Gulag (historie) - Anne Applebaum

Diskuse

"V Gulagu není člověk zato, co udělal, v Gulagu je člověk proto, čím je."


Něco tak velmi složitého, jako je obsáhlá historie vězeňských zřízení v bývalém SSSR se pokusila sepsat držitelka Pulitzerovy ceny pro rok 2004 Anne Appelbaum. Musím říct, že pokus se zdařil. Do této doby se nějak celistvěji pokusil problematiku Gulagů sepsat jen ve svém díle Alexandr Solženicyn.
Už na úvodu mne zaujalo poutavé vyprávění a velmi vkusné přirovnání Gulagů s nacistickými pracovními a vyhlazovacími lágry. Poté nás autorka postupně (a přehledně) provází celou historií gulagu, od Soloveckých ostrovů, přes lágry pro těžbu zlata na řece Kolymě, stavby kanálů, přehrad a dopravní struktury, až po osudy vězňů, strádajících nemocemi, mrazem, hladem a smrtí.
Pokud někdo chce se dozvědět pravdu o těchto táborech, toto je určitě recept.


Anne Appelbaum - Gulag (historie)
Beta - Dobrovský 2004
608 stran
URL : https://www.valka.cz/Gulag-historie-Anne-Applebaum-t23251#87771 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více