya, Galina Ivanovna
Галина Ивановна Джунковская
Major Galina I. Džunkovskaja - pilotka eskadry 125. gardového bombardovacího leteckého pluku


(1922-1985)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 6. října 1922 ve vsi Jukovka nedaleko od Stavišenska v rodině rolníka. Své dětství a mládí prožila v Grozném, kde v roce 1938 zakončila střední zdravotní školu. V roce 1941 odešla do Moskvy studovat na Moskevském leteckém institutu, vstoupila do Rudé armády a roku 1942 dokončila kurzy vojenských pilotů ve městě Engels. Na frontu přišla v lednu 1943 a ve funkci šturmana se zúčastnila bojů v sestavě Donského, Severokavkazského, Západního, 3. běloruského a 1. pobaltského frontu. Byla dvakrát zraněna, ale vždy se vrátila ke své eskadře. Na svém kontě měla 62 bojových vzletů, 5 vzdušných soubolů a spolu s M. I. Dolinou se podílela na sestřelení dvou nepřátelských strojů. Zlatou hvězdu Hrdiny SSSR obdržela 18. srpna 1945.


Po válce sloužila na Dálném východě a v roce 1949 odešla v hodnosti majora do zálohy. V roce 1951 ukončila Kirovogradský oblastní pedagogický institut a poté učila na střední škole angličtinu. Stala se členkou vedení Společnosti sovětsko-nizozemského přátelství a členkou mezinárodní komise Sovětského výboru veteránů války. Zemřela 12. září 1985 v Moskvě.



zdroj:
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Dzunkovskaja-Galina-Ivanovna-t22592#85503 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více