Fillmore, Millard

     
Příjmení:
Surname:
Fillmore Fillmore
Jméno:
Given Name:
Millard Millard
Jméno v originále:
Original Name:
Millard Fillmore
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
Major (militia) / Kapitán (guard) Major (militia) / Captain (guard)
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
07.01.1800 Moravia, New York
07.01.1800 Moravia, New York
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.03.1874 Buffalo
08.03.1874 Buffalo
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
13. prezident USA
12. viceprezident USA
Člen Sněmovny reprezentantů
13th President of the United States
12th Vice President of the United States
Member of the U.S. House of Representatives
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Millard_Fillmore
URL : https://www.valka.cz/Fillmore-Millard-t22815#580401 Verze : 0
Millard Fillmore ( *7.1.1800 + 8.3.1874 )
13. prezident USA 1850 – 1853


Millard Fillmore se narodil v rodině farmáře v Locke Townshipu stát New York 7. ledna 1800. Dětství prožil na venkově a získal prosté vzdělání. V roce 1814 odešel do učení, aby se stal krejčím. S tímto dosaženým vzděláním se neuspokojil a roku 1819 nastoupil do advokátní kanceláře v Montvillu v New Yorku, aby si osvojil právnické základy. Právnické vzdělání dále doplňoval v Buffalu.


Od roku 1823 se stal advokátem v East Aurora stát New York. O tři roky později uzavřel sňatek s učitelkou Abigail Powersovou, se kterou měl syna ( 1828 ) a dceru ( 1832 ). Roku 1828 začala Fillmorova politická kariéra, když byl zvolen do Sněmovny státu New York. Vešel ve známost jako umírněný odpůrce otrokářství a protivník svobodných zednářů. Stal se členem strany whigů a podporoval jejího vůdce, Henryho Claye. Poslancem státu New York byl do roku 1835. Poté do roku 1843 kongresmenem ve Washingtonu.
Roku 1844 Fillmore neúspěšně kandidoval za stranu whigů na úřad guvernéra státu New York. Proto se opět začal věnovat advokacii. Během války s Mexikem velel jednotce milice. V roce 1848 byl na konventu whigů nominován do voleb na viceprezidenta USA. Stál tak ve volbách po boku prezidentského kandidáta whigů Zachary Taylora. Společně volby vyhráli a Fillmore se stal v následujícím roce viceprezidentem. V této funkci byl předsedou velké senátní debaty o kompromisu roku 1850. Oproti Taylorovi požadoval vyrovnání zájmů odpůrců a zastánců otrokářství.


Den po smrti prezidenta Taylora, tedy 10. července 1850 nastoupil Fillmore do úřadu prezidenta USA a složil přísahu. Došlo k výměně většiny ministrů a nový prezident se projevil jako umírněný wigh a zastánce dohody mezi Severem a Jihem. Ještě více prosazoval kompromis a nakonec jej stvrdil po schválení Kongresu svým podpisem. Kalifornie tak byla do Unie přijata jako svobodný stát a další nově vzniklé státy na území získaném na Mexiku, si mohli sami rozhodnout o povolení či zákazu otroctví. Státy severu museli vracet uprchlé otroky jejich majitelům na Jihu. Texas získal definitivní podobu hranice, vzniklo Nové Mexiko a Utah. Kompromis roku 1850 dočasně zažehnal nebezpečí občanské války. Za „prezidentování“ Fillmora se rozvíjelo hospodářství. I díky kalifornskému zlatu. Rozvíjela se železnice.
V mezinárodním měřítku se Fillmore snažil o rozvoj obchodu. Prosazoval zájmy země na Havajských ostrovech. Také se podařilo prolomit Japonskou izolovanost vůči světu, když se Američanům otevřeli dva japonské přístavy. Na předvolebním sjezdu strany v červnu 1852 porazil Fillmora protikandidát W. Scott. Fillmore se tak dalších prezidentských voleb neúčastnil. V samotných prezidentských volbách pak Scott prohrál s demokratickým kandidátem Franklinem Piercem.


Po odchodu z úřadu prezidenta USA se na jaře 1853 Fillmore vrátil do Buffala. Krátce před tím ovdověl. V následujícím roce mu cholera vzala i dceru. Odjel na cesty do Evropy. Navštívil Londýn, Paříž i Řím. V Evropě jej zastihla zpráva, že si ho nacionalistická American Party vybrala jako kandidáta na prezidenta do voleb v roce 1856. Kandidaturu přijal a vrátil se do USA. Ve volbách podlehl jak vítězi demokratovi Buchananovi tak republikánskému kandidátovi Frémontovi. To byl prakticky konec Fillmorovi politické kariéry.


V Buffalu však zůstal nadále aktivním a vlivným občanem. Roku 1858 se znovu oženil. Druhou manželkou se stala Carolina Carmichael McIntosh ( * 1813 + 1881 ), bohatá vdova po obchodníkovi. Během občanské války stál za zájmy Unie, i když nebyl přívržencem prezidenta A. Lincolna.
8. března 1874 podlehl Millard Fillmore mrtvici. Pochován byl v Buffalu na hřbitově Forest-Lawn.


čerpáno: Peter Schafer, Prezidenti USA, Mladá Fronta 1995, ISBN 80-204-0499-6
URL : https://www.valka.cz/Fillmore-Millard-t22815#127694 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více