In Operation Pacific (Za operací v Pacifiku)

Diskuse

Na trhu levných knih a CD zase - černobílý válečný film z roku 1951 - natočený podle skutečných událostí zkompilovaných do jednoho ovšem trochu čítankového scénáře. John Wayne v roli prvního důstojníka a později kapitána až chirurgicky čisté a osvětlené ponorky "Thunderfish" (skutečná třída "Gato/Balao" - počtem nejlépe vyzbrojené a vystrojené ponorky té doby) svým rozhodným a optimistickým způsobem - "operuje" ve vodách plných japonských lodí, třebaže mu notoricky selhávají všechna torpéda... evakuuje civilisty (jeptišky a děti) z ostrovů ohrožených Japonci, zachraňuje sestřelené piloty (osobně!!!) - ve volných chvílích pokuřuje (cigarety i doutník v ponořené ponorce!!!) s většinou posádky a poněkud trapně - filosofuje u kávovaru... (na až luxusně vybavených ponorkých typu Balao, byla - promítačka, sprcha, chladicí boxy na potraviny, posádka už nespala - "mezi torpédy" - vše umožňovalo trávit v tropech až 60-ti denní mise!!!)
nebýt dobových záběrů z válečných akcí a hezkých hladinových záběrů velké, těžce vyzbrojené oceánské ponorky /radar, sonar, deset torpédometů a čtyři kanóny na palubě/ (pod vodou je vše na modelech v malém bazénu kde vidíte jeho stěny...) byla by to ztráta času a 299,- Kč za DVD, výkony herců (ještě "mladistvý" J.W.) včetně ženských (Patricia Neal - jeho pozdější milenka) jsou nevyzrálé a schématické, prostě slabé... akce se zdají přehnané a čítankově hrdinské.
Nebýt faktu, že řada právě těch nejdramatičtějších akcí se skutečně odehrála a patří k legendám - na skutečných ponorkách USS Angler (SS-240) (děti) a zejména USS Growler (SS-215) jehož kapitán Howard W. Gilmore, který byl při dělostřeleckém souboji s japonským dělovým člunem smrtelně raněn na věži a ležíc na můstku vydal poslední rozkaz: "Take ´er down!" (Ponořte ji...) aby zachránil loď a posádku, byl za tento hrdinský skutek vyznamenán nejvyšším vyznamenáním - Kongresovou medailí cti (posmrtně ovšem). Growler také skutečně taranem zničil dělový člun a demoloval si příď...
Pravdivé a reálné jsou potíže s torpédy a jejich pádové zkoušky ukazované ve filmu.
Z TOHOTO POHLEDU JDE VLASTNĚ O HRANÝ DOKUMENT - a ten stojí vždy za shlédnutí a technický poradce filmu - kterým byl velitel celé pacifické ponorkové flotity osobně - admirál Charles Lockwood - dělal co mohl aby scénář zbavil holywoodských nesmyslů... což se mu ale tak docela nepodařilo. Celé pacifické ponorkové loďstvo bylo extrémně úspěšné a potopilo 55% celkové lodní tonáže Japonska, (lodí zásobovacích i vojenských včetně) při relativně nejnižších vlastních ztrátách v historii ponorkových bojů, třebaže počtem tvořili sotva 2% stavu námořnictva!!!
URL : https://www.valka.cz/In-Operation-Pacific-Za-operaci-v-Pacifiku-t23456#88346 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více