Aces High (Stihači na start)

Diskuse

Vynikající letecký válečný film (natočen roku 1976) s mladými herci hrajícími mladé anglické piloty na západní frontě první světové války r. 1916. K stihací letce vedené majorem Johnem Greshamem (výborný Malcom McDowell) přichází naivní mladý pilot rovnou ze školy životní (školské lavice) a letecké. Zverbován jako milióny jiných válečnou propagandou včetně svým velkým vzorem velitelem a leteckým esem, pln iluzí a čítankových představ - přináší nové a kolikáté už těžké trauma dnes už ale po rocích nekonečných bojů zahořklému a cynickému alkoholikovi... který předem tuší neodvratné. Drama se skvělým scénářem, spoustou vzdušných "psích" soubojů dvouplošníků, kde se piloti domlouvali ještě gesty a máváním křídel. Rychlý život nováčka v "polní" letce, postupná ztráta panictví, iluzí i kamarádů a nakonec smrt na prahu dospělosti.
Vynikající herecké výkony dnes už téměř neznámých herců! Nutno vidět a nezapomenete...jde totiž o klasiku.
URL : https://www.valka.cz/Aces-High-Stihaci-na-start-t22982#87076 Verze : 0
Doporučuji, vynikající.


PS. nevíte někdo, kde sehnat Pekelné anděly?
URL : https://www.valka.cz/Aces-High-Stihaci-na-start-t22982#89516 Verze : 0
Je to prosté - vyklepejte v Googlu - "Aces High DVD" - vypadne spousta odkazů na prodejce po internetu a do sedmi dnů při platbě kartou to za cca 3-4 stovky (i méně) - máte doma...
URL : https://www.valka.cz/Aces-High-Stihaci-na-start-t22982#90504 Verze : 0
Tak jsem dnes cestou ze školy dokoukal tento skvost a musím se připojit k Maverickovu hodnocení.Jde opravdu o nezapomenutelný film z dob kdy statistika frontovým pilotům neúprosně vyměřovala sedm dní života.


Film sám osobě zaujme řadou naprosto perfektně promyšlených detailů ať už jde o celkové členění filmu na 7 dní (1. den příjezd, 7. den smrt), nádherou stylizaci života na frontovém polním letišti nebo už zmíněnými leteckými souboji v nichž nechybí patřičná syrovost (mimo jednoho všichni sestřelení piloti umírají ještě ve vzduchu) ale hlavně nápaditost (zejména likvidace dvoumístného letounu v úvodu filmu by dnes už asi pro nutnou rytířskost hlavního hrdiny do filmu jen tak neprošla),která se projevuje nejen v provedení jednotlivých soubojů ale i v rozmanitosti letounů,které v nich hrají a to včetně jejich zbarvení (2 typy spojenecké,4-5 německých přičemž německé letouny představují po stránce zbarvení opravdový létající cirkus).Jedinou vadou na celém filmu tak zůstává poměrně nevěrohodná smrt leteckého eléva na závěr.Tuto mírně nahořklou pachuť vzápětí vynahradí značně depresivní závěr ("Can anyone play on the piano?")


Životní roli cynického a válkou zlomeného velitele majora Greshama si zde zahrál Malcolm McDowell.Zdatně mu potom sekundují dnes již méně známí herci Peter Firth a Christopher Plummer.


Film jako takový hodnotím jeko jeden z nejlepších,které jsem kdy viděl a je jen důkazem faktu že dobrý válečný (i když bych se zde nebránil označení psychologický) se dokáže obejít bez tun zbytečných triků, provařených herců a zbytečného patosu a přeslazenosti.
URL : https://www.valka.cz/Aces-High-Stihaci-na-start-t22982#232952 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více